• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jakie IDE wybrać do Python'a?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
20,345 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2015 w Python przez niezalogowany
zamknięte 20 czerwca 2015
Jestem początkujący w Python'ie, całkowicie. Dopiero co wczoraj wpadłem na pomysł, że będę w nim programował, a już dużo umiem (C++, C#, HTML, CSS, JS). Ściągnąłem Python'a 3.4 z oficjalnej strony, ale wiem, że można ściągnąć lepsze IDE takie jak np. PyScripter albo PyCharm (więcej nie sprawdzałem. I teraz PyTania ;) Jakie jest najlepsze i darmowe IDE, oraz czy wystarczy je po prostu ściągnąć i tyle? Jak się pobierało Code::Blocks'a to tak, kompilator był wbudowany i tyle, ale jak to jest z Python'em? Czy kompilator trzeba pobrać ze strony i jakoś skonfigurować IDE? Dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że pomożecie mi w nauce tego gada ----------( :)~
komentarz zamknięcia: Już jest git, używam Notepad++ ;)
komentarz 8 maja 2017 przez Mirek Nowicjusz (160 p.)
A czy ktoś może używał Visual Studio Code do Pythona, bo słyszałem, że samo Visual Studio jest zbyt rozbudowane i uciążliwe do Pythona, mimo że znakomite dla C#.
Natomiast podobne lepsze jest Visual Studio Code (jest darmowe także do celów komercyjnych).
komentarz 13 maja 2017 przez niezalogowany
Pytanie zadane dawno i dawno nic w Python'ie nie kodziłem, ale od kiedy zajmuję się moją stroną (czyli języki webowe) używam właśnie Visual Studio Code. W Python'ie aktualnie nic nie robię, ale jakbym miał coś robić, to pisałbym albo w default'owym IDE Python'a, albo w Visual Studio Code. Pisze się całkiem wygodnie, fajne i darmowe IDE. Jedyne co trzeba zrobić, to ściągnąć rozszerzenie do Python'a (ściągnięcie i zainstalowanie zajmuje mniej niż minutę, a menedżer rozszerzeń jest wbudowany w edytor) i chyba można od razu pisać. No a Visual Studio rzeczywiście może być trochę przesadą, jeśli chodzi o pisanie w Python'ie.

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez Adam Knie Mądrala (5,650 p.)
wybrane 12 czerwca 2015
 
Najlepsza
Ulubiony edytor + python.
Nie ma sensu babrać się z IDE.

Nauczysz się korzystania z interpretera Pythona, oraz IDLE'a (takie pythonowe 'IDE')
komentarz 12 czerwca 2015 przez niezalogowany
Czyli powiedzmy, że pobrałem już jakieś IDE, napisałem w nim program i jak go teraz odpalić? IDE samo znajdzie pliki Pythona? Jak używasz Sublime text, to po napisaniu programu odpalasz go za pomocą konsolki, tak?
komentarz 12 czerwca 2015 przez Adam Knie Mądrala (5,650 p.)
IDE powinno mieć:
Albo konfiguratora, gdzie musisz ustawić / wybrać jakiego chcesz używać pythona (z pośród zainstalowanych)

Albo automatycznie znajdzie Pythona, a Ty tylko wybierzesz którą chcesz wersję.

Dokładnie tak.
komentarz 12 czerwca 2015 przez niezalogowany

Uh, tyle odpowiedzi i pomocy! Dzięki stary, yesheart i naj ;) Jakbym miał jeszcze jakiś problem to napiszę w komentarzach albo prywatnie :3 Kupiłem sobie książkę o Python'ie, więc mam nadzieję, że dużo mi pomoże.

PS: nie wiem czy wybiorę PyCharm, bo jest darmowe, ale nie komercyjnie, a ja nie wiem co tam będę robił :3 No nieważne, dzięki jeszcze raz ;)

komentarz 12 czerwca 2015 przez Adam Knie Mądrala (5,650 p.)
Nie ma problemu, jak coś to wal na prywatnej. :)
komentarz 12 czerwca 2015 przez niezalogowany
Spoko, dzięki ;) Książka przyjdzie może w poniedziałek, w końcu zacznę z wężykiem :3
0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Polecam notepad++ jako IDE najlepiej do wszystkiego, wtedy nie będziesz miał problemów z konfiguracją środowisk i będziesz zawsze pracował w ulubionych kolorkach.

Podobno jeszcze gVim jest dobry, ale ja z niego nie korzystam, więc nie mogę polecić.
komentarz 12 czerwca 2015 przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)
polecił bym sublimetext'a jak się ogarnie go to naprawdę można magię robić
komentarz 12 czerwca 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Z tym, że trzeba doinstalować plugin NPPExec jeśli chcesz zrobić IDE z N++. Podobno jest nawet plugin z debugerem, ale nie korzystałem.
komentarz 12 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Pierwszy raz słyszę o tych pluginach. Ja zawsze wszystko uruchamiam z konsoli.

Z tego co widzę, to jakiś czas temu miałem plan napisać bardzo podobny plugin do NPPExec, ale przyzwyczaiłem się do używania konsoli + makefile.
komentarz 20 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
No i duży minus dla N++ że only windows.
komentarz 20 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

No tak. Wtedy gVim pozostaje. smiley

0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
edycja 20 czerwca 2015 przez Strategiusz
PyCharm, nawet w wersji community. Ściągasz i uzywasz, ale interpreter Pythona musisz sobie ściągnąć i zainstalować osobno. W praktyce może się zdarzyć, że będziesz miał zainstalowanych wiele wersji Pythona (bo jakaś biblioteka działa ze starszą wersją) i nie ma problemu z tym, w PyCharmie można ustawić dla każdego projektu lub nawet pliku osobny interpreter.

Tyle że musisz się pogodzić, że nie dostaniesz na tacy podpowiedzi do każdego słowa jakie wpisujesz, bo Python to język typowany dynamicznie i IDE nie domyśli się czasem typu i nie podpowie żadnego atrybutu.
komentarz 20 czerwca 2015 przez niezalogowany
Zapomniałem zamknąć temat :D Ale dzięki, spróbowałem PyCharm'a, ale strasznie mi lagował! Dziwne... I tak zostaję przy Notepad++ ;)
komentarz 20 czerwca 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Używająć notepada pozbawiasz się chociażby opcji refactoringu czy sprawdzania błędów na bieżąco.
komentarz 20 czerwca 2015 przez niezalogowany
No ja wiem, ale więcej się w ten sposób nauczę :P Ale Python to jest tak bardziej dla rekreacji, żeby poznać ten język ;)
komentarz 20 czerwca 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
IDE od JetBrains wganiatają wszystkie inne w ziemię, tak więc tak - PyCharm (aczkolwiek mówię to tylko ze względu na styczność z PHP Storm oraz Ruby Mine)
komentarz 7 stycznia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
A jest jakieś IDE do Pythona 3.4, które nie potrzebuje tej zasobożernej Javy?

Najlepiej w stylu Geany i pod Linuksa, które pokazuje w okienku wynik działania programu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,906 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2016 w Python przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 920 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2016 w C i C++ przez wiktortr Początkujący (250 p.)
+4 głosów
18 odpowiedzi 1,722 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2016 w Offtop przez Gowi Użytkownik (830 p.)

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,824 komentarzy

62,006 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...