• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed C++ Problem z działaniem matematycznym na wskaźnikach

Object Storage Arubacloud
0 głosów
331 wizyt
pytanie zadane 14 października 2019 w C i C++ przez KillerGaming Początkujący (290 p.)
zamknięte 17 stycznia 2020 przez KillerGaming

Witam

Mam problem z wskaźnikami w C++, otóż napisałem program który pyta użytkownika o ilość ocen, a następnie zapyta się o te oceny (np. jeśli użytkownik wpisze że ma 5 ocen to program zapyta się o oceny 5 razy), wszystko działa do momentu wykonywania obliczeń, program kończy się zaraz po wpisaniu ocen i nie wykonuje obliczeń. Pod spodem zamieszczam kod

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

#include <iostream>

using namespace std;

int Ile_ocen;
int srednia;
int suma;


int main()
{
    cout << "Ile masz ocen: ";
    cin >> Ile_ocen;

    int *ocena;
    ocena=new int [Ile_ocen];

    for (int i=1; i<=Ile_ocen; i++)
    {
        cout << "Podaj ocene: ";
        cin >> *ocena;


    }

    
    suma+=*ocena;
    srednia=suma/Ile_ocen;
    cout << srednia;
    
    
    return 0;
}

 

komentarz zamknięcia: Rozwiązanie problemu

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 października 2019 przez Velta Maniak (52,370 p.)
wybrane 14 października 2019 przez KillerGaming
 
Najlepsza
  • Czemu zmienne są globalne?
  • Do zmiennej suma próbujesz dodać tablicę używając wskaźnika. Najprawdopodobniej chcesz dodać do zmiennej suma tablicę (co jest bez sensu). Zmienna suma musi być zainicjalizowana (najbardziej sensowne jest zainicjalizowanie jej na wartość 0, czyli możesz zastosować typ unsigned int), a same dodawanie wpisanych wartości do sumy może pojawić się jeszcze w tej samej pętli, co już istnieje.
  • Za tablicę próbujesz dodać wpisaną wartość, czyli zachowa się na koniec tylko ostatnia wpisana liczba. Ustaw wejście na konkretne miejsca w tablicy wg iteratora.
  • Przyjęło się, że wartość średniej ocen podaje się jako liczbę rzeczywistą z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Uzyskasz mało dokładną wartość średniej.
  • Przed zakończeniem programu dodaj oczekiwanie na interakcję użytkownika.
komentarz 14 października 2019 przez KillerGaming Początkujący (290 p.)
Dziękuje bardzo, program zaczął działać poprawnie

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,410 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w C i C++ przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 566 wizyt
pytanie zadane 21 września 2018 w C i C++ przez Sic Dyskutant (8,510 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 307 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2019 w C i C++ przez aram100 Użytkownik (500 p.)

92,617 zapytań

141,466 odpowiedzi

319,783 komentarzy

61,999 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...