• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rzucić studia informatyczne? i mieć czas na naukę programowania...

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,734 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez beza Użytkownik (830 p.)
edycja 5 lutego 2017 przez beza

EDIT:

Ludzie czytajcie ze zrozumieniem... przecież napisałem, że pójdę na pokrewny kierunek. Więc mam zamiar zrobić studia... tylko inne, ciekawsze dla mnie.

Jestem na 1 roku i nic się ciekawego nie nauczyłem. Podpatrzyłem też sylabus i podpytałem starszych roczników i dochodzę do wniosku, że raczej wiele się nie nauczę na tych studiach, przynajmniej nie z programowania. To tego te studia są straszne męczące - cały czas jakieś wejściówki, kolokwia.... a jak mam już troszkę wolnego czasu to po prostu nie mam energii na cokolwiek... Poszedłem na studia, bo jaram się programowaniem i chciałem wybrać ścieżkę edukacji zgodną z moją pasją... ale jednak dochodzę do wniosku że to nie to... ale to nie jest tak, że myślę o rezygnacji ze studiów, bo mi źle idzie... wręcz przeciwnie, wszystko zaliczam w 1 terminach

Studia zamiast ułatwić drogę do kariery to utrudniają i zabierają czas... a ja chciałbym jak najszybciej zacząć pracować.

Dlatego myślę o zrezygnowaniu ze studiów i poświęceniu 6 miesięcy tylko na programowanie w java, znam już całą składnie java SE, więc teraz głównie projekty w java se i następnie nauka Java EE  i Springa. Jestem zdyscyplinowany, dlatego jestem pewien że podołam.

A od października chciałbym zacząć inny kierunek w trybie zaocznym, o wiele ciekawszy (i mniej czasochłonny) - Informatyka w biznesie (specjalizacja - Programowanie).

Ale szukać stażu/pracy chciałbym już w sierpniu, bo mógłbym już sobie wpisać w cv - student.

Jednak mimu tak wielu zalet mojego planu to nadal jest ciężka decyzja... tak po prostu rzucić studia. Co o tym sądzicie?

 

komentarz 5 lutego 2017 przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
Słuchaj ja miałem podobny dylemat, ale już podjąłem decyzję. Pojedź razem ze mną w bieszczady. Przydadzą mi się dodatkowe dwie ręce i nogi.
komentarz 5 lutego 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)

ha ha powiedz tylko kiedy i gdzie się spotkamy... i jadę! laugh

komentarz 5 lutego 2017 przez daro0 Obywatel (1,430 p.)
A skąd możesz wiedzieć że

1. Ten kierunek będzie akurat (pod względem pracy) dobrym wyborem?

2. Wejście w J2EE i Springa będzie dobrym wyborem (zwłaszcza że jest skomplikowany, nie dla każdego) ?

A na razie to ja tak prawdę mówiąc to robotą bym się nie martwił, bo Ty masz (i nie istotne czy zmienisz kierunek czy nie) te studia skończyć (o ile w ogóle ich nie rzucisz) i tym się martwić a roboty to i tak mimo tego że coś będziesz umiał (albo tak Ci się tylko będzie wydawało) to i tak możesz szukać długimi miesiącami, czego nie życzę a nawet latami.

Powodzenia.
komentarz 5 lutego 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)
edycja 5 lutego 2017 przez beza
o grozo... ktoś ma ból dupy ?

bez urazy... ale to mi przyszło pierwsze co na myśl.

Sprawdziłem sylabus tego kierunku i mi się podoba.

"Wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe" Goethe

Jak ktoś ma fajne portfolio, z użytymi w projektach frameworkami to nie będzie miał problemów ze znalezieniem pracy. Widzę to po znajomych...

ps. odpowiedzi nie udziela się w komentarzach...

7 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)

Po jednym semestrze studiów nie można mówić, że nic ciekawego nie uczysz się na studiach. Cały pierwszy rok jest poświęcony głównie analizie, algebrze, fizyce. Informatykę zaczniesz dopiero koło 3/4 semestru, dopiero w tedy możesz mówić o jakości kształcenia informatycznego. Nie wiem na jakiej jesteś uczelni ani jaki kierunek, nie mogę więc zobaczyć co tam w syllabusie masz wpisane. Z mojego doświadczenia wynika, że studia w niektórych dziedzinach informatyki dają dużo.

