• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tworzenie forum

Object Storage Arubacloud
+1 głos
296 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2019 w HTML i CSS przez yteicosf Użytkownik (640 p.)
Chcialbym sie dowiedziec jaki jest najlepszy hosting do stworzenia forum. Czy mozna uzyc w tym celu wordpress. Jakie jezyki programowania sa potrzebne. Dziekuje za odpowiedz.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
edycja 2 marca 2019 przez Kamil Czech
 
Najlepsza

Witam,

 

jeżeli chodzi o hosting to polecam:

https://www.webd.pl/

natomiast do stworzenie forum polecam gotowy silnik phpBB którego możesz pobrać z tej stormy

https://www.phpbb.com/downloads/

musisz jeszcze kupić domenę. Na ovh znajdziesz domeny najtaniej na polskim rynku 

https://www.ovh.pl/domeny/ 

Dla wiarygodności i bezpieczeństwa przydał by się także certyfikat SSL którego możesz kupić na webd w zakładce certyfikaty

https://www.webd.pl/certyfikaty-ssl

Języki które Ci się przydają to

  • HTML
  • CSS
  • PHP
  • JAVA SCRIPT
  • MYSQL
  • BOOTSTRAP

Wszystkich tych języków możesz się nauczyć na tych stronach

http://miroslawzelent.pl/

http://pasja-informatyki.pl/

https://www.phpdevs.pl/

 

Pozdrawiam

 

1
komentarz 2 marca 2019 przez yteicosf Użytkownik (640 p.)
Dziekuje, bardzo mi pomogles :)
komentarz 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
Nie ma za co, mógł byś wybrać moją odpowiedz jako najlepszą, pozdrawiam
1
komentarz 2 marca 2019 przez niezalogowany
to tak

-bootstrapa nie potrzebuje może użyć media queries a nawet powinien

-Tutoriale M.Z nie są godne polecenia ja polecam tobie przeczytać dokumentację MDN

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/HTML

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/CSS

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/JavaScript

oraz jeżeli chodzi o PHP to

http://php.net/docs.php
komentarz 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
Witam, myślę że dla początkującego poradniki MZ są ok.
komentarz 2 marca 2019 przez niezalogowany

myślę że dla początkującego poradniki MZ są ok.

 

No rzeczywiście nie ma to jak uczyć się jak popełniać błędy już od samego początku wink 

komentarz 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)

@Marcins321 A jakie ty tam błędy widzisz ?

komentarz 2 marca 2019 przez yteicosf Użytkownik (640 p.)
nie rozumiem dlaczego jego poradniki sa zle?
komentarz 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
Ja też
1
komentarz 2 marca 2019 przez niezalogowany

@Kamil Czech, 

Javascript =

- uzywanie var

-<button onclick='do()'>

to są tylko błędy z pierwszej minuty jego programowania bo dalej mi się nie chciało ogladać

PHP= 

-Mysqli do połączeń

-brak Prepared statements

to są tylko błędy z pierwszej minuty jego programowania bo dalej mi się nie chciało ogladać

HTML=

-tutaj jedyny poradnik który jest w miarę OK

Css=

-float:left , right itd itd

to są tylko błędy z pierwszej minuty jego programowania bo dalej mi się nie chciało ogladać

 

jeżeli naprawdę zależy mu na polskim poradniku do js to polecam to https://kursjs.pl/

do PHP niestety nie ma kursow w j.pol

komentarz 2 marca 2019 przez yteicosf Użytkownik (640 p.)
dzieki za wyjasnienie
1
komentarz 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)

@Marcins321

 

Celem kodu z odcinka jest przekazanie ustalonego, konkretnego zakresu wiedzy (patrz tytuł odcinka), a nie stworzenie tzw. czystego produkcyjnie kodu. Jeżeli wiesz cokolwiek na temat dydaktyki, to nie trzeba nic dalej wyjaśniać, ale pozwól że zobrazuję o co chodzi na dwóch przykładach (tak jest najłatwiej to zrozumieć).

