• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kiedy rozpocząć pracę w frameworkami?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
380 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2017 w Offtop przez michh123 Bywalec (2,790 p.)
Witam!

Kiedy zacząć używać frameworków? W sensie jak mam stwierdzić czy już jestem gotowy czy nie? Np. jak rozpoznać czy to już czas na dajmy na to Symfony, lub na prekompilatory typu SASS, LESS? Jestem początkujący, ale piszę coraz większe projekty, bo chcę się rozwijać. I tak np. jak pisałem dla siebie mini stronę sklepu to spokojnie wystarczały mi podstawowe technologie webowe, ale teraz jestem w trakcie pisania mini prymitywnego CMS i już widzę, że w czystym PHP idzie trochę opornie... Tak samo z CSS - próbuję robić coraz to ładniejsze strony i coraz bardziej oparte na CSS3, więc może to już czas nauczyć się LESS'a? Dokładnie tak samo z JS. Kiedy piszę jakieś animacje na strony to JS+jQuery wystarcza spokojnie. Ale gdy piszę jakieś aplikacje to idzie trochę opornie. Po czym rozpoznać czy to już czas? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2017 przez Benek Szeryf (91,110 p.)
wybrane 17 listopada 2017 przez michh123
 
Najlepsza
Jak zaczniesz czytać dokumentację i stwierdzisz, że ogarniasz, to znaczy że jesteś gotowy, by poznać dany framework. A jak będzie to dla Ciebie język chiński, to wracasz do podstaw danej technologii.
komentarz 17 listopada 2017 przez michh123 Bywalec (2,790 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Czyli dokumentacja ma mi służyć jako kurs? W sensie czytać ją od początku do końca? Bo do tej pory używałem jej wtedy, gdy miałem jakiś problem. Wtedy znajdowałem odpowiedni artykuł w dokumentacji i czytałem, aczkolwiek mnóstwo jeszcze nie wiem. Więc używać dokumentacji jako kursu czy tak jak do tej pory robiłem?
komentarz 17 listopada 2017 przez Benek Szeryf (91,110 p.)
Napisałem ogólnie, może to być kurs, może to być oficjalna dokumentacja. Nie ma znaczenia, aczkolwiek oficjalna dokumentacja zawiera najaktualniejsze informacje.
komentarz 17 listopada 2017 przez michh123 Bywalec (2,790 p.)
Rozumiem, dziękuję. Mam jeszcze pytanie odnośnie prekompilatorów CSS. Bo nie są one frameworkami, a ułatwiają pracę. Czy myślisz, że z podstawową znajomością CSS można zacząć je stosować?
komentarz 17 listopada 2017 przez Benek Szeryf (91,110 p.)

Nie wiem co to są podstawy CSS, więc trudno coś więcej powiedzieć. Ale mam wrażenie, że za bardzo starasz się być perfekcjonistą. Zacznij się uczyć czegokolwiek sobie zażyczysz. Jak natkniesz się na problem, to doczytasz podstawy.

Masz dwa wyjścia:

  • znajdujesz polecany przez innych materiał jako świetne podstawy, uczysz się fundamentów i potem sięgasz po bardziej zaawansowane zagadnienia
  • uczysz się czego chcesz, jak czegoś nie rozumiesz, to wracasz do podstaw (czyli zdobywasz wiedzę iteracyjnie)
komentarz 17 listopada 2017 przez michh123 Bywalec (2,790 p.)
Już rozumiem, dziękuję za odpowiedzi :)
+1 głos
odpowiedź 17 listopada 2017 przez Ehlert Ekspert (212,790 p.)

Symfony, lub na prekompilatory typu SASS, LESS

Co ma piernik do wiatraka laughno chyba że Pan Fullstack, to szanuję. 

 Nie traktuj nauki frameworków jako czegoś zupełnie nowego. Używanie ich jest lepszym podejściem do programowania, gdyż wykorzystujesz gotowe i przemyślane wzorce architektoniczne oraz projektowe.

Pod kątem PHP przed rozpoczęciem pracy z frameworkiem polecam:

  1. Pobierz Composer. 
  2. Zainicjuj i zrozum autoloading.
  3. Pisz kod obiektowo, używaj namespaceów.
  4. Pobierz różne pakiety dostępne na packagist/githubie. Zobacz jak działają.
  5. Koniecznie zapoznaj się z phpunitem, napisz kilka testów.  
komentarz 17 listopada 2017 przez michh123 Bywalec (2,790 p.)
Bo ogólnie rozumiem o co chodzi w obiektówce (na chłopski prosty rozum) i jeśli mam coś napisać w czystym PHP to rozpisuje sobie najpierw na kartce klasy, metody w tych klasach właściwości itd. Tyle, że nie wiem jak połączyć obiektowość PHP z np. HTML tak jak w tym przypadku
komentarz 17 listopada 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Na kartce rozpisujesz a kodu nie piszesz obiektowego? heh

normalnie połącz, wzorzec MVC ci prawdę powei
komentarz 17 listopada 2017 przez michh123 Bywalec (2,790 p.)
Źle mnie zrozumiałeś :D Na kartce rysuję tabelkę, podpisuje ją nazwą klasy, a w niej metody i właściwości. Masz może link do jakiegoś tutoriala o MVC?
komentarz 18 listopada 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
No ale czemu nie piszesz obiektowo skoro to rozpisujesz?

Wpisz MVC php i coś znajdziesz.
komentarz 18 listopada 2017 przez michh123 Bywalec (2,790 p.)

Popatrz, mam taki fragment innego mojego kodu 

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="utf-8">
    </head>
    <body>
        <form action="send.php" method="post">
            <label for="firstname">Imię:</label>
            <input type="text" id="firstname" name="firstname">
            <label for="surename">Nazwisko:</label>
            <input type="text" id="surename" name="surename">
            <label for="age">Wiek:</label>
            <input type="number" id="age" name="age">
            
            <input type="submit" name="submit" value="Wyślij">
        </form>
    </body>
</html>
<?php

require 'send-class.php';

if (isset($_POST['submit'])) {
    $firstname = $_POST['firstname'];
    $surename = $_POST['surename'];
    $age = $_POST['age'];
    
    $sender = new Sender($firstname, $surename, $age);
    $sender->sendData();
}

header('Location: index.php');
<?php

class Sender extends Connect{
    private $firstname;
    private $surename;
    private $age;
    private $send;

    public function __construct($firstname, $surename, $age) {
        $this->firstname = $firstname;
        $this->surename = $surename;
        $this->age = $age;
        $this->send = null;
    }
    
    public function sendData() {
        $sql = 'INSERT INTO users VALUES(NULL, :name, :surename, :age)';
        $this->send = $this->pdo->preapre($sql);
        $this->send->bindParam(':name', $this->firstname);
        $this->send->bindParam(':surename', $this->surename);
        $this->send->bindParam(':age', $this->age);
        $this->send->execute();
    }
}


Jest jeszcze połączenie do bazy, wyciąganie danych, operacja, ale te wszystkie operacje są dość łatwe i nie ma tam żadnego HTML oprócz formularzy. a w tym projekcie, którego fragment wysłałem Ci wcześniej jest dużo HTML, dużo CSS i nie wiem do końca jak to połączyć z obiektowym PHP żeby było poprawnie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 404 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2020 w PHP przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,593 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2019 w Offtop przez heizenberg98 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 147 wizyt

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,781 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...