Przykład: jesteś świetnym programistą i całkowicie znasz jakiś język programowania. Pracujesz w szanowanej firmie kończysz projekt i dostajecie nowe zlecenie na napisanie np. systemu do predykcji statystycznych. Tu się przydają takie przedmioty jak analiza matematyczna, statystyka, metody numeryczne. Bez tego nie będziesz w stanie nawet zacząć pracować nad takim systemem.

Inny przykład: Pracujesz w grafice. Tu się przydaje algebra(przestrzenie wektorowe, liczby zespolone), metody numeryczne(np. równanie różniczkowe do rozwiązania, szybka transformata Fouriera) i analiza, która to wszystko łączy razem.

Nie powiem Ci czy rzucić studia czy nie. Sam musisz podjąć decyzję. Ja mogę tylko powiedzieć, że studia mogą dużo dać(zwłaszcza znajomości bo może się kiedyś okazać, że np. twój starosta cię poleca w firmie bo wie że szukasz pracy i że jesteś świetnym programistą). Pracodawcy w większości jednak patrzą na umiejętności, chociaż niektórzy również mają w wymogach przynajmniej licencjat/inżynier. Na pierwszym roku ciężko znaleźć pracę w IT. Mój znajomy miał taką sytuację. Chciał się dostać na staż wakacyjny po pierwszym roku. Dostał odpowiedź: "Dziękujemy za zainteresowanie, ale nie rekrutujemy studentów, którzy nie ukończyli przynajmniej drugiego roku".

Jeżeli chcesz się naprawdę nauczyć to studia dają Ci wiele możliwości: koła naukowe, dodatkowe konsultacje z prowadzącymi(jeśli sami dobrze ogarniają) poza tym najważniejsze dla pracodawcy jest umiejętność pracy w zespole, co na studiach masz możliwość wytrenować, a sam jak będziesz się uczyć to ten aspekt Ci umknie.

Inną sprawą jest to, że studia uczą cię podstaw wszystkiego. Nie ma możliwości, żeby nauczyć studentów kompleksowo jakiegoś zagadnienia bo i tych pięciu lat mogłoby zabraknąć. Któryś z moich nauczycieli kiedyś powiedział coś w stylu: trzeba przedstawić podstawowy materiał tak aby wszyscy go zrozumieli, ci, których to zainteresuje sami dowiedzą się znacznie więcej. Sporo w tym racji.

Podsumowując nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie rzucać studia czy nie. Wszystko zależy od sytuacji. Na pierwszym roku bardzo ciężko będzie znaleźć pracę w IT. Ja mogę sugerować pozostanie na studiach nie tylko dla "papierka" jak to dużo osób mówi, ale przede wszystkim dla studiowania. Mój profesor kiedyś powiedział "Studiowanie, a uczenie się to dwie różne sprawy". Z perspektywy pracującego studenta dziennego mogę powiedzieć, że to mądre słowa.

komentarz 5 lutego 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Zapomniałeś dodać: https://education.github.com/pack :P
komentarz 5 lutego 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)
Przecież napisałem, że pójdę na pokrewny kierunek. Więc mam zamiar zrobić studia... tylko inne, ciekawsze dla mnie.
+2 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Studia w IT a  szczególnie w programowaniu w Polsce nic nie dają. Skończyłbym je tylko ot tak dla papierka, statusu studenta itd, staże czy pracę możesz wykonywać na 1/4 1/2 etatu jak znajdziesz.  To o czym gadają ci niżej to jakieś totalne bzdury i nie radzę ich słuchać, bo słabo na tym wyjdziesz. Nikt na rozmowie cię nawet nie zapyta o studia, uczelnie itd. dostaniesz kilka pytań technicznych, jakieś zadanie do rozwiązania, może coś po ang i tyle.

