• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wtyczka do chrome a DOM

Object Storage Arubacloud
0 głosów
110 wizyt
pytanie zadane 24 września 2018 w JavaScript przez antypop Mądrala (5,730 p.)

Witam, 

napisałem znajomemu prostą funkcję : 
 

function rep(klucz,klucz2) { 
	var tab = document.getElementsByClassName('namevalue');
	for (var x = 0; x < tab.length; x++) { 
		tab[x].innerText = tab[x].innerText.replace(klucz,klucz2);
}
console.log('check');
}

Jak widać nic zaawansowanego. Chciałbym teraz w ramach rozwijania umiejętności zrobić z tego wtyczkę do Google Chrome :) dwa pola tekstowe wstawiające klucz i klucz2 do funkcji. 

Moje pytanie, gdzie znajdę jakieś w miarę sensowne objaśnienie jak wypełnić manifest.json żeby kod zawarty w wtyczce wykonywał się na aktywnej karcie? :) 

Tak wiem, dokuemntacja googla jest ale jak dla mnie jest strasznie "pokrętna" i niezrozumiała (oby chwilowo :) )

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 września 2018 przez adrian17 Ekspert (345,160 p.)
wybrane 8 października 2018 przez antypop
 
Najlepsza

Moje pytanie, gdzie znajdę jakieś w miarę sensowne objaśnienie jak wypełnić manifest.json żeby kod zawarty w wtyczce wykonywał się na aktywnej karcie? :) 

Sama funkcja się sama nie wywoła - potrzebujesz jakiś interfejs, który poprosi usera o wartości klucz i klucz2.

Widzę trzy możliwości:

- dynamiczne dodanie guzika wykonującego akcję (pokaże popup z polami tekstowymi eetc) na stronę - wtedy wystarczy sam content script

- prosty guzik (z akcją-stroną z polami tekstowymi) na pasku narzędzi przeglądarki - wtedy potrzebujesz background page z kodem który odpalisz jednorazowo na stronie przez `tabs.executeScript()`

- podejście mieszane i pewnie najbardziej "ładne" technicznie - guzik (z akcją-stroną) który przekaże informację o akcji do content scriptu na stronie, który wykona samą akcję.

Pierwsze podejście jest raczej najłatwiejsze do zaimplementowania - wtedy manifest wygląda mniej więcej tak:

{
	"name": "test",
	"description": "test",
	"version": "0.1",
	"content_scripts": [
		{
			"matches": ["http://*/*", "https://*/*"],
			"js": ["skrypt.js"]
		}
	],
	"permissions": [
		// nie pamietam na 100% jaki jest minimalny zbior wymagan
		"tabs",
		"<all_urls>"
	],
}

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 122 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2018 w JavaScript przez Anoonymous Obywatel (1,560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 95 wizyt
pytanie zadane 24 września 2020 w JavaScript przez Bartek2210 Obywatel (1,310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2019 w Inne języki przez bergman Obywatel (1,600 p.)

92,624 zapytań

141,478 odpowiedzi

319,822 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...