• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena algorytmu szyfrowania

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
748 wizyt
pytanie zadane 12 września 2018 w Nasze projekty przez ikcilrep Początkujący (270 p.)
edycja 12 września 2018 przez ikcilrep
Witam,

wpadłem na pomysł własnego algorytmu szyfrowania symetrycznego i chciałbym, aby ktoś inny ocenił jego skuteczność. Algorytm ten opiera się na prostym założeniu: istnieje duże prawdobobieństwo, że dwa bity na tej samej pozycji w kluczu i wiadomości są takie same, taki bit w wiadomości zastępowany jest dwójką, a na reszcie jest wykonywana operacja xor, jako że takie same bity są zastępowane dwójką to wynik jest w systemie trójkowym. Jest to ogólny opis, bo zaimplementowałem ten algorytm w Pythonie. https://github.com/Frajerzycki/SEA
komentarz 13 września 2018 przez sebeks Mądrala (5,300 p.)

Podpinam się pod pytanie i dołożę swoje. Sam będę pisał prosty program do szyfrowania plików txt prostym algorytmem symetrycznym (C++). Najpierw użyję szyfru ROT13, potem podmienię go na ROT47. Moje pytanie brzmi jak sprawdzić czy nie ma błędów po szyfrowaniu? Zamierzałem liczyć sumę kontrolną, ale Wikipedia podaje, że suma kontrolna się do tego nie nadaje. Może po prostu wystarczy zakodowaną treść od razu po zakodowaniu odkodować i porównywać linia po linii z oryginałem. Jeśli zgodność będzie 100% to dopiero wtedy podmieniać zawartość pliku. Ale są dwa problemy. Po pierwsze to rozwiązanie wydaje mi się mocno prymitywne. A po drugie musiałbym w pamięci przechowywać dane trzykrotnie (oryginał, zakodowaną treść i odkodowaną treść do porównania) co chyba też nie jest dobre. Szukam jakiegoś eleganckiego rozwiązania, bo program będzie obsługiwał małe pliki (czyli takie do 200 linii). Oczywiście jest to tylko projekt edukacyjny (C++, konsola, zabawa z fstream i string).

komentarz 13 września 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)

jak sprawdzić czy nie ma błędów po szyfrowaniu?

 

Dziwie się, że pytasz :)

Przygotuj sobie listę tekstów (z dowolnego źródła, np podziel artykuł z jakiegoś portalu internetowego na pojedyncze zdania) i sprawdzaj czy 

deszyfruj( szyfruj ( tekst ) ) zwraca ten sam dokładnie tekst. :D

Lista tekstów do sprawdzenia powinna być spora, ale to nie problem bo wszystko sobie zautomatyzujesz

 

1
komentarz 13 września 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Odpowiedź jest prosta, i niektórym znana. Unit testy się kłaniają :D

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 listopada 2018 przez adrian17 Ekspert (345,160 p.)
edycja 20 listopada 2018 przez adrian17
Pierwsza z brzegu wada:

dla wiadomości `test`, klucze `haslo`, `1haslo` i `asdfhaslo` produkują ten sam zaszyfrowany wynik.

dla zaszyfrowanej wiadomości `test`, powyższe trzy klucze deszyfrują wiadomość tak samo.

EDIT: w zasadzie klucz `o` też daje te same wyniki. Więc tylko ostatnia litera ma znaczenie.
0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2018 przez Kononek Użytkownik (580 p.)
Fajny algorytm ale mozna by go jeszcze rozbudowac

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 572 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 589 wizyt
pytanie zadane 17 września 2019 w SPOJ przez coderCpp93 Gaduła (4,200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 730 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2015 w C i C++ przez LogicznyMat Użytkownik (940 p.)

92,631 zapytań

141,498 odpowiedzi

319,869 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...