@Marcin Walichnowski  albo twój post to trollowanie, albo serio masz bardzo małe pojęcie o rynku.. no ale ile Ty masz lat? 22-24? więc czego się spodziewać
komentarz 4 lutego 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)
Ale jakbym zaczął mniej czasochłonny, ale bardzo ciekawy kierunek - Informatyka w biznesie w trybie zaocznym to czy na staż przyjęliby mnie od 1 semestru?
komentarz 4 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Jak trafisz na jakąś firmę co potrzebuje stażysty to może się załapiesz.
+1 głos
odpowiedź 4 lutego 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)
edycja 4 lutego 2017 przez beza

Ja mam wręcz odwrotne wrażenia... moim zdaniem studenci to lenie. Wielu z mojego roku poszło na informatykę, bo słyszało, że po tym jest dobra kasa... a programowaniem czy jakąkolwiek inną dziedziną IT się nie interesuje... W ogóle przedmiot - Wstęp do programowania nie zaliczyła połowa roku, a druga połowa jakoś zdaje wszystko na styk. Na roku może jest 10-30 osób (czyli jakieś 10-15% roku), które się tym interesują. Te towarzystwo (moja grupa) + fakt, że bardzo powoli się rozwijam w programowaniu jest dołujące.

Ale to nie jest tak, że ja nie chce skończyć studiów... również uważam, że papierek/status studenta na początku bardzo się przydaje - staże. Tak jak pisałem gdybym teraz rzucił studia to miałbym pól roku czasu na naukę, a od października chciałbym zacząć Informatykę w biznesie (więcej przedmiotów które de facto naprawdę się przydają w życiu). Ale już w sierpniu chciałbym szukać stażu/pracy, bo już miałbym teoretycznie status studenta. 

Jarasz się programowaniem,dobra nie ma sprawy.Pytanie,może po roku znudzi Ci się "to programowanie"? bo stwierdzisz że...pomimo wszystkiego,że idzie Ci dobrze ale.coś jest "nie tak"

TO NIEMOŻLIWE! ale hipotetycznie nawet jeśli by tak było to wtedy bez zastanowienia rzuciłbym studia informatyczne. Dlatego lepiej jest się przekonać o takich rzeczach szybciej niż później. Ale sądzę, że jest to niemożliwe, I love java.

0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Cześć.

Skończ studia.

Jeśli coś zaczynasz to kończ,tym bardziej że kolokwia zaliczasz w 1 terminach.

Jarasz się programowaniem,dobra nie ma sprawy.Pytanie,może po roku znudzi Ci się "to programowanie"? bo stwierdzisz że...pomimo wszystkiego,że idzie Ci dobrze ale.coś jest "nie tak"

Możesz studiować,zaliczać to co jest wymagane i kontynuować programowanie w wolnym czasie.

Nie wiem jak to teraz z rynkiem pracy jest ale często trafiam na ogłoszenia w sprawie pracy(ja nie szukam ale czasem biją mnie po oczach)

Większość pracodawców życzy sobie

Wykształcenie WYŻSZE,prawo jazdy,angielski itd.itp ;)

No i oczywiście "słynne doświadczenie" w branży,ale to inny temat.

Chodzi o ten papierek ,Wyższe.

Jeśli popełniam gdzieś,jakiś,błędny tok myślowy,proszę mnie poprawić.

@beza nie kieruj się emocjami,znudzeniem,zmęczeniem,tak bywa.Nie pierwszy i nie ostatni student przeżywający tego typu rozterki.

Chyba niedawno był tu podobny temat :)

Głowa do góry.

Pozdrawiam :)
2
komentarz 4 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Gdzie masz ogłoszenia z wykształceniem wyższym? bo ja żadnego takiego nie widziałem od parunastu miesięcy...
komentarz 4 lutego 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Kolego @Boshi.

Pisałem że natrafiam na takie ogłoszenia,nie szukam pracy ale czasem wpadam na takie to np.

https://www.pracuj.pl/praca/inzynier-ds-testow-samochodowych-systemow-multimedialnych-krakow,oferta,5083118

Niestety nie wiem jak wygląda proces rekrutacji ale ośmielam się mysleć.Że właśnie w "ten deseń" co kolega @Marcin Walichnowski.

