• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Xampp. Zapisywanie rekordów z formularza (mysql)(php)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,136 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2018 w SQL, bazy danych przez Piotr Karaś Początkujący (460 p.)

Witam. Mam problem z bazą danych.

Oto moje 3 pliki:

connection.php

<?php 
/****************************************************** 
* connection.php 
* konfiguracja połączenia z bazą danych 
******************************************************/ 

function connection() { 
    // serwer 
    $mysql_server = "localhost"; 
    // admin 
    $mysql_admin = "root"; 
    // hasło 
    $mysql_pass = ""; 
    // nazwa baza 
    $mysql_db = 'zamowienia'; 
    // nawiązujemy połączenie z serwerem MySQL 
    $link = @mysqli_connect($mysql_server, $mysql_admin, $mysql_pass) 
    or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.'); 
    // łączymy się z bazą danych 
    @mysqli_select_db($link,$mysql_db) 
    or die('Błąd wyboru bazy danych.'); 
} 

?>

dodaj.php


<?php 
require "connection.php"; 
connection();        


// odbieramy dane z formularza 
$imie = $_POST['imie']; 
$email = $_POST['nazwisko']; 
$imie = $_POST['przerwa']; 
$imie = $_POST['normalna']; 
$imie = $_POST['salami']; 

 $ins = @mysqli_query($link,"INSERT INTO `zapiekanki` SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko',przerwa='$przerwa',normalna='$normalna',salami='$salami'"); 
     
    if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie"; 
    
?>
<html>
	<head lang="pl">
		<meta charset="UTF-8"/>
 <title>ZAMÓWIENIE ZAPIEKANEK</title>	
	</head>
	<body>
                   
                        <form method="POST" action="dodaj.php">
                        <p>Imie: <input type="text" name="imie" /></p>
                        <p>Nazwisko: <input type="text" name="nazwisko" /></p>
                        <p>Ktora przerwa: <input type="text" name="przerwa" /></p>
                        <p>Normalna zapiekanka: <input type="text" name="normalna" /></p>
 																							<p>Zapiekanka z salami: <input type="text" name="salami"/></p>
                       
                        <p><input type="submit" value="submit"/></p>
                        </form>
  

	
	<h1>ZAMÓWIENIE ONLINE</h1>
		
	</body>
</html>

Nie dodaje mi wartości do bazy danych :/

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
INSERT INTO `zapiekanki` SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko',przerwa='$przerwa',normalna='$normalna',salami='$salami

https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/insert.html

komentarz 14 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Poczytaj o programowaniu funkcyjnym, co to w ogóle są funkcje, sprawdź czy w tych wszystkich funkcjach na pewno masz dokonywać konkatenacji (czy czasem nie są to 2 argumenty).

Ps. Miałeś wywalić @.
komentarz 14 czerwca 2018 przez Piotr Karaś Początkujący (460 p.)
Mam to zrobić do wieczora taki przymus. Nie interesuję sie php i mysql. Dostałem zadanie rano i szukałem po necie skryptów jak to powiedział nauczyciel : "gotowce są w necie" które nie działają albo są przestrarzałe.
komentarz 14 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
No to sorry, ja nie daję gotowców (podobnie jak 3/4 społeczności na tym forum) a więc masz dwa, a w zasadzie to trzy wyjścia:

1. Dodać temat w dziale Ogłoszenia/Zlecenia (ktoś za Ciebie zrobi ten skrypt - oczywiście nie za darmo)

2. Poczytać o funkcjach i programowaniu funkcyjnym w PHP

3. Dalej szukać gotowców
komentarz 14 czerwca 2018 przez Piotr Karaś Początkujący (460 p.)
Dlatego nie szukam gotowca tutaj tylko przychodzę z tym czymś nie działającym u góry :/
komentarz 14 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Dlatego Ci tłumaczę:

Poczytaj o funkcjach, ich argumentach (trochę jak w matematyce) i ich wartościach zwrotnych (dodawanych za pomocą return)

W funkcji connection() zwracasz połączenie do bazy danych (RETURN new mysqli itd.)

Potem w innym pliku robisz coś takiego

mysqli_query(CONNECTION(), "SQL");

Lista argumentów:

connection() - zwraca połączenie z bazą danych,

"SQL" - zapytanie SQL do bazy danych

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 13,396 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 233 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2020 w PHP przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 570 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2017 w JavaScript przez krystian904 Mądrala (6,820 p.)

92,617 zapytań

141,466 odpowiedzi

319,783 komentarzy

61,999 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...