• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Prośba o pomoc

Object Storage Arubacloud
0 głosów
177 wizyt
pytanie zadane 9 października 2016 w C i C++ przez dewe Gaduła (4,300 p.)
zamknięte 9 października 2016 przez dewe
Hej, mógłby mi ktoś pomóc w zainstalowaniu biblioteki SFML?

Znalazłem kilka poradników, ale no nie mam pojęcia którą wersję biblioteki mam dla siebie pobrać.

Mam Windows 7 32bit, korzystam z Code Blocksa, jak dobrać odpowiednią wersję?

http://www.sfml-dev.org/download/sfml/2.4.0/

Zna się ktoś na tym i doradzi mi? :)​
komentarz zamknięcia: rozwiazane

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 października 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
wybrane 9 października 2016 przez dewe
 
Najlepsza

Podaj output tego kodu:

#include <iostream>

int main(){
	std::cout<<__GNUC__<<"."<<
__GNUC_MINOR__<<"."<<
__GNUC_PATCHLEVEL__;
}

 

komentarz 9 października 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
Po wklepaniu tego do Code Blocks i skompilowaniu w konsoli wyszło mi "4.9.2" :)
komentarz 9 października 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Pobierz tą paczkę: GCC 4.9.2 TDM (SJLJ) - 32-bit
komentarz 9 października 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
Okej pobrałem, teraz skonfiguruje wszystko zgodnie z poradnikiem i zobaczymy czy będzie działać, dzięki :)
0 głosów
odpowiedź 9 października 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
Zrobilem wszystko jak na poradniku

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-SFML-2-x-C++/Instalacja-i-konfiguracja/Konfiguracja-SFML-2-0-Code-Blocks/464

(procz Konfiguracja 'Link Libraries' - tryb Release oraz Konfiguracja 'Link Libraries' - tryb Debug)

poniewaz nie mam u siebie takich samych plikow jakie sa wypisane na poradniku i nie wiedzialem co z tym zrobic.

Ale niestety po wklejeniu kodu w code blocksa i probie skomplilowaniu mam blad:

http://scr.hu/0qceu/5zrmw
komentarz 9 października 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Jak nie masz tych samych plików? Czego Ci brakuje? __imp to krzyk rozpaczy linkera, więc albo masz złą wersję biblioteki albo źle podałeś archiwum .a biblioteki. Może potrzebujesz wersji MinGW, C::B też chyba w takiej wersji wychodził.
komentarz 9 października 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
Spojrz na pliki te ktore sa w poradniku, a na moje:

http://scr.hu/0qceu/npwr3

tak aktualnie wyglada moje Linker Setting, poniewaz nie wiem co tam wstawic z posrod moich plikow.

http://scr.hu/0qceu/of1jn
komentarz 9 października 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
sfml-audio
sfml-graphics
sfml-main
sfml-network
sfml-system
sfml-window

 

Dodawaj kolejno do link libraries. Search Directories masz ustawione?

komentarz 9 października 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
edycja 9 października 2016 przez dewe
Tak wyglada Search Directories, wiec mam ustawione chyba:

http://scr.hu/0qceu/dq3il

http://scr.hu/0qceu/hgy58

A co do tego Link libaries to mam dodac te zaznaczone na zielono? :) :

http://scr.hu/0qceu/6u9yu

http://scr.hu/0qceu/g56c7

http://scr.hu/0qceu/690o7

Z gory sory za ten lekki "nie ogar", ale chcialbym zrobic wszystko do porzadku zeby nie bylo juz problemow :D

 

@edit

wstawilem wszystkie te ktore zaznaczylem na zielono i wyszlo cos takiego:

http://scr.hu/0qceu/2iuek
komentarz 9 października 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Nie, nie, powinno wystarczyś wpisanie tego co Ci dałem. Te z dopiskiem -d na końcu to specjalne wersje do debugowania, a z -s do statycznego linkowania. Narazie spróbujmy z normalnymi, bez udziwnień. Klikasz na dole Add, wpisujesz i klikasz "OK". I tak musisz dodać te które Ci wypisałem w komentarzu.
komentarz 9 października 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Już jesteś blisko, teraz poszukaj w folderze z biblioteką plików z rozszerzeniem .dll i przekopiuj je do folderu gdzie masz .exe ze swoim programem.
komentarz 9 października 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
Teraz faktycznie dziala :)

Niesamowite, ze ludzie jeszcze istnieja tacy jak Ty i pomagaja bezinteresownie :) Jezeli moge Ci sie jakos odwdzieczyc procz wpisem na "scianie" na Twoim profilu to wal na PW :)
komentarz 9 października 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Dzięki i nie ma problemu. Pomaganie to naturalna kolej rzeczy, mi pomagano, ja pomagam, za jakiś czas ty komuś będziesz to tłumaczył ;).

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 791 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2016 w C i C++ przez Julenissen Początkujący (270 p.)
+2 głosów
5 odpowiedzi 239 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w C i C++ przez LPTU Użytkownik (540 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 58 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2023 w Offtop przez LordRegner Nowicjusz (180 p.)

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,824 komentarzy

62,006 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...