• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux-od czego zacząć?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
3,426 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Anahan89 Obywatel (1,320 p.)
Hej,

nazywam się Dawid, od jakiegoś czasu planuję porobić coś fajnego w wolnym czasie, zamiast siedzieć bezczynnie na YT po pracy. Odnalazłem kanał Pasja Informatyki, który mnie mocno zainspirował. Postanowiłem zainstalować na dysku zewnętrznym SSD, Linuxa (Ubuntu) i zacząć uczyć się tego systemu oraz na nim "pracować w wolnym czasie" (nauka C++).

Moje pytanie brzmi- od czego powinienem zacząć jeśli jestem osobą początkującą? Co powinienem wiedzieć, jakie komendy muszę mieć w jednym paluszku? Czy są/macie jakieś ćwiczenia dzięki którym jestem w stanie się uczyć? Może jakieś ciekawe publikacje czy książki które warto poczytać? Fajnie jakby opanowanie systemu dało się połączyć z nauką programowania w C++.

Dzięki wielkie za wskazówki

Pozdrawiam,
komentarz 3 marca 2020 przez RaDeK-2020 Użytkownik (670 p.)
Zainstaluj sobie linuxa bez nakładki graficznej fajna zabawa. Polecam porobić skrypty w basch'u lub w pythonie (bo można). Oswoisz się z samym terminalem. Może ci się to przydać w pracy jako programista (większość komend linuxowych działa w MacOs).

6 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 2 marca 2020 przez Benek Szeryf (91,050 p.)
Ja bym się nie skupiał na konkretnych komendach, bo i tak ich nie zapamiętasz. Po prostu zacznij robić dokładnie to samo, co robiłeś dotychczas na komputerze. Jeśli chcesz zainstalować oprogramowanie, spróbuj to zrobić w intuicyjny sposób (pewnie klikając w okienka). Jeśli chcesz otworzyć jakiś program, poszukaj graficznego menu, w które możesz wpisać nazwę dowolnego programu i go otworzyć. Oswajaj się z całym systemem na luzie. Używaj przeglądarki, kopiuj zdjęcia z telefonu do stworzonego przez siebie folderu itd.

Z biegiem czasu trafisz na zagadnienie, z którym nie będziesz w stanie sobie poradzić. Wtedy wpiszesz w wyszukiwarkę internetową zapytanie i najpewniej dostaniesz krok po kroku rozwiązanie problemu z użyciem terminala. Wtedy wykonaj ten proces u siebie. Przejdziesz kilka takich operacji i dostrzeżesz jaka moc jest w terminalu i samym systemie. Poznasz strukturę systemu, która różni się nieco od np. Windowsa, a także lepiej zrozumiesz, że pod wszystkimi operacjami do wyklikania, kryją się konkretne komendy, które jesteś w stanie umieścić w pliku tekstowym i go uruchomić (Twój pierwszy skrypt).

Oczywiście to samo da się osiągnąć używając Windowsa. Jednak z jakiegoś powodu łatwiej mi było się nauczyć wnętrzności Linuxa i przenieść tę wiedzę na Windowsa niż dostrzec wprost wnętrzności Windowsa. Może nie każdy tak ma...
+1 głos
odpowiedź 2 marca 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 2 marca 2020 przez manjaro

Jeżeli chcesz się nauczyć czegoś więcej niż tylko przeglądać internet pod Linuksem to powinieneś przede wszysstkim zainstalować jakąś ambitniejszą dystrybucję. Ubuntu to niestety łatwy w obsłudze, ale na dłuższą metę bardzo problematyczny gniot.

Moje typy to Debian lub Manjaro dla początkującego. żadnego Ubuntu czy Minta.

Na początek powinieneś opanować umiejętność obsługi menadżera pakietów. Czyli instalować / usuwać / aktualizować oprogramowanie, oczywiście w konsoli.

Kolejna sprawa to instalacja własnościowych sterowników do karty graficznej.

Poza tym trzeba się zaznajomić z podstawami obsługi systemu w terminalu. Kopiowanie plików, tworzenie katalogów itp itd...

I dobrze na początek ustawić sobie taką tapetkę

A jak ktoś chce naprawdę porządnie i szybko się nauczyć Linuksa to polecam zrobić tak jak ja kilkanaście lat temu. Format dysku, instalacja Linuksa i zapomnieć że Windows w ogóle istnieje. To była jedna z lepszych moich życiowych decyzji.

komentarz 2 marca 2020 przez Anahan89 Obywatel (1,320 p.)
Dzięki za pomysl na tapetę ! Na pewno się przyda
komentarz 3 marca 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

@manjaro, co takiego zrobię na "ambitnej dystrybucji", czego nie będę mógł zrobić na Ubuntu czy Mincie?

komentarz 3 marca 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
@j23

- nie stracisz tylu nerwów

- nauczysz się dobrych praktyk

- nie zniechęcisz się do Linuksa na starcie
komentarz 3 marca 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Dlaczego miałbym tracić nerwy? Używam Minta od jakichś 2,5 roku i moje nerwy są w dobrym stanie ;)

 

Czym są te dobre praktyki, których Ubuntu/Mint mnie pozbawia?
komentarz 3 marca 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Zaqinstaluj coś ambitniejszego to się przekonasz
komentarz 3 marca 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Czyli nic takiego nie ma...
komentarz 3 marca 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
@j23 zgaduję że znasz różnice między Mintem a Ubuntu i wiesz że w tym porównaniu Mint wypada korzystniej. To samo jest między Debianem a Mintem, tylko tym razem na korzyść Debiana. Nieporównywalnie większy komfort pracy. Żeby wypisać różnicę musiałbym tu rozprawkę napisać... Ale całkiem poważnie powinieneś spróbować sam Debiana to docenisz wtedy to co napisałem.
0 głosów
odpowiedź 2 marca 2020 przez Velta Maniak (52,370 p.)