Pozdrawiam :)
komentarz 4 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tyle, że on pisał o programowaniu a nie elektronice.. a w tym wypadku nikt nie zważa na papierki..
1
komentarz 4 lutego 2017 przez FrozenShade Bywalec (2,680 p.)
Zacząłem pić niedobre piwo. To znaczy, że mam je dopić dla zasady? czy może lepiej spuścić w kanał i otworzyć nowe? Albo samemu uwarzyć?

Nie wiem co dają studia, ale wiem doskonale, że bez nich można sobie bez problemu poradzić. Zwłaszcza, jeśli się jest pracowitym.

Pracodawcy w pierwszej kolejności patrzą na dorobek, portfolio. Studia informatyczne to dziś nie problem, tylko potem taki absolwent często nic konkretnego nie umie - widziałem jakie 'cuda' potrafią tworzyć wykształceni... Pracodawcy tez się już poznali na sytuacji. To nie papierek a dorobek programistyczny określa zarobki, jakich może się kandydat do pracy spodziewać.
komentarz 5 lutego 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)
Przecież napisałem, że pójdę na pokrewny kierunek. Więc mam zamiar zrobić studia... tylko inne, ciekawsze dla mnie.
0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
To ja coś może od siebie odpowiem.

Fakt pamiętam ten pierwszy semestr. Totalna laba cudownie. I też miałem te podstawę programowania. I tak jak ty, nie uczyłem się (no oprócz algebry). Potem już nie było tak fajnie...

Weszły wzorce projektowe, testy jednostkowe, aplikacje bazo-danowe. I uwierz mi, musiałem się uczyć. To już nie były banały typu kalkulator, validator itd. Tylko rzeczy, które faktycznie da się zaimplementować w prawdziwym programie. A od tego semestru, będziemy tworzyć architekturę prawdziwego systemu. No i uwierz mi, że terminy mamy bardzo napięte (2tyg) a jak się spóżnisz to masz połowę punktów mniej (tak jak w pracy). Najdłużej mi zajęło budowę symulacji aukcji (Builder (a trochę było tu budowlańców (czemu nie faktorka bo trzeba było użyć buildera))), jakieś 40 godzin. Niestety kod zaginął wraz z starym dyskiem (tak wiem git, szkoda gadać).

Studia pozwoliły trochę bardziej doprecyzować zasady dobrego kodu obiektowego (SOLID,DRY,CRUD,Liskov, IoC,KISS), oraz dobrych praktyk (UOW+Repo, MVC, DAO). Poznać inne języki, których nie nawidzę (assembly, C) , po części wpłynęło na to , że programuje wysokopoziomowych językach i wcześniej zbytnio nie obchodziło mnie to "Co tam się dzieje pod spodem". A to jest 4 semestr i uwaga zaocznie. Boję się pytać, co czeka nas na 5 i ilu nas do niego dotrwa.

A ostatnio nawet musiałem wykorzystać wiedzę z analizy matematycznej. Musiałem zbudować model dla jakieś tam n funkcji i znależc w tym modelu funkcje składowe ,które wpływają na ten model. A dokładnie znależć tą, która największy wpływ miała na ten model. Bez analizy matematycznej ani rusz.

Innej strony kolega miał napisać aplikacje bazodanową dla swojej firmy. Zatwierdziały C++ dał radę to zrobić w JAVie. Nie była ona zbyt piękna (no cóż nie miał dużo na to czasu). Spokojnie była do węwnetrznego użytku ;).

Nie wiemy, też na jakim poziomie jest twój język. Może wkleisz link do swojego gita? (Bo go posiadasz czyż nie?).

Owszem nie wszyscy, będą tworzyć innowacyjne rzeczy. Niektórzy będą tworzyć "gównostrony" na WP, gównoapki na androida (Bo konkurencja też taką ma to my też chcemy!). To fakt, studia nie są wtedy potrznebne.

