• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomóżcie mi obrać właściwą ścieżkę rozwoju i kariery :)

Object Storage Arubacloud
+1 głos
709 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Stu Nowicjusz (190 p.)
Cześć ^^ chciałbym żebyście wyrazili swoje opinie oraz pomogli mi w wyborze odpowiedniej ścieżki zawodowej.
Ale najpierw o mnie: mam 22 lata, kończę AiR sp. roboty mobilne na Politechnice Białostockiej.
Bardzo nie leży mi ten kierunek i nie widzę siebie w pracy jako automatyk itp.
Skończyłem liceum w klasie mat-inf. Dobrze sobie radziłem, lubiłem c++ ale nie wiadomo czemu wybrałem AiR...
Także po 3 latach katorgi mam zamiar przekwalifikować się na rynek IT. Niestety ciężko znaleźć pracę w tej dziedzinie bez odpowiednich umiejętności oraz doświadczenia. Załapałem się jednak do białostockiej firmy tworzącą bazy danych do działu wdrożeń systemów zarządzania. Będę edytował, szukał błędów, operował T-sql w programie softlab.

I tutaj pojawia się moje pytanie: czego uczyć się dalej? Javy? C#? a może jakiegoś języka, który ma pewne powiązania z bazami danych? Co zrobić aby "wgryźć" się na dobre w przemysł informatyczny? Chodzi mi o to żeby przyszły pracodawca widząc, że mam doświadczenie w T-sql postawił na moim CV plusa, potraktował to jako atut :)
Gdybyście byli tak mili prosiłbym abyście udzielali odpowiedź popartej argumentami.
Jeśli polecacie również kursy programowania, także prosiłbym o informację (płatne oczywiście też).
Pozdrawiam!
komentarz 20 lipca 2017 przez Benek Szeryf (91,110 p.)

I tutaj pojawia się moje pytanie: czego uczyć się dalej? Javy? C#?

Nie uzależniaj swojej przyszłości od czyjejś wypowiedzi. Sprawdź sobie sam w czym będzie dobrze Ci się programować. Ja mogę Ci polecić przetestowanie Pythona. Na rynku są poszukiwani programiści tego języka, głównie do webu (framework Django) lub do analizy danych, co wymaga już nieco umiejętności matematycznych/fizycznych. Python stale się rozwija w wielu gałęziach i zanosi się, że specjaliści tego języka będą poszukiwani przez najbliższe lata.

komentarz 21 lipca 2017 przez Stu Nowicjusz (190 p.)
@Benek Czyli ten język nie ma raczej powiązań z bazami danych? Programujesz w tym języku? Możesz opisać pokrótce nad jakimi projektami pracowałeś?
komentarz 21 lipca 2017 przez Benek Szeryf (91,110 p.)

Ma powiązania z bazami danych. Większość popularnych języków ma takie powiązania, tak jak napisał to @CenterPL.

Programujesz w tym języku? Możesz opisać pokrótce nad jakimi projektami pracowałeś?

Tak, programuję i im więcej go używam, tym bardziej mnie zachwyca. Pracuję z dążą ilością danych naukowych, które trzeba przetworzyć, by wyciągnąć z szumu rzeczywiste obiekty.

komentarz 22 lipca 2017 przez Stu Nowicjusz (190 p.)
Dobra, wielkie dzięki za odpowiedź :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2017 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Nikt nie powie Ci żebyś zaczął uczyć się danego języka, bo każdy poleci Ci prawdopodobnie swój. Ja polecę PHP albo Javę, ktoś inny pythona, a kolejny C płotek. A jakiś hardkor jeszcze rzuci JavaScriptem ;)

Zerknij na ranking tiobe - to jest popularność języków programowania. Ostatnio można zauważyć, że rośnie Golang. Ale jest pare języków, które od dobrych paru lat stoją na tym samym miejscu i na którykolwiek nie postawisz, znajdziesz pracę jeśli bedziesz w tym DOBRY.

https://www.tiobe.com/tiobe-index/
komentarz 21 lipca 2017 przez Stu Nowicjusz (190 p.)
@CenterPL a możesz mi napisać jaki język jest choć trochę powiązany (i w jakim stopniu) z bazami danych?
komentarz 21 lipca 2017 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)

Hmmm, każdy :D

A tak serio, zależy w jakim sensie. Żeby majstrować w bazie czy żeby sobie pobierać do programu, dodawać itp?

W pierwszym przypadku - np SQL

W drugim, to chyba większość popularnych języków programowania udostępnia możliwość pracy z bazą danych. Chyba najbardziej popularne połączenie to PHP i SQL. Ale z Javy, C#, C++ też się połączysz.

komentarz 22 lipca 2017 przez Stu Nowicjusz (190 p.)
OK, Dzięki :)
0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2017 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
ja stawiam na sciezke zadowową w balecie, stary, to stworzone dla Ciebie! jestem przekonany ze sie w tym spelnisz i odnajdziesz to czego szukasz!

a tak serio to @CenterPL dobrze Ci napisal nic dodac nic ujac

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 400 wizyt
pytanie zadane 24 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez takowiec Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 527 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 642 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Luky Nowicjusz (120 p.)

92,632 zapytań

141,500 odpowiedzi

319,879 komentarzy

62,012 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...