Przede wszystkim powinieneś zaznajomić się z systemami zarządzania pakietami. Są to repozytoria oprogramowania (oficjalne i te mniej), które możesz zainstalować prosto z menedżera lub wiersza poleceń (apt), zamiast pobierać i uruchamiać ze strony producenta lub wydawcy (gdzie oczywiście możesz nadal to zrobić).

Na starcie z APT i tworzeniem w języku C++ – zainstaluj dedykowany jemu kompilator. Wybór najprawdopodobniej padnie na g++:

sudo apt-get install g++ -y

Jeżeli zainstalowałeś system z jakąś nakładką graficzną, to do eksploracji (prócz korzystania z konsoli, przez którą powinieneś jak najwięcej ćwiczyć poruszanie się w systemie plików i wykonywanie pewnych czynności z nim związanych) polecam menedżer Dolphin wraz z pomocniczym pakietem Konsole, umożliwiającym dołączenie do niego terminala:

sudo apt-get install dolphin konsole -y

To tak bardzo ogólnie. Nie przedstawiłeś głównego celu, w jakim chcesz wykorzystać Linuxa – chcesz na nim programować? Stawiać usługi i uczynić serwerem? Korzystać użytkowo? W każdym z tych zastosowań prawdopodobnie będziesz wykonywał nieco inne czynności.

komentarz 2 marca 2020 przez Anahan89 Obywatel (1,320 p.)
Dzięki za odpowiedź!

Instalowałem Linuxa z myślą o nauczeniu się go z punktu widzenia użytkownika. Coś jak codzienne używanie Windowsa :) Zarys był taki abym ucząc się programowania w C++, uczył się przy okazji Linuxa poprzez codzienną pracę na nim.
komentarz 2 marca 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

sudo apt-get install g++ -y

Nie radzę na ślepo dodawać -y, szczególnie jeśli nie ma się jeszcze intuicji jak zachowuje się apt. No i na boku, apt-get to stara komenda; wystarczy `apt install`.

Jeżeli zainstalowałeś system z jakąś nakładką graficzną, to do eksploracji (prócz korzystania z konsoli, przez którą powinieneś jak najwięcej ćwiczyć poruszanie się w systemie plików i wykonywanie pewnych czynności z nim związanych) polecam menedżer Dolphin

No i nie rozpędzałbym się z instalowaniem od razu drugiego managera plików :P

Zarys był taki abym ucząc się programowania w C++, uczył się przy okazji Linuxa poprzez codzienną pracę na nim.

Wiesz, ale to zależy od typu użytkowania ;) Bo mogę zainstalować Qt Creatora i pracować przy nim praktycznie dokładnie jak na Windowsie, nie dotykając terminala - i nic w tym złego. Ale też nie wiem, czy o to dokładnie Ci chodzi.

komentarz 2 marca 2020 przez Anahan89 Obywatel (1,320 p.)
Właśnie terminal jest dla mnie bardzo ważny
komentarz 3 marca 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Zatem liźnij nieco Basha ;)
0 głosów
odpowiedź 2 marca 2020 przez Elzo Obywatel (1,120 p.)

Witaj,

Cieszę się, że chcesz używać Linux-a i powiększać swoją wiedzę. Na youtube jest mnóstwo tutoriali do Linuxa ale ja w szczególności polecam kanał Chris Titus Tech . Są tam świetne tutoriale, które odpowiedzą na Twoje pytania z nawiązką. Jeśli chodzi o terminal jak na początek wystarczą komendy do poruszaniu się po katalogach, wyświetlania katalogów, tworzenie, kopiowanie usuwanie nadawanie praw itp. Jeśli chodzi o książki to z czystym sumieniem mogę polecić jedną Unix i Linux Przewodnik administratorów systemów, ale jest pierońsko droga. Na początku myślę, że darmowe materiały będą wystarczające dla Ciebie. 

0 głosów
odpowiedź 2 marca 2020 przez Bh4T_D3V Nowicjusz (140 p.)

Siema:D Na początek proponuję kupić lub pobrać "Linux komendy i polecenia"Łukasza Sosny to taka mała książeczka w której masz opis instalacji,konfiguracji,komend,pisania skryptów w Bash'u oraz korzystania z MC.

PS.Gdybyś się zdecydował na kupno w empiku jest dostępna:) moim zdaniem dobrze jest mieć coś takiego pod ręka i nie musieć szukać wszystkiego w internecie.

A tutaj masz link do polskiego forum Ubuntu:UbuntuPL 

0 głosów
odpowiedź 3 marca 2020 przez Anahan89 Obywatel (1,320 p.)
Czyli podsumowując: na początek powonieniem nauczyć się poruszać po katalogach, otwierać, zamykać, kopiować czy usuwać  pliki oraz aktualizować i instalować pakiety. To wystarczy? Czy coś dodać?
komentarz 3 marca 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Drobna uwaga: to nie jest takie typowe forum. Tutaj jest model wzięty ze Stack Overflow - zadajesz pytanie, a inni dają odpowiedź. Do dyskusji są komentarze (odpowiadający i inni komentujący dostają powiadomienie, jak ktoś doda nowy komentarz).

Co do pytania dodałbym jeszcze znajomość grep, man, find, chmod, .bashrc i struktura katalogów.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 4,272 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 247 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 519 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...