• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodawanie kodu HTML w dokumencie HTML jako przykładowy kod (możliwy do edycji za pomocą JS) ;)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
445 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez V1nc3e Nowicjusz (120 p.)

Witam serdecznie wszystkich Pasjonatów!

Otóż mam problem, z którym niestety nie potrafię sobie do końca poradzić. Dodając, że na razie czuję się tylko w miarę pewnie w technologiach frontendowych - HTML, CSS, JS (wraz z jQuery) - i całkiem prawdopodobne jest to, że właśnie to nie pozwala mi na rozwiązanie problemu.

Mianowicie tworzę sobie projekt w którym użytkownik będzie mógł edytować stworzony przeze mnie slider, chciałbym umieścić na stronie HTML generatora slidera, kod który napisałem jako w pełni działający slider, lecz wiadomo jeżeli umieszczam na stronie kod ze znacznikami HTML typu <div> to przeglądarka od razu wykonuje ten kod i przetwarza go. 

A to co chciałbym uzyskać to wkleić  cały kod HTML, CSS, JS w poszczególnych polach a następnie przy pomocy utworzenia dodatkowych <span id="#"> edytować zawartość tego kodu przy pomocy JS, a następnie w wysuwanym z boku oknie wyświetlić source code, wyedytowany przez użytkownika ze wszystkimi znacznikami <div>...

Wiem, że można coś takiego zrobić i zamiast <div> dodać go jako &lt div &gt, ale chyba nie jest to z zbyt optymalne rozwiązanie.

 


&lt img src="<span id="urlToImg7">http://img.cda.pl/obr/oryginalne/850ca7d90566b9ed82c60d9d50771230.jpg</span>" class="slideIMG" &gt

 

Tak jak powyżej na stronie HTML Generator zawarty jest kod ze strony HTML Slider, skryptem chciałbym dać możliwość użytkownikowi dodania linku do swojego ulubionego obrazka a następnie aby skopiował cały kod i mógł go wyświetlić i użyć np na swojej stronie? Czy można zamienić &lt i &gt jakoś inaczej, aby kod był bardziej przejrzysty? :D

 

Najprościej pytanie brzmi czy można zagnieździć kod HTML w dokumencie HTML a następnie normalnie przy pomocy JS edytować jego zawartość? A następnie wyświetlić wyedytowany kod użytkownikowi aby go skopiował w całości i np. wkleił na JSFiddle i sobie go uruchomil? :D

Czy może powinienem poduczyć się czegoś z innych technologii co może mi pomóc? Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę! Dodam, że jestem stosunkowo początkującym ''programistą" - bardziej hobbystą, dopiero 2,5 miesiąca nauki za mną i może taki projekt okazać się zbyt ambitny :D

Mam nadzieję, że nie za bardzo skomplikowałem problem opisując go, po prostu ciężko mi jest to ubrać w słowa.

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
Nie rozumiem za bardzo o co chodzi.
Jeśli chcesz dodać element za pomocą JS możesz użyć klasycznego document.getElementById("twójElement").innerHTML
Wybierasz tag do którego chcesz wrzucić swój element i go tam dodajesz.
komentarz 6 kwietnia 2017 przez V1nc3e Nowicjusz (120 p.)
edycja 6 kwietnia 2017 przez V1nc3e

Przykład:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>



<script>
$(document).ready(function(){
 
$('#bttn').click(function(){
 
var userInput = $('#myInput').val();
 
$("#myDiv").html("&ltimg src='"+userInput+"'&gt");
 
});
 
});

</script>
</head>
<body>
&lt img src="<div id="obrazek1">www.obrazek.pl</div>"&gt 
 
 
<input type="text" id="myInput">
<button id="bttn">Generuj kod!</button>
 
<div id="myDiv"></div>
</body>
</html>

I załóżmy, że użytkownik w myInput wkleja link obrazka  następnie wciska przycisk i generuje mu się kod w myDiv który sobie później wkleja w JSfiddle i odpala mu się obrazek :D

Rozumiesz o co chodzi? Że użytkownik sobie wybiera różne opcje a następnie pokazuje mu się kod który sobie może wkleić w jakiś kompilator i zobaczyć efekt swojego działania :D

Kurcze nie wiem jak lepiej to opisać :D :D :D

 

I pytanie jest takie czy da się jakoś inaczej to zrobić i zastąpić te znaki &lt &gt? :D 

 

Bo tak utworzony <img> działa tak jakbym chciał w sensie, że utworzony link sobie kopiuje wklejam w JSFiddle w sekcji HTML i otwiera mi się obrazek :D

komentarz 7 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
użyj tagu <plaintext>
niby nie wiem jak go zamknąć bo klasyczne </ mi nie działa, ale to jest jeden ze sposobów.
podobno w tagu <pre> również da się wyświetlać kod, ale u mnie to nie działa

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 584 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2017 w PHP przez patrus456 Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,698 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2017 w JavaScript przez vonziu Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 386 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,656 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...