• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SDL - pora na większy projekt, od czego by tu zacząć?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
307 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2015 w C i C++ przez Gandalf Obywatel (1,260 p.)
Witam, dzisiaj jest piąteczek i postanowiłem zacząć pisać "mini" grę (to dużo powiedziane) :D chodzi mi aby zdefiniować jakąś powierzchnię po której będę przesuwał czerwony klocek (hmm event mouse, czy keyboard, co prostsze na początek?) oraz zrobić kolizję obiektów z innym kwadratem znajdującym się przede mną.

Tylko jak umieścić / nanieść kwadrat kolizyjny i ten którym będę operować?

To raczej anatomiczne podstawy SDL'a i C++, ale nie wiem za co się zabrać na początku ;/

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Mysz i klawiatura chyba będą podobne. Różnica będzie taka, że będziesz sprawdzał, czy przyciski klawiatury są wciśnięte lub pozycję myszy.

Co do kolizji, to musisz mieć pozycję i wymiary obu kwadratów i sprawdzać, czy przypadkiem one nie zachodzą na siebie. Niedawno napisałem taki warunek do swojej gry i powinien działać też u ciebie, o ile to rzeczywiście będą kwadraty lub prostokąty.

#include <math.h>

if(abs(square1.pos.Y - square2.pos.Y) <
   SQUARE_2_HEIGHT / 2 + SQUARE_2_WIDTH / 2 &&
   abs(square1.pos.X - square2.pos.X) <
   SQUARE_2_WIDTH / 2 + SQUARE_1_WIDTH / 2)
{
	somethingStrange();
}
komentarz 8 maja 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)

Ja jak się czegoś nowego uczę to poznaje kompletne minimum a potem stawiam sobie jakiś cel np "Snake" w przypadku SFML i go realizuje nauczysz się w ten sposób wyszkuwać informacje, radzić sobie z problemami oraz ogarniesz język czy famework dużo lepiej niż byś miał czytać książke czy tutki. Praktyka czni mistrza.

Taki przykład z autopsji:

https://www.youtube.com/watch?v=cDJ4moB86eY

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)

Ja jak się czegoś nowego uczę to poznaje kompletne minimum a potem stawiam sobie jakiś cel np "Snake" w przypadku SFML i go realizuje nauczysz się w ten sposób wyszkuwać informacje, radzić sobie z problemami oraz ogarniesz język czy famework dużo lepiej niż byś miał czytać książke czy tutki. Praktyka czni mistrza.

Taki przykład z autopsji:

https://www.youtube.com/watch?v=cDJ4moB86eY

Podobne pytania

+5 głosów
5 odpowiedzi 518 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 835 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w OpenGL, Unity przez przemeks0 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2021 w C i C++ przez BartoszKX Nowicjusz (160 p.)

92,617 zapytań

141,466 odpowiedzi

319,783 komentarzy

61,999 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...