• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mailgun, konfiguracja

Object Storage Arubacloud
0 głosów
676 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2017 w Inne języki przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Witam. Stworzyłem sobie formularz rejestracji i logowania. Jednak chciałbym stworzyć dodatkową rzecz (rzecz jasna dla siebie), a mianowicie potwierdzenie rejestracji przez maila kodem. Widzę to tak: Skończoną mam rejestrację, generowany jest krótki kod 3znakowy i wysylany MAILEM do uzytkownika. Przekierowywuje go na stronę z miejscem na wpisanie tego kodu. Porównuję, czy to co wpisał jest zgodne z tym co wygenerowało i jeśli tak, to wprowadza go do bazy. ALE.... stawiam serwer xampp, localhost. Nie mam bladego pojęcia jak podpiąć Mailguna i jak go skonfigurować. Może mi ktoś pomóc?
Pozdrawiam!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 6 stycznia 2017 przez Chess
komentarz 6 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Z całym szacunkiem, ale możesz mi to bardziej łopatologicznie wytłumaczyć? Jedyny plik composer jaki posiadam to composer.json Mogę Cię kulturalnie prosić o większą pomoc? Będę bardzo wdzięczny. Nigdy z tym styczności nie miałem.
Pozdrawiam!
komentarz 6 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

https://getcomposer.org/doc/00-intro.md

Tu masz pokazane jak to podpiąć.

komentarz 6 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

Musisz chyba ustawić zmienną środowiskową, daję link:

http://www.computerhope.com/issues/ch000549.htm

Możesz też stworzyć do tego plik z rozszerzeniem bat.

http://stackoverflow.com/questions/12059397/is-there-any-way-to-install-composer-globally-on-windows

komentarz 6 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Ściągnąłem instalkę, niby doszło bez problemu do końca i nic nowego. Serwer i wszystko było wyłączone. Co teraz powinienem zrobić?
komentarz 6 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Pobrałeś Composer-setup.exe?

https://getcomposer.org/download/

Ustaw zmienną środowiskową i sprawdź w konsoli, czy działa.
komentarz 6 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Tak, to ściągnąłem i to wgrałem. Gdzie w konsoli? I jak ustawić?
komentarz 6 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
echo @php "%~dp0composer.phar" %*>composer.bat

Wklej to do konsoli i odpal.

http://blog.rpodwika.pl/warto-uzywac-composera/

komentarz 6 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Wkleiłem i nic, przechodzi mi linijke dalej i tyle.
komentarz 6 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

Gdzie masz te binaries na dysku?

Jak będziesz na binaries to wtedy odpal tę komendę:

php -r "eval('?>'.file_get_contents('https://getcomposer.org/installer'));"

http://leedavis81.github.io/global-installation-of-composer-on-windows/

 

komentarz 6 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
przeniesione 6 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk
Dobra znalazłem tut krok po kroku. Skorzystaj z niego i powinno działać.

http://phpmajster.blogspot.com/2015/05/phpcomposer-instalacja-i-podstawy.html
komentarz 6 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
edycja 6 stycznia 2017 przez kimi144
Wrzuciłem do głównego i wpisałem tą drugą komendę. Wyrzuciło mi:

Composer <version 1.3.0> succesfully installed to: C:\xampp\composer.phar
Use it: php composer.phar
komentarz 6 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Pobierze nam to Composera do katalogu, w którym się znajdujemy.
Po instalacji dopisujemy ścieżkę do folderu z Composerem do zmiennej PATH:

Na tym momencie utknąłem
komentarz 6 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Spróbuj tak:

C:\php\composer

C:\ProgramData\ComposerSetup\bin

Nie wiem, jaką ty masz ścieżkę. Musisz tę ścieżkę dać do tego PATH. Nie wiem jaki ty masz katalog i jaką ma nazwę. Po prostu ty powinieneś odpowiedzieć sobie na te pytanie.

https://www.google.pl/search?q=path+composer+jak+doda%C4%87&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=XqhvWOqYH4nFaLqfptgK#q=path+composer+windows
komentarz 7 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
edycja 7 stycznia 2017 przez kimi144
Tak wiem, ale nie wiem gdzie szukać tego patch. Wszystko mam na C:>XAMPP. W tym katalogu mi wgrał composera. Stronę mam dalej w >htdocs>php .
Ścieżkę instalacji composera miałem : C>xampp>php>php.exe
Folder gdzie są pliki uninstall composera plus jeden plik userdata.dll to: C:\Program Files\ComposerSetup