Po drugie nie powiedziałeś, pod jaki język uczelnia się specjalizuje (Moja ostro pod JAVA).
komentarz 5 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ty na pewno studiujesz w Polsce? wzorce? zasady? aż się wierzyć nie chce w taki post..
komentarz 5 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Tak :). Na pjce.Mogę Ci wrzucić link do zadań metod programowania.
komentarz 5 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A wrzuć.
komentarz 5 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
komentarz 5 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Trafiliście na wykładowcę który nie jest zdaje się 60 letnim dziadkiem.. a gościem z pasją.. pozazdrościć, bo niewielu takich na Polskich uczelniach.
komentarz 5 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
U nas to głównie praktycy.
komentarz 5 lutego 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)
edycja 5 lutego 2017 przez beza
Przecież napisałem, że pójdę na pokrewny kierunek. Więc mam zamiar zrobić studia... tylko inne, ciekawsze dla mnie.

@ShiroUmizake który to rok studiów?
komentarz 5 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
2rok.
–2 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez daro0 Obywatel (1,430 p.)
Nie mąćcie ludziom w głowach. Trzeba jasno zdefiniować czy się chce pracować u jakiegoś Janusza w PHP+MySQL+HTML+CSS+JS klepiąc stronki na WP, sklepy a nawet większe serwisy, czy też w korpo, gdzie zresztą wali ogromna ilość ludzi, przez wzgląd na potencjalne zarobki, trzeba również jasno zdefiniować w jakich w ogóle technologiach chce się pracować. Faktem jest, że mimo tego że PHP jest już dość dobrze rozwinięty, to i tak nie jest zalecany, wszędzie tylko ta JAVA bo .NET jakoś nie za często widzę żeby się do tego zachęcało.

Studia mają swoją wartość, tylko że Wy tego nie widzicie bo was ogłupili tą propagandą że wszędzie to tylko potrzeba doświadczenie, jeśli macie zamiar podchodzić w ten sposób to spoko, trzeba tylko zaznaczyć że tu chodzi o wymiataczy z komercyjnym doświadczeniem bo jakby na to nie patrzeć, to chodzi o podkupowanie pracowników czy tam kontraktorów z innych firm przez wszelkiej maści firmy pośredniczące.

Kierunki techniczne kształcą inżynierów, tutaj chodzi mi o to, że jak Wam przyjdzie w pracy coś projektować a nie tylko klepać na gotowcach to gwarantuję Wam że bez tej wiedzy sobie nie poradzicie i czarno to widzę. Kiedyś nas maglowali na PRz jak jeszcze byłem na studiach z różnych przedmiotów jak analiza matematyczna, fizyka, teoria sterowania i jeszcze inne tego typu rzeczy. Zaprojektujcie bez tej wiedzy łazik marsjański. Powodzenia. Zaprojektujcie bez tej wiedzy, dobrą bazę danych, lepszą niż MySQL, Postgres, MongoDB, Oracle czy jeszcze inne rzeczy. Coś co wniosłoby realną wartość i innowacje.

Łapiecie już po co to jest?
komentarz 4 lutego 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Kolego @daro0

Nie chodzi o mącenie w głowach.Padło pytanie na forum,ludzie odpowiadają.

Nie chodzi też o to jakie decyzje podejmie zainteresowany kolega @beza.

Wiem jedno,po dyskusji w tym miejscu zdobędzie trochę informacji (za i przeciw)

Twoja wypowiedź jest interesująca i ważna.

Plusik.

Pozdrawiam.
1
komentarz 4 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)

Wyjdź ze studii i zaprojektuj łazik marsjański.. powodzenia smiley Geniusz logiki.

Nie rozumiesz, że osoby które nie chcą być odkrywcami czy doktorami nie potrzebują studiów w kontekście programisty?

komentarz 5 lutego 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)
Jeśli kogoś nie interesuje kariera zawodowa, bo woli wybrać karierę NAUKOWĄ to inna sprawa... wtedy i tylko wtedy studia mają wartość... ale ta droga bardziej pasuje dla nauk przyrodniczo-ścisłych, jak np. nanotechnologia, chemia, fizyka, bioinformatyka itp.
1
komentarz 5 lutego 2017 przez daro0 Obywatel (1,430 p.)

