• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauki programowania w C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,013 wizyt
pytanie zadane 6 października 2016 w Nasze poradniki przez Adam Glasgow Nowicjusz (180 p.)

Witam...

Dopiero zaczynam przygodę z programowaniem :). Dla tego, zależy mi na dokładnym poznaniu jego działania... 

Obecnie Pracuje na macOS Sierra... 10.12, i tutaj zaczyna się problem......

Ucząc się z Kursu C++ odc. 3: Pętla: for, while, do..while. Pętle wyjaśnione. 

Natrafiłem na problem, przy pierwszym ćwiczeniu, miałem stworzyć program który zrealizuje odliczanie czasu do wystrzelenia rakiety, ziemia powietrze.

Więc według instrukcji:

#include <iostream>
#include <unistd.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
    for (int i=15; i>0; i--)
    {
        sleep(1000);
        system ("clear");   ---- ("cls") też próbowałem.
        cout << i << endl;
    }
    cout<<"JEBUT";

    return 0;

Zanim postanowiłem tutaj zapytać, przeszukałem fora.. jedyne rozwiązanie jakie zostało podane to taki przykład ( #include <curses.h> and system("clear");

Niestety w konsoli w terminalu, nie ma żadnej akcji, po prostu... nic sie nie dzieje.... Z chwilą kiedy nie wpisuje, sleep i systemu cls czy clear.. w terminalu pokazuje normalnie ciąg liczb od 15 do 1 i na końcu jebut:

Pracuje na mac osX wiele lat, nie chciał bym się przesiadać na windows czy linux.  

 

Z góry dziękuję, za każda pomoc...  Pozdrawiam Adam 

 

1
komentarz 6 października 2016 przez Adam Glasgow Nowicjusz (180 p.)
Znając inne systemy... wiedziałem, że do programów graficznych Adobe -  meczek... chodził płynnie... , nie trzeba też kalibrować monitor...

Teraz, juz tak nie powiem z doświadczenia... przez ostatni rok, przy uruchomionych 4 projektach lub więcej .. z 10 razy złapał zwiechy, albo wyrzucało program... Mac ma 12GB ram... wrzuconego  ssd... ale co by nie miał, system jest najważniejszy.... w końcu odejdą graficy, projektanci, muzycy, filmowcy... zostaną szpanerzy...

Nie wydałem na macbooka pro czy maca dużo, popsute sprzedają ludzie za grosze, części też nie są drogie.. to dużo taniej to wynosi jak lenowo czy asus...

Tam gdzie mieszkam to jakieś 80% użytkowników appla, dla tego zostaje i pracuje na tym systemie... trzeba wiedzieć co się naprawia...

Dziękuje za przypomnienie o Haiku, słyszałem same dobre opinie.... zarezerwuje na niego jakiś dysk...zależy ile siły będę miał walczyć...

Pozdrawiam Adam...
komentarz 7 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Sam pracuję na MacBooku Pro z El capitan 10.11, ale nie wiem czy będę aktualizował do macOS Sierra 10.12
komentarz 7 października 2016 przez Adam Glasgow Nowicjusz (180 p.)
Mam Sierre tylko dla tego, że od początku były jaja.... miałem już wcześniej pobranego Xcode 8, żeby go pobrać musiałem aktualizować go do 10.11... ( nie chciało mi sie szukać starszych wersji) skończyłem kurs na Xcode... mało mi było tej wiedzy,  to brat podesłał mi pasja do informatyki... super...  Zaczynam od C++ ...Chciałem pobrać CodeBlocks, zaczęły się schody, plugin do Xcoda ( Command_Line_Tools_macOS_10.12_for_Xcode_8.dmg) wymagał aktualizacji do 10.12...

Do tego katalog z dokumentami nie jest powiązany z users account, dla tego nawet "hello word " nie wyświetlało mi na terminalu... szybko dotarłem, co jest nie tak ... na początku myślałem, że coś źle zainstalowałem... Początki są fajne...

Zdarza sie często, że w trakcie pisania kodu, wywala mi CodeBlocks na szczęście mam zapisane gdzie skończyłem...heheh jak tak dalej pójdzie to będę musiał szukać jakiejś alternatywy.
komentarz 7 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
A El Capitan był dla ciebie OK? Mam 10.11 i u mnie wszystko ładnie śmiga i na pewno nie zrobię żadnych aktualizacji. Jedyne co aktualizuję na bieżąco to tylko Google Chrome :) Wszystko działa dobrze i nawet nie myślę o żadnych alternatywach.
komentarz 8 października 2016 przez Adam Glasgow Nowicjusz (180 p.)
edycja 9 października 2016 przez Adam Glasgow
Mala poprawka,po malej modernizacji maczka... do 16GB ram i zmiana dysku na 500GB ssd.. Chodzi bardzo dobrze i szybko... (odkurzyłem go i nałożyłem nową pastę na procesor)...Pomogło... teraz pora na MacBooka..  To jak coś to polecam 10.12 :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 października 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
+1 głos
odpowiedź 7 października 2016 przez Adam Glasgow Nowicjusz (180 p.)

Witam, eureka :)  rozwiazanie przyszło z najmniej oczekiwanej strony.... jako, że mój młodszy brat programuje na windowsie, nie przyszło mi do głowy... zapytać jego...o pomoc...

To był błąd, zaraz jak przeszliśmy na temat kodu... przesłał mi link, http://stackoverflow.com/questions/19439672/sleep-operation-in-c-platform-os-x-10-8

I sukces, program ruszył...

Mam nadzieje, że innym też to pomoże pisząc na platformie osX... Jeszcze raz bardzo dziękuje, za pomoc wszystkim....

Pozdrawiam Adam...

#include <iostream>
#include <unistd.h>
#include <curses.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;



int main()
{
    for (int i=10; i>=0; i--)
    {
       cout<< i << endl;
       usleep(1000000);
       system("clear");
    }
    cout<<"JEBUT";

    return 0;

}

 

komentarz 9 października 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Dziwne, sleep ze standardu (moja odpowiedź) powinno działać, ba, nawet lepiej. Sprawdzałeś tamtą opcję?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 196 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2023 w Nasze poradniki przez kuras Początkujący (390 p.)
–2 głosów
0 odpowiedzi 852 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2017 w Nasze poradniki przez amb00 Bywalec (2,000 p.)
–2 głosów
1 odpowiedź 395 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...