• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ktòry język pomoc

Object Storage Arubacloud
0 głosów
419 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2016 w C i C++ przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
edycja 6 lipca 2016 przez tinwepl
Koduje od ponad roku w językach webowych oprócz PHP("brzydze" się tego języka),Pracuje od pol roku na stanowisku front-end developer niestety te stanowisko mnie nudzi , nie moge sie doczekac podczas kodzenia żeby rozwiazac jakis wiekszy problem za pomoca js'a, napisać coś większego niż same , animate,click,click itd.. Chce pisac aplikacje /gry 2D przyswoilem OOP(co bardzo pokochałem)  w C++ ale nie wiem czy brniecie w ten jezyk jest madry z punktu widzenia pracy + mojego wieku(23 lata) + nie najwyższych lotów umiejętności matematycznych .Mogę poświećić gdzieś z 1-2 lata do nauki.  Czy ktos moze pomoc doradzic.
komentarz 6 lipca 2016 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
Jeśli podoba ci się OOP to idź w tym kierunku, robienie gier w szczególności na smartphony to dobra praca. Do robienie gier powinieneś trochę się podszkolić niestety też z fizyki i matematyki. A FrontEnd (HTML i CSS) cie nie kręci dlatego bo nie ma tu z dużo do rozwiązywania problemów l ogicznych (jak w js i c++), zrezygnuj z tego.
komentarz 6 lipca 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Bardzo dziękuje za przejęcie się moja sprawą i podsunięcie pomysłu jak dalej kierować swoją ścieżką. Z tego co się orientuje to C# pod smartphony prawda?

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 lipca 2016 przez niezalogowany
A który z dotychczas poznanych najbardziej Cię kręci
komentarz 6 lipca 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
C++ ale patrzac na oferty pracy to wymagania z kosmosu + studia. Dokonca nie wiem jak uczyc sie C++ pod katem pracy aktualnie posluguje sie SFML bo chce napisac prosta gierke.
komentarz 6 lipca 2016 przez niezalogowany
C++ jest bardzo dobrym językiem, a to ze wymagania z kosmosu to się nie przejmuj. Każdy chce pracownika ze 100-letnim doświadczeniem, mający wszystkie kategorie praw jazd, znający wszystkie języki świata + języki programowania, oraz żeby był młody.
komentarz 6 lipca 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
A pod jakim kątem przygotować do pracy / stażu. Jakie biblioteki przyswoić Qt?
komentarz 6 lipca 2016 przez iWantCode Bywalec (2,170 p.)
S.O.L.I.D (taki dekalog) i Boost. -> https://www.pracuj.pl/praca/C%2b%2b;kw
0 głosów
odpowiedź 6 lipca 2016 przez Protekton123 Użytkownik (700 p.)
Może C# i trochę JS. C# jest niby podobny do java a js przydaje się w stronach(bardzo często).
komentarz 6 lipca 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Tylko tak jak napisałem wcześniej , strony internetowe mnie nudzą , non-stop pretensje od klienta ,że to przesunąć w lewo o 2 px a to o 4px. Chociaż nie wiem jak wygląda praca w językach takich jak Java, C#. Może trzeba być megamózgiem :D
komentarz 6 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Frontend to nie tylko strony internetowe ;)
komentarz 6 lipca 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Hmm , a co jeszcze można robić oprócz storn internetowych?
komentarz 6 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Aplikacje.
komentarz 6 lipca 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
A to jest cos innego
komentarz 6 lipca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

C# i js to języki, w których pisze się gry w Unity3d więc jeśli chcesz pisać w JS to zainteresuj się unity, jeśli jednak chcesz zrobić grę w C++ to wtedy SFML/QT, lub jeśli chcesz zrobić naprawdę dużą grę to kombajn zwany Unreal Engine 4. Pisze się tam gry w C++, są tam też blueprinty, czyli skrypty pisane poprzez robienie jakby schematów blokowych.

0 głosów
odpowiedź 6 lipca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Proponuję JavaScript. Możesz w tym języku pisać aplikacje internetowe, aplikacje desktopowe oraz gry 2D / 3D.

W przypadku gier, zainteresuj się HTML5 Canvas oraz frameworkiem Phaser.

komentarz 6 lipca 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
W JavaScripcie troszkę mnie boli,że nie ma "klasycznej" obiektówki podobnej do C++/C# itd.

Brak klas ,które są zastąpione funkcjami , dziedziczenie jednopokoleniowe. Czy da się napisać gierke w javascripcie i ją wydac na komórki Google Play?
komentarz 6 lipca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Tak, można. Zainteresuj się Phonegap i Apache Cordova.
komentarz 6 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Piszesz w tym JS w ES6? ;)
komentarz 6 lipca 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Właśnie czytałem,że dodali  teraz klasy , super klasy, dziedziczenie extends , tylko pytanie przez jakie przeglądarki jest to wspierane