• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Arduino problem z czujka NTC

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,661 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2016 w Mikrokontrolery przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Siema, wlasnie chce podlaczyc czujke temperatury NTC do swojego ukladu (wejscie analogowe).

Wrzucam kod szkicu :

#include <thermistor.h>
Thermistor temp(0);
void setup() {
Serial.begin(9600);
pinMode(13, OUTPUT); //Konfiguracja pinu 8 jako wyjście
}
void loop() {
int temperature = temp.getTemp();
Serial.print("The sensor temperature is: ");
Serial.print(temperature);
Serial.println("*C");
delay(1000);
//Czesc kodu od powiedzialna za diode
    digitalWrite(13, HIGH); //Włączenie diody
  delay(1000); //Odczekanie 1 sekundy
  digitalWrite(13, LOW); //Wyłączenie diody
  delay(1000); //Odczekanie jednej sekundy
}

 

Kompilator wywala mi nastepujace bledy :

sketch_aug30a:2: error: 'Thermistor' does not name a type

 Thermistor temp(0);

 ^

C:\Users\Prezes\Desktop\sketch_aug30a\sketch_aug30a.ino: In function 'void loop()':

sketch_aug30a:8: error: 'temp' was not declared in this scope

 int temperature = temp.getTemp();

                   ^

Znaleziono wiele bibliotek w "thermistor.h"
Wykorzystane: C:\Users\Prezes\Documents\Arduino\libraries\arduino_831277
Niewykorzystane: C:\Users\Prezes\Documents\Arduino\libraries\THERMISTOR
Niewykorzystane: C:\Users\Prezes\Documents\Arduino\libraries\THERMISTOR
Niewykorzystane: C:\Users\Prezes\Documents\Arduino\libraries\THERMISTOR
Niewykorzystane: C:\Users\Prezes\Documents\Arduino\libraries\THERMISTOR
exit status 1
'Thermistor' does not name a type

Teraz szkic ukladu :

https://zapodaj.net/b0f5bc4628165.png.html

Arduino Uno R3.

Korzystam z windowsa poki co za pare godzin z linuxa.

Opornik 10k ohmow

Ktos cos ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2016 przez niezalogowany
Cześć próbowałeś użyć thermistor zamiast Thermistor wielka litera może mieć znaczenie

 

No i spróbuj wywalić tą bibliotekę i spróbować na czystko jak nie pomoże to spróbuje to skompilować u siebie i coś wymyślimy
komentarz 30 sierpnia 2016 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Probowalem na wszystkie sposoby z ta biblioteka.

W koncu wypieprzylem i zrobilem tak ze z sygnalu analogowego wyczytuje mi rezystancje i odpowiednim wzorem przesztalcam to na st. C ma to o tyle wade ze dalem miedzy czujka a sygnalem opornik 500ohm ale to za malo i zaniza mi to wyniki a z kolei 1kOhm to juz zawyza.

Jezeli znasz wzor i parametry takiej czujki to moglbys mi podpowiedziec jaki opornik wstawic.

Dzieki za pomoc
komentarz 30 sierpnia 2016 przez niezalogowany
komentarz 30 sierpnia 2016 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Nie bo trzeba kupic zamowic i poczekac xD a czujke NTC juz mam
komentarz 31 sierpnia 2016 przez netmaniac Nowicjusz (220 p.)
Mierzysz napięcie na A0. Jest to napięcie na rezystorze. Na NTC masz resztę czyli - 5V-pomiar z A0. Wyliczasz prąd płynący przez opornik - napięcie na oporniku/rezystancja opornika. Ten sam prąd płynie przez NTC, czyli napięcie na NTC/prąd daje Ci bieżącą rezystancję NTC i możesz wyliczyć temperaturę.

Wartość rezystora nie wpływa na pomiar, tylko na prąd jaki płynie w układzie pomiarowym, więc jeśli zmiana rezystora z 500 na 1000Ω zmienia Ci wynik to znaczy że coś źle liczysz ;)

Jak chcesz pomiaru precyzyjnego, to upewnij się że 5V to 5V - jeśli zasilasz przez USB Arduino to 5V jest z UBS a nie stabilizatora. Różne zasilacze/komputery mogą dawać np 4.9V albo 5.1V - wpłynie to wynik, jeśli ma być precyzyjny. Tutaj kiedyś o tym pisałem dla innego czujnika: http://starter-kit.nettigo.pl/2010/10/co-mierzy-analogread/

No i najlepiej skalibrować czujnik - bierzesz i mierzysz rezystancję w wodzie z lodem i we wrzącej wodzie i masz punkty odniesienia dla 0 i 100 st.
0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2016 przez matemika Obywatel (1,550 p.)

spróbuj #include <Thermistor.h>

przykładowy kod:

#include <Thermistor.h>
Thermistor temp(0);
void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
int temperature = temp.getTemp();
Serial.print("The sensor temperature is: ");
Serial.print(temperature);
Serial.println("*C");
delay(1000);
}

http://garagelab.com/profiles/blogs/tutorial-using-ntc-thermistors-with-arduino

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 982 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 514 wizyt
pytanie zadane 2 września 2017 w Mikrokontrolery przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 310 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2017 w Mikrokontrolery przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)

92,595 zapytań

141,444 odpowiedzi

319,716 komentarzy

61,980 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...