• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Różnica między skryptem serwerowym a klienckim.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
546 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2017 w C i C++ przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Witam, jestem ciekaw odnośnie różnic między tymi skryptami. Wiem, że w skryptach klienckich (JS) możemy przeglądać kod, tworzymy aplikację po stronie klienckiej, czekamy na odpowiedzi serwera, a serwerowym odwrotnie.

 

Ale nasuwa się inne pytanie - jak to wygląda z walidacją/interpreterami itp? Jaka jest różnica w tej "głębszej" tematyce?
1
komentarz 13 grudnia 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Klienta możesz napisać w dowolnym języku tak jak i serwer. Jeśli napiszesz klienta w c++ kodu nie będziesz mógł przeglądać.

Możesz napisać serwer i klienta w JavaScript (nodeJS <---WebSocket---> przeglądarka).

w C++ i innych kompilowanych językach z własną aplikacją klienta możesz zastosować połączenie TCP, UDP, lub oba na raz. Programując pod przeglądarkę masz do dyspozycji starego AJAXa lub WebSocket. 

Gdybyś mógł rozwinąć temat to być może uda mi się tobie pomóc w tej chwili niestety nie do końca rozumiem twoje pytanie.

komentarz 13 grudnia 2017 przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Dzięki, te informacje też są pomocne.

Ciągnąc dalej moje pytanie - podobno charakterystyczną cechą różniącą te dwa skrypty jest to, że skrypty serwerowe muszą być zwalidowane za każdym razem (np przy zmianie kodu czy odpaleniu aplikacji), a skrypty klienckie nie muszą być walidowane za każdym razem, jednakże używają interpreterów. Chciałbym wiedzieć czym się to różni
komentarz 13 grudnia 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Proszę nie odpowiadać na pytania w sekcji komentarzy.
komentarz 13 grudnia 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
@Patrycjerz A czy ja odpowiedziałem? Nawet napisałem na końcu ze nie za bardzo rozumiem pytanie. W sumie dalej nie rozumiem pytania.
 

Kondzio chyba mylisz walidacje z kompilacją / wykonywaniem kodu?  Może podaj przykład bo np PHP i Node działają w zupełnie inny sposób i nie da się do tego odnieść jakoś ogólnie. Może wybierz jakie technologie chcesz omówić to coś spróbujemy.
komentarz 13 grudnia 2017 przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Szczerze mówiąc sam tego do końca nie ogarniam, bo mój profesor wymyślił taką teorię i brakuje mi o tym właśnie podsumowania.

Może faktycznie pomyliłem z kompilacją? Czy w tym się różnią? xd Czy też nie można definitywnie stwierdzić różnic pomiędzy ogółem skryptów serwerowych a klienckich?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 231 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2019 w JavaScript przez Cordin Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 332 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2018 w C# przez misterbrow Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 152 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2016 w Inne języki przez McShadow Obywatel (1,050 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...