Przykład 1: Odcinek pierwszy kursu C++ zawiera kod źródłowy ze wszystkimi zmiennymi globalnymi. W odcinku pierwszym kursu C++ uczeń ma zrozumieć m.in. pojęcie zmiennej, kompilacji, oswoić się z IDE, dokonać pierwszych operacji na danych, nauczyć się operacji wejścia/wyjścia, podstawowych typów zmiennych. Celem odcinka nie jest mówienie o zasięgu zmiennej! Mówienie o zasięgach ma sens dopiero po wprowadzeniu i zrozumieniu pojęcia własnej funkcji (co nastąpi dużo później). Uczeń na tym etapie nauki jeszcze nawet dobrze nie poukładał sobie w głowie czym jest zmienna (a jest to pojęcie abstrakcyjne i wymaga ułożenia się w głowie). Wysoce szkodliwym więc (z dydaktycznego punktu widzenia) byłoby tłumaczyć mu na tym etapie kursu czym jest zasięg zmiennej, czyli tłumaczyć mu różnicę między zmienną lokalną a globalną.

Za dużo wiedzy naraz staje się niestrawne i sprawia, że uczeń odnosi wrażenie, że: "tego jest za dużo, nie rozumiem" - zniechęcasz go tym samym do nauki, zamiast zapalać pasją i powoli wprowadzać w arkana. Nie kładź na kimś takich ciężarów, których sam nie potrafiłeś unieść na jego etapie nauki! A inna rzecz, że zasięgu i tak uczeń nie zrozumie na tym etapie swojego doświadczenia - co najwyżej zapamięta definicję pamięciowo (i to tylko jeśli jest uparty i się nie zniechęcił), ale i tak nie zrozumie implikacji płynących z tej wiedzy - więc po co zaprzątać tym teraz jego głowę? Dydaktyczne uproszczenie ma sens - jest realizowane świadomie i w trosce o harmonijny rozwój kursanta. Podobnie zarzut, że stosowanie zmiennych globalnych wyrobi złe nawyki nie ma racji bytu, bo nie nastąpił tu w ogóle wybór kursanta - używał wszystkich zmiennych globalnych nie będąc świadomym zasięgu, ale kiedy w dalszych odcinkach udzielono mu już wyjaśnienia, to zaczyna używać zasięgu świadomie - tak w funkcjach, jak w przekazywaniu przez wartość, referencję i potem w klasach.

Przykład 2 - Odcinek drugi kursu HTML nie posiada żadnych tagów HTML5. Za wcześnie na tagi HTML5. Uczeń w tym odcinku stara się zrozumieć dychotomię tabele vs divy, a ty chcesz mu jeszcze w tym samym kodzie kłaść na barki zrozumienie semantyki? To za duży ciężar, za dużo naraz - stracisz kursanta, bo zniechęcisz go przytłaczającą ilością materiału. Uczeń musi zbudować co najmniej kilka struktur opartych tylko na divach, żeby dobrze stosować float:left i display:inline-block. Tagi HTML5 pojawiły się później - w odcinku piątym, co według mnie jest tempem idealnym i bardzo pozytywnie wpływa na jakość uzyskanych przez uczącego się rezultatów.

Natomiast oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić refaktoryzację czy code review dla osób, które już dawno znają dychotomię div vs. table i chcą pójść dalej - a nawet dla czystej przyjemności nauki/rozwoju przepisać kod do HTML5. Chcemy to też zrobić z innego powodu: z powodu dbałości o przestrzeganie standardów w sieci! I ta chęć jest czysta i szlachetna. Uczniowie już na tym etapie kursu mogą chcieć już przecież co nieco opublikować w internecie. Tym bardziej, że odcinki nie wychodzą przecież co tydzień. I stąd właśnie idea Code reviews - dla osób, które mają ochotę zastanowić się nad optymalnym kodem dla przykładu z odcinka - optymalnym semantycznie i składniowo, ale za to nieoptymalnym dydaktycznie.

W moich materiałach reprezentuję taksonomiczne podejście do nauczania, oparte na rozwinięciu myślenia technicznego u kursantów, w tym także najtrudniejszej sztuki oceny rozwiązań. I dlatego z premedytacją używam wielu starszych technik w pierwszych epizodach serii po to, aby po wprowadzeniu w kolejnych odcinkach nowej techniki uczeń mógł samodzielnie porównać jak spisywało się poprzednie podejście w porównaniu do nowego - nic nie zastąpi samodzielnego doświadczenia i nauki przez ewolucję rozwiązań. Proces uczenia to ciągła optymalizacja, w której na początku największy nacisk kładziemy na dydaktykę i prostotę, a dopiero w późniejszym etapie nauki ciężar przesuwamy na poprawność składniową i czysty kod. Jeśli ten środek ciężkości za wcześnie przesuniemy ku semantycznej poprawności to stworzymy kurs niestrawny dla adeptów, zbyt hermetycznie napisany.

