• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prosty koszyk w JS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
492 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2018 w JavaScript przez quentis Początkujący (370 p.)

<td class="price">50</td>
<td class="price2">50</td>
<td class="price3">50</td>
<td>BUTTON + | ILOŚĆ | BUTTON -</td>

 

Mam takie dane w tabeli i potrzebuję zrobić prosty koszyk w JS/jQuery który dodaje lub odejmuję ilość i wylicza te trzy ceny.

komentarz 23 grudnia 2018 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)
Zmień rodzaj kodu, bo HTML wrzuciłeś do JS'a

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
po pierwsze skoro plus i minus to maja byc buttony to niech nimi beda, a nie zwyklym textem:) a po drugie to nie napisałeś w czym konkretnie masz problem, pobranie referencji DOM, konwersja na number, sumowanie czy co :)?
komentarz 23 grudnia 2018 przez quentis Początkujący (370 p.)
No są buttony :D w sumie nie wiem jak się za to zabrać
komentarz 23 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
gdzie ty tam widzisz buttony ?:)
komentarz 23 grudnia 2018 przez quentis Początkujący (370 p.)
Napisałem BUTTON, żeby pokazać, że są buttony...

co to za różnica.
komentarz 23 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
i co w ogóle Ty chcesz liczyć... gdzie masz ilosc każdego produktu, czy ten buttony mają od razu zmieniać ilość wszystkich czy jak...? Napisz konkretnie co Ty chcesz w ogóle zrobić bo chyba coś kombinujesz nie w tą stronę i sam nie wiesz co chcesz robic :)
3
komentarz 23 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Napisałem BUTTON, żeby pokazać, że są buttony...

co to za różnica.

to ja serdecznie dziękuję za rozmowę skoro masz takie podejście typu "dalem dla przykladu, co za róznica, odpierdol się koleś i daj gotowca..."...

Ja Ci dalem konkretny punkt, który miałeś zrobić na dzień dobry - stworzyć buttony. Następnie wyjaśnić co i jak ma być liczone... przy takim podejściu ja się żegnam, niech inni się wypowiadają.

+1 głos
odpowiedź 23 grudnia 2018 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)

Gotowy kod, normalnie Stack Overflow nam się robi:

https://jsfiddle.net/f7ydtp64/36/

komentarz 23 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
oj daleko jeszcze zeby to forum miało poziom jak na SO... poziom tego forum mam wrażenie że spada z miesiąca na miesiąc... a szkoda, gdy na nie trafiłem myślałem, że bedzie fajne polskie forum do dyskusji na różne tematy programistyczne... byłem młody i naiwny :)
komentarz 23 grudnia 2018 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)
Ale do poziomu SO zmierza każde forum ;). To naturalna kolejność, przychodzą początkujący, chcą gotowego kodu. Jeszcze nikt nie wymyślił sposobu, jakim można weryfikować online poziom każdego nowego użytkownika :)
1
komentarz 23 grudnia 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

oj daleko jeszcze zeby to forum miało poziom jak na SO

 Moim zdaniem to forum ma inny target - odnosząc się do kursów Pasji Informatyki (czy wcześniej MZ), tu trafia więcej początkujących osób niż na SO. Tam z kolei jest więcej profesjonalistów, nawet udzielają się osoby, które uczestniczą w tworzeniu narzędzi, frameworków. Moim zdaniem, można się inspirować SO, ale fora różnią się targetem.. i wielkością oczywiście. 

poziom tego forum mam wrażenie że spada z miesiąca na miesiąc...

Masz na myśli poziom zdających pytania (nie tyle trudność problemów co podejście do sprawy) , czy ogólny poziom dyskusji?

komentarz 23 grudnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Masz na myśli poziom zdających pytania (nie tyle trudność problemów co podejście do sprawy) , czy ogólny poziom dyskusji?

Sam kiedyś zaczynałem i pamiętam jak potrafi to wszystko człowieka przytłoczyć... ale widzę zarówno tu z forum jak i z doświadczenia jako programista, że bardzo wiele początkujących osób w ogóle nawet nie próbuje chyba poczytać dokumentacji czy poszukać rozwiązania samemu, poczytać jak się debuguje kod itp... smutne troszkę, bo panuje mit o milionowych zarobkach programistów i potem oczekują ich ludzie, którzy ledwo potrafią coś sklecić w html :)

komentarz 23 grudnia 2018 przez quentis Początkujący (370 p.)

No fakt, nie mam pojęcia jak to zrobić. Jak widzę gotowe rozwiązanie to wtedy myślę jak to działa i potem próbuję napisać to sam. Nie wiem czy to dobry sposób czy nie.

Chodzi o to, że mam tabelkę 

<td class="price">50</td>
<td class="price2">60</td>
<td class="price3">70</td>
<td>
 <div class="qt-plus"><i class="fas fa-plus-square"></i></div>
<div class="qt">0</div>
 <div class="qt-minus"><i class="fas fa-plus-square"></i></div>
</td>

 

Po kliknięciu w plus div qt zwiększa się o 1 a w minus zmniejsza. Oraz dodaję lub odejmuję cenę która znajduję się w price, price1, price2 i robi taki ala koszyk w którym zlicza wszystkie trzy ceny oraz ilość produktów.

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 611 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2020 w JavaScript przez Kacperek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 636 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2019 w JavaScript przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 2,088 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2018 w JavaScript przez Matisiv Nowicjusz (190 p.)

92,620 zapytań

141,473 odpowiedzi

319,810 komentarzy

62,003 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...