• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak zacząć nauke z programowaniem ?

Object Storage Arubacloud
–1 głos
1,185 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2015 w Inne języki przez Kali Linux Haker Początkujący (270 p.)
Chciałbym zacząć uczyć programować tylko nie wiem jak zacząć próbowałem C++ z kursów ale nic mi to nie dało wię proszę was o pomoc :D

11 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Jak to nic nie dało, nic nie zrozumiałeś? Zacznij to ćwiczyć zmieniaj pojedyńcze wartości, kombinuj, c++ jest ważny bo wiele innych języków się na nim opiera :)
komentarz 20 lipca 2015 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
niby chyba prawda :) ale ja np zacząłem html->css->php->sql-> i teraz php już tak bardziej ;)
ale muszę js się nauczyć tylko nic go nie kminie :)
komentarz 20 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Tak samo C++ opiera się na wiele innych języków, wiec dużej różnicy nie będzie jak zacznie np. od C/Javy/C#/php
komentarz 20 lipca 2015 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
tylko teraz nie wiem czemu mam ogromny problem ze zrozumieniem js jakieś te funkcje dzikie mi się wydają :)
komentarz 20 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Nic dziwnego, JS to "dziki" język dla koderów C++.
komentarz 23 lipca 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
krecik, to jak sie jej w przystepny sposob nauczyc ? Polecasz jakies miejsce w internetach ? :D
+2 głosów
odpowiedź 22 lipca 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
edycja 22 lipca 2015 przez Dragonet.17
Wątpie by kurs pZelenta nic ci nie dał :P
Zależy co chcesz w przyszłośći robić, czym się zajmować :D i potem lecisz z realizacją własnych coraz trudniejszych przykładów

100 % RACJI ma Asasynek - mi nawet do głowy nie przyszło żeby  poruszyć te kwestie, jest to zbyt oczywiste.
Najważniejsze to notatki, nawet samodzielne przepisywanie bardzo dużo wnosi - powinienes to robic bo to podstawa, ale ze zrozumieniem.
Następnie na bazie odcinka wymyślasz program i udoskonalasz go,sprawiasz ze staje się trudniejszy,bardziej efektywny, skracasz kod, używasz nowych możliwości.
Klucz to zdobywanie wiedzy teoretycznej a później zamineienie jej na praktyczne zastosowanie. (praktyka czyni mistrza)
+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2015 przez koboltq Obywatel (1,540 p.)
Zacznij robić zadania i szukać informacji jak je rozwiązać. Kursy to podstawy.. czas na jakieś proste zadania.

Niczego w życiu się nie nauczysz - bez praktyki :)
+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2015 przez niezalogowany
Trzeba poprostu ćwiczyć i wymyslać przykłady, obejrzyj więcej kursów a jak nie masz pomysłów to zajrzyj na spoj tam jest pełno zadań o róznym stopniu trudności, praktyka czyni mistrza :)
+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Kurs można porównać do takiego przewodnika, który pokaże nam jak do czegoś dojść, ale żeby tam dojść to już zależy od nas, dlatego ja odcinki z kursów Mirosława oglądałem po kilka razy, aby wszystko dokładnie zrozumieć. Warto też modyfikować programy, które są pokazywane w jego kursach i dorzucać do niego kolejne cegiełki, a przy okazji poszerzać swoją wiedzę. Może po prostu za szybko przeleciałeś te wszystkie kursy i niedokładnie wszystko analizowałeś.

Może warto też kupić jakąś książkę, które pomożę nam jeszcze bardziej zrozumieć dane zagadnienie. Trzeba również pamiętać do czego mamy internet, czyli gdy podczas pisania programu napotkamy problem to w pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić jego rozwiązanie w internecie, bo zazwyczaj (mogę powiedzieć, że zawsze) ktoś inny również napotkał ten problem i otrzymał na niego odpowiedź.

I patrząc na odpowiedzi innych, nie można zapominać o praktyce w programowniu, ponieważ to najważniejszy aspekt podczas nauki.

Pozdrawiam. smiley

+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Wiesz co - ja gdy pierwszy raz styknąłem się z c++ - na długo przed poradninkami Pana Mirka - to robiłem oczy jak pięciozłotówki :D Umiesz jakiś język obcy? Ciężko, czy łatwo Ci się go przyswaja? Tutaj jest bardzo podobnie - sładnia nie jest taka trudna, strzelam że twoim problemem jest to, że nie potrafisz "sklecić jakigoś programu", albo nauczyć się samej składni. Ja na "poważnie"(jeśli coś takiego można nazwać poważną rzeczą) zabrałem się za Batch - czyli język do programów wsadowych dla DOS i Windows - prościzna :) Potem jak wziąłem się za C++ to był kop :)

Jeśli piszesz jakiś program, to najpierw staraj się problem rozpisać na jak najmniejsze części i rozrysować na kartce, a potem przenieś go do komputera. A składni broń Ci Boże kuć na pamieć :) Spoglądaj, miej taką ściągę - nikt ci nie zabroni, a lepiej zapamiętasz :)
+1 głos
odpowiedź 22 lipca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Po pierwsze to sprawdzaj rożne języki programowania, aż trafisz w swój i wtedy cisnij od podstaw i sie nie zniechęcaj ze po przerobieniu 30 godzin kursu nadal nic nie umiesz ;)

To że ktoś mówi ze C++ jest najlepszy na start to nie znaczy że tak wlaśnie jest ;)
+1 głos
odpowiedź 22 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

Jeśli masz chęci to:

while(true)
{
     bool umiesz = UczSie();
     if(umiesz==true) break;
}

 

+1 głos
odpowiedź 22 lipca 2015 przez Asasynek Obywatel (1,430 p.)

Tylko po przeczytaniu pytania napisałbym "obejrzeć kursy", ale po opisie widzę, że nie w tym problem, więc znam rozwiązanie. Pan Mirosław już wielokrotnie powtarzał w swoich odcinkach, by robić notatki, więc ja tylko powtórzę to samo - rób notatki z filmików. Ale teraz opiszę dokładniej, bo zapewne chcesz wiedzieć, jak one mają wyglądać. Otóż po prostu przepisuj najważniejsze informacje, dodawaj własne uwagi, a najistotniejsze informacje wyróżniaj kolorem, zapisuj większą/pogrubioną czcionką. Już samym zapisywaniem informacji będziesz sobie je utrwalał. I to nie jest jedyna ich funkcja. Gdy czegoś zapomnisz, to zerkasz do notatek i sobie to przypominasz. Właściwie to każdy zapewne miałby swój własny styl w zebraniu tych informacji z filmików, ale dla przykładu pokażę, jak one wyglądają u mnie - http://www72.zippyshare.com/v/88Y9ouJI/file.html. Oczywiście nie są skończone, gdyż gotowiec z pewnością byłby dobry:), ale więcej się nauczysz robiąc swoje własne (chociaż tak naprawdę wszystkie wyglądałyby podobnie, bo to po prostu zlepek najważniejszych informacji z odcinka). Mam nadzieję, że to coś pomoże, a na pewno mi pomagało.

0 głosów
odpowiedź 22 lipca 2015 przez Basze Użytkownik (630 p.)

Ja programuje dopiero jeden dzień i kursy dużo pomagają,  C++ nie jest aż tak trudny. Ja jakoś nie mam żadnych problemów wink Obejrz sobie odcinek i na jego koniec sprubój stworzyć coś z tego czego się nauczyłeś. Nie przepisuj bezmyślnie z filmiku,  kiedy czegoś nie będziesz pamiętał to możesz wrócić do momentu w którym było to omówione .   yes

–9 głosów
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
przywrócone 20 lipca 2015 przez Eryk Andrzejewski
Jak ci nic kursy nie dały, to przerzuć się na bierki.
komentarz 20 lipca 2015 przez Kali Linux Haker Początkujący (270 p.)
ja proszę o pomoc a nie o zniechęcenie mnie
komentarz 22 lipca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Olej go albo wykorzystaj jako motywacje, bo za 10 lat to on zapomi ze sie kiedys uczyl programowania a Ty bedziesz wtedy Seniorem w jakiejś firmie.
komentarz 22 lipca 2015 przez nowyfolder Mądrala (7,250 p.)
Jeśli ktoś nie rozumie c++ po obejrzeniu kursów Pana Zelenta, które sa prowadzone tak powoli, które są tak stworzone, że moja sześcioletnia siostra by bez problemu sie nauczyła z nich c++, to niestety, ale bardzo mi przykro - człowiek powyżej ma rację.
komentarz 22 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Mizukage- widzę, że  kryształowa kula działa?   po twojej jakże  duchowej wypowiedzi facet pewnie już nauczył sie  3 języków. Jezzu jaką mam śmiechawe z niektórych tutaj, a jeszcze większą z  poniektórych moderatorów :D
komentarz 22 lipca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
A ja mam smiechawe jak uwalam takich cwaniaków jak ty na ulicy :)
komentarz 22 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Kolejny figther przez kabelek.  Nie  będziesz mnie bił? obiecujesz?
komentarz 22 lipca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
No przez kabelek to nie bede.
komentarz 22 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
No a jak nie przez kabelek to przez wi-fi.
komentarz 22 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Gimbusy odkryły  nowe umiejętności :D? lel

Podobne pytania

+10 głosów
7 odpowiedzi 1,382 wizyt
+4 głosów
3 odpowiedzi 318 wizyt
+28 głosów
27 odpowiedzi 88,559 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez mass_92 Początkujący (430 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...