Wiem, że mam dobić tą ścieżkę. Tylko jak? Jest screen podany ale ja nie wiem jak do tego mam dojść, gdzie w ogóle się to znajduje.
komentarz 7 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
komentarz 7 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Super, przeszło, dzięki!
Jednak co dalej mam robić z mailgunem? Composer działa, mogę sprawdzić wersję. Co dalej mam zrobić, by wgrać i konfigurować mailguna?
komentarz 7 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Nie bardzo pomogło.
Gdy wpisuje w shella  komende :  composer.phar require mailgun/mailgun-php:~1.7 (przy włączonym serwerze) wywala mi czym ma otworzyć plik composer.phar... Jakieś rady?
komentarz 7 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Korzystałem i nie pomagami to nic. :/
komentarz 7 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 7 stycznia 2017 przez Chess
curl -sS https://getcomposer.org/installer | php
php composer.phar require mailgun/mailgun-php php-http/curl-client guzzlehttp/psr7



Musisz chyba utworzyć plik composer.json.

https://www.youtube.com/watch?v=317AtqzbKho

Posiłkuj się tym filmem: https://www.youtube.com/watch?v=c7av3YkI5e4

Musisz mieć plik composer.json.

Index.php

Skąd wziąć plik: composer.json i co ma w nim być?

https://www.youtube.com/watch?v=QkIB2KsX2ks

https://getcomposer.org/doc/01-basic-usage.md

https://documentation.mailgun.com/quickstart-sending.html#common-dns-providers

20:23   <kimi144> Patrz
20:23   <kimi144> czyli co, to mam wklepać do pliku : curl -s --user 'api:YOUR_API_KEY' \ https://api.mailgun.net/v3/YOUR_DOMAIN_NAME/messages \ -F from='Excited User <mailgun@YOUR_DOMAIN_NAME>' \ -F to=YOU@YOUR_DOMAIN_NAME \ -F to=bar@example.com \ -F subject='Hello' \ -F text='Testing some Mailgun awesomness!'
20:23   <kimi144> rzecz jasna ze swoimi danymi
20:24   <kimi144> A w normalnym pliku php zrobić przeniesienie do tego?
20:24   <kimi144> w sensie do tego pliku php?
20:24   <kimi144> Dobrze rozumiem?

https://www.formget.com/mailgun-send-email/

<kimi144> ok , robię

20:31   <kimi144> Może być nazwa pliku index.php inna? Bo w stronie już taką mam. Przeniosę to wszystko tam, jak mi się uda wysłać maila, zgoda?

Może być inna nazwa niż index.php.

 

 

komentarz 7 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Tworzę nowy plik php, w którym umieszczam skrypt stąd:
https://www.formget.com/mailgun-send-email/

Zapisuję, uruchamiam. Wychodzi mi formularz do uzupełnienia. Niestety, gdy uzupełnię i wysyłam teoretycznie maila na swój email, nie dostaję nic i przekierowywuje mnie do strony głównej. W czym problem?
komentarz 7 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Zrobiłem, jednak zwraca mi błąd:

Fatal error: Uncaught exception 'Http\Discovery\Exception\DiscoveryFailedException' with message 'Could not find resource using any discovery strategy. Find more information at http://docs.php-http.org/en/latest/discovery.html#common-errors - Puli Factory is not available ' in C:\xampp\htdocs\php\vendor\php-http\discovery\src\Exception\DiscoveryFailedException.php:41 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\php\vendor\php-http\discovery\src\ClassDiscovery.php(74): Http\Discovery\Exception\DiscoveryFailedException::create(Array) #1 C:\xampp\htdocs\php\vendor\php-http\discovery\src\UriFactoryDiscovery.php(25): Http\Discovery\ClassDiscovery::findOneByType('Http\\Message\\Ur...') #2 C:\xampp\htdocs\php\vendor\mailgun\mailgun-php\src\Mailgun\HttpClientConfigurator.php(108): Http\Discovery\UriFactoryDiscovery::find() #3 C:\xampp\htdocs\php\vendor\mailgun\mailgun-php\src\Mailgun\HttpClientConfigurator.php(52): Mailgun\HttpClientConfigurator->getUriFactory() #4 C:\xampp\htdocs\php\vendor\mailgun\mailgun-php\src\Mailgun\Mailgun.php(90): in C:\xampp\htdocs\php\vendor\php-http\discovery\src\UriFactoryDiscovery.php on line 27
komentarz 7 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

http://docs.php-http.org/en/latest/discovery.html#common-errors

Posłuż się tą dokumentacją, co ci wywaliło błąd i popraw to zgodnie z instrukcjami podanymi w tej doc.

komentarz 8 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Teraz mi zwraca:

Fatal error: Uncaught exception 'GuzzleHttp\Exception\ClientException' with message 'Client error: `POST https://api.mailgun.net/v2/postmaster@sandbox35cfd94b78d442658f03c27ce729236a.mailgun.org/messages` resulted in a `404 NOT FOUND` response: { "message": "Domain not found: postmaster@sandbox35cfd94b78d442658f03c27ce729236a.mailgun.org" } ' in C:\xampp\htdocs\php\vendor\guzzlehttp\guzzle\src\Exception\RequestException.php:111 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\php\vendor\guzzlehttp\guzzle\src\Middleware.php(65): GuzzleHttp\Exception\RequestException::create(Object(GuzzleHttp\Psr7\Request), Object(GuzzleHttp\Psr7\Response)) #1 C:\xampp\htdocs\php\vendor\guzzlehttp\promises\src\Promise.php(203): GuzzleHttp\Middleware::GuzzleHttp\{closure}(Object(GuzzleHttp\Psr7\Response)) #2 C:\xampp\htdocs\php\vendor\guzzlehttp\promises\src\Promise.php(156): GuzzleHttp\Promise\Promise::callHandler(1, Object(GuzzleHttp\Psr7\Response), Array) #3 C:\xampp\htdocs\php\vendor\guzzlehttp\promises\src\TaskQueue.php(47): GuzzleHttp\Promise\Promise in C:\xampp\htdocs\php\vendor\php-http\guzzle6-adapter\src\Promise.php on line 127
komentarz 8 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 8 stycznia 2017 przez Chess
http://stackoverflow.com/questions/28286445/sending-email-with-mailgun-in-laravel-error

Pokaż wszystkie pliki wchodzące w skład projektu.

composer.json, script.php, itd.

Posłuż się doc.: https://documentation.mailgun.com/api-sending.html#examples//

Jak nie używasz curl, to zmień na PHP

Code sample preference i zaznacz PHP i tam masz przykłady w PHP.

Musisz jeszcze chyba założyć konto w mailgun.
komentarz 8 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Skrypt:

 

<?php

require 'vendor/autoload.php';
use Mailgun\Mailgun;
//Your credentials
$mg = new Mailgun("key-edcd80c2ba0b4015337b583875527414");
$domain = "postmaster@sandbox35cfd94b78d442658f03c27ce729236a.mailgun.org";

//Customise the email - self explanatory
$mg->sendMessage($domain, array(
'from'=>'noreply@gmail.com',
'to'=> 'odbiorca',
'subject' => 'The PHP SDK is awesome!',
'text' => 'It is so simple to send a message.'
    )
)
?>

composer.json

{
    "require":{
                "mailgun/mailgun-php": "^2.1",
        "php-http/guzzle6-adapter": "^1.1",
        "php-http/message": "^1.4",
        "php-http/curl-client": "^1.6",
        "guzzlehttp/psr7": "^1.3"
              }
}

+ composer.phar i composer.lock
Dodatkowo folder vendor z composera

Konto założone, dane uzupełnione.
komentarz 8 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 8 stycznia 2017 przez Chess
https://devdojo.com/blog/tutorials/sending-emails-with-laravel-and-mailgun
https://help.mailgun.com/hc/en-us/sections/200437784-Getting-Started
Weź kod w znacznik code.

Masz takie pliki:
https://packagist.org/packages/mailgun/mailgun-php

?

Musisz po prostu stworzyć parę plików, skonfigurować to i posłużyć się tym, aby wysyłać maile.
komentarz 8 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
Bez zmian ;/
komentarz 8 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)

Tak mam. Ściągnąłem, stworzyłem plik php taki jak widzisz wyżej i mi zwraca ten błąd.

komentarz 8 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

Running the test code

If you want to run the tests you should run the following commands:

git clone git@github.com:mailgun/mailgun-php.git
cd mailgun-php
composer update
composer test

 

komentarz 8 stycznia 2017 przez kimi144 Nowicjusz (120 p.)
edycja 8 stycznia 2017 przez kimi144
Nic nie zmieniło to, update i test nic nie dały. Odpala się composer normalnie.
Po wrzuceniu tego w php zwraca mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected 'clone' (T_CLONE) in C:\xampp\htdocs\php\test.php on line 3

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,248 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2017 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 270 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2022 w Inne języki przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 97 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2020 w Inne języki przez Jan Patryk Kowalski Obywatel (1,880 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...