• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

moja pierwsza funkcja..

Object Storage Arubacloud
0 głosów
185 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2016 w JavaScript przez mr-tiny Nowicjusz (140 p.)

Witam

Czy mógłby mi ktoś w prosty sposób wytłumaczyć tworzenie i zagnieżdżanie w sobie funkcje w js.

Chodzi o to że taki zapis funkcji rozumiem:

	function sprawdzLiczbe(i)
		{
			return (i<0)? "liczba ujemna":i;
			
		}

Funkcja ma za zadanie sprawdzić czy i jest mniejsze od zera jeśli tak to i równa komunikat liczba ujemna.

No ale teraz jeśli chciałbym dodać do niego jeszcze kilka warunków to jak mam to zrobić. Np. chciałbym dodać do niego jeszcze " (i>0)? "liczba dodatnia":i; " lecz nie wiem jak mam to zrobić.. Ostatecznie tylko moje wysiłki się kończą na tym że dostaje komunikat zwrotny "undefined".

No i jeszcze odnośnie funkcji jak mam w/w funkcje zapisać z użycie "if" i "else if" oraz "else" jak powinna wyglądać..

Dzięki śliczne wielkie za pomoc jak i wszelkie informację z góry.

Pozdrawiam,
Patryk

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 listopada 2016 przez Szymon Polaczy Obywatel (1,660 p.)
function sprawdzLiczbe(i)
 {
        if(i<0) return "liczba ujemna":i;
        else return "liczba dodatnia":i;
 }

Mam nadzieje że to tak ma być.

Powiem jedynie tak po co ty zapisujesz :i; na końcu.

komentarz 22 listopada 2016 przez Szymon Polaczy Obywatel (1,660 p.)
Dopowiem jeszcze że pan Mirosław opowiadał o if-ach w drugim odcinku c++ , a o własnych funkcjach w dziewiątym odcinku również c++
komentarz 22 listopada 2016 przez mr-tiny Nowicjusz (140 p.)

Dzięki śliczne :) Kurde pomysł banalny ale nie wpadłem na to..

A dla czego dopisuj "i" po prostu ucząc się js z internetu napisałem sobie pierw zegarek i tam znalazłem taką funkcje:

	function loadZero(i)
	{
		return (i<10)? "0"+i:i;
	}

Myślałem że " "0"+i:i" to coś w stylu że jeśli 0+i=0i. No wiesz że ten dwukropek to coś w stylu podmiany czyli z "i" robi mi się 0i.. Dla tego po prostu dopisuje to "i".

Mam nadzieję że zrozumiale się wyraziłem.. ;)

komentarz 22 listopada 2016 przez Szymon Polaczy Obywatel (1,660 p.)
Ok, ja też już rozumiem o co ci chodzi. Nie ma za co ;)
komentarz 22 listopada 2016 przez mr-tiny Nowicjusz (140 p.)
no cóż chyba jednak będę musiał tego c++ sobie obczaić choć wcale mnie nie interesuje bo z tego co widzę bez niego będzie mi jednak ciężko ruszyć dalej
komentarz 22 listopada 2016 przez mr-tiny Nowicjusz (140 p.)
czyli reasumując to " :i " na końcu jest zbyteczne czy ma jakieś znaczenie ?
komentarz 22 listopada 2016 przez Szymon Polaczy Obywatel (1,660 p.)
Powiem tak ja od C++ zacząłem i powiem że się nie zawiodłem. Po przerobieniu tego co oferuje pan Mirosław , moge szczerze powiedzieć że właściwie nauczyć się innego języka moge w kilka godzin, a to tylko dlatego że znam C++.

W sumie C++ nie jest straszny może narazie ci się nie podoba ale mogę cię zapewnić że jest to język bardzo ciekawy, ja uczę się go od 3 miesięcy i zrobiłem sobie już kilka gier i programów.

Dobra rozpisuje się. C++ znam i polecam łatwo się potem przerzucać i innych języków nauczasz się przez analogie.
komentarz 22 listopada 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

czyli reasumując to " :i " na końcu jest zbyteczne czy ma jakieś znaczenie ?

Jeżeli chcesz zwrócić wynik w przypadku gdy warunek jest fałszywy to musisz zostawić.

To:

return (i<10)? "0"+i:i;

jest równe temu:

if(i<10) {
  return "0"+i;
} else {
  return i;
}

 

komentarz 22 listopada 2016 przez mr-tiny Nowicjusz (140 p.)
Nic się nie stało.. Każda opinia zawsze jest przydatna.. Ja nie brałem pod uwagę c++ dla tego że bawię się dużo w html'u i css więc bardziej myślałem że jak zacznę z js czy php to i tak się tego nauczę..

Ale skorzystam z twojej rady i przerobie sobie tego c++ dla samych podstaw..

Dzięki jeszcze raz za udzieloną pomoc..

Na razie zostawię sobie ten skrypt i wrócę do niego po c++

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 219 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2022 w JavaScript przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 88 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 218 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2019 w JavaScript przez extr4v3rT Początkujący (440 p.)

92,620 zapytań

141,474 odpowiedzi

319,815 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...