Naprawdę nie potrafię zrozumieć po co w ogóle się na forach zakłada takie tematy i zadaje tak idiotyczne pytania? Ktoś poszedł na studia to już jego sprawa. Trzeba mieć na względzie, że takie porady, nawet jeśli faktycznie ci którzy ich udzielają mają dobre intencje, to mogą mieć skutek zupełnie odwrotny do zamierzonego. Oczywiście że tutaj tak naprawdę chodzi o szeroko pojętą inżynierię oprogramowania a idąc dalej tak naprawdę pracę twórczą i co bardziej istotne trudniejszą niż takie odtwarzanie i korzystanie z gotowych rozwiązań i wzorców projektowych (które de facto są po to by rozwiązywać często powtarzające się problemy a nie takie nietypowe) i właśnie o to tutaj chodzi. Ale i chyba do diaska perspektywy szersze a i potencjalnie ciekawsza i lepiej płatna robota.

Niestety wszędzie pełno negatywnych opinii na temat studiów a zdaniem pracodawców czy tam rekruterów ta wiedza teoretyczna tam zdobyta ma się nijak do potrzeb rynku, tylko jakby na to wszystko nie patrzeć to i tak ten papierek jest pod ich dyktando, bo często studia kierunkowe (informatyka) lub pokrewne (zakładam że elektronik też się załapie) są w wymogach, więc chcąc czy nie chcąc idzie się na taki układ. Dlatego też się często już młodym miesza w głowach i faktycznie nie wiedzą co z sobą zrobić. Jak ktoś chce działać w PHP to  często właśnie nie ma takiego wymogu ale czy napewno? No bo jak obok startuje kolega z doświadczeniem i jeszcze studiami informatycznymi a obok kolega z samym tylko doświadczeniem ale bez papierka to kto tak naprawdę będzie miał większe szanse?

A teraz tylko czekam na kolejne downvote. Nie żałujcie sobie smiley

komentarz 5 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ten co ma większą wiedzę i pokaże się z lepszej strony na rozmowie...
–3 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez Marcin Walichnowski Nowicjusz (140 p.)
Rzuć studia poświęć "6 miesięcy" na naukę programowania i resztę swojego życia udowadniaj ludziom/pracodawcą że masz kwalifikacje.

A tak poważne wyobraź sobie, że na stanowisko jakiś tam programer składa ofertę 50 osób, uważasz, że ktoś będzie sprawdzał ich kwalifikacje (czas to pieniądz), zrobiły to już studia .....

Bez dyplomu wyrzucam oferty, bo albo to lenie, albo nie dali rady, na rozmowę zapraszam resztę ....

Ale może tylko ja tak robię ....
2
komentarz 4 lutego 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)

@Marcinie Walichnowski

Tak wygląda życie.

Ja bym jednak sprawdzał kwalifikacje.

Bez dyplomu wyrzucam oferty, bo albo to lenie, albo nie dali rady, na rozmowę zapraszam resztę ....

Widzisz,możesz pominąć w ten sposób prawdziwego,rzetelnego "rzemieślnika" który ogarnia więcej niż "świeżo upieczony" student.Nie powinieneś z góry zakładać że bez papierka "wyższe",ktoś był przez 5lat leniem(to szmat czasu do nauki dla pasjonata i człowieka z talentem do programowania) A słowo leń,może kogoś obrazić.

Niestety,czas to pieniądz, to robi swoje,niestety.

Innymi słowy, kolega @beza otrzymał następną podpowiedź.

Skończyć studia.

Pozdrawiam :)

5
komentarz 4 lutego 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
To całe szczęście, że nigdy nie porozmawiamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
komentarz 5 lutego 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)
przywrócone 5 lutego 2017 przez beza
Przecież napisałem, że pójdę na pokrewny kierunek. Więc mam zamiar zrobić studia... tylko inne, ciekawsze dla mnie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 984 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Alekss Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 2,061 wizyt
+4 głosów
7 odpowiedzi 3,158 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez 1110200039910 Gaduła (4,630 p.)

92,631 zapytań

141,498 odpowiedzi

319,869 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...