Zdaję też sobie sprawę, że w sieci mało osób rozumie dydaktykę, ale mimo to uważa się za najlepszych nauczycieli i ekspertów od edukacji. Wiem również, że zawód nauczyciela często bywa wyśmiewany. Z powodu negatywnego obrazu nauczyciela w polskim społeczeństwie, bardzo rzadko angażuję się w dyskusje internetowe - są zbyt jałowe. Moje podejście jest proste: realizuję własne twórcze inicjatywy i to metodami, które uważam za najskuteczniejsze. Zaś o jakości tej pracy decydują jej owoce, a nie czyjekolwiek opinie. Bardzo cenię rzeczową krytykę i chęć pomocy wielu pozytywnych ludzi, których spotkałem na przestrzeni lat. Natomiast nie przyklaskuję natarczywości osób, które siedząc wygodnie w fotelu sędziego stawiają wobec twórców wygórowane wymagania. Czasami także czerpią przyjemność z bezpardonowego deprecjonowania ludzi, etykietkują, a rezultaty pracy innych czytają / oglądają tylko po to, aby móc cokolwiek wytknąć. Sami nie wychodzą jednak na scenę. Takim osobom zawsze życzę, aby wymagania - podobnie jak to czynią ludzie mądrzy - stawiali przede wszystkim sobie. I aby nie bali się stanąć po drugiej stronie - pozytywnie tworzyć wartość, pomimo narażenia na negatywny wpływ "wojowników znad klawiatury".

Oczywiste jest także, iż kursy mogą zawierać błędy merytoryczne, a nawet także na płaszczyźnie dydaktycznej. Nigdy nie twierdzę i nie będę twierdzić, że jestem nieomylny. Jako jednostka jestem w pełni świadomy własnych ograniczeń - jestem tylko człowiekiem i nie wstydzę się tego. Autor kursu nigdy nie posiada świeżego spojrzenia na swoje dzieło i tak jak programista musi się cały czas rozwijać, tak samo nauczyciel musi szukać nowych podejść, punktów widzenia, perspektyw. Kursy na YouTube dostarczone są na zasadzie delivered as is. Jesteśmy tylko jednostkami i każdy z nas myli się stosunkowo często i gęsto, mimo że tego nie chce i jego intencje są czyste. Pamiętaj: to Ty sam / sama odpowiadasz za jakość swojego kodu, nikt nie weźmie tej odpowiedzialności za Ciebie! Korzystaj więc z wielu źródeł, poznawaj, debatuj, przeglądaj możliwości, czytaj, twórz, rozwijaj się.

komentarz 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)

@Marcins321

do PHP niestety nie ma kursow w j.pol

A to co 

https://www.phpdevs.pl/ 

komentarz 2 marca 2019 przez niezalogowany
i co w związku z tym ?

ps. nie chce mi się tego czytać
1
komentarz 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)

@Marcins321

i co w związku z tym ?

ps. nie chce mi się tego czytać

Jak nie przeczytasz to się nie dowiesz .

komentarz 2 marca 2019 przez yteicosf Użytkownik (640 p.)
dzieki za strone
komentarz 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)

@yteicosf

Nie ma za co :)

komentarz 2 marca 2019 przez niezalogowany

@Kamil Czech, wiesz co nie chce mi się z tobą kłócić  ze względu na to że jakbyś programował na co dzień w którymś z wyżej wymienionych języków i usłyszałbyś takie bzdury w jakimkolwiek poradniku to byś go nigdy nikomu nie polecił , a w tym momencie polecasz komuś coś co wiesz że jest śmieciem i że osoba która obejrzy te kursy będzie miała w głowie śmieć o którym będzie musiała zapomnieć oraz zacząć naukę od nowa.

komentarz 2 marca 2019 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)

@Marcins321

Widać że nie przeczytałeś tego co ci wcześniej napisałem

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,017 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2016 w HTML i CSS przez Kosowy Nowicjusz (170 p.)
+3 głosów
6 odpowiedzi 663 wizyt
+3 głosów
2 odpowiedzi 759 wizyt

92,620 zapytań

141,474 odpowiedzi

319,813 komentarzy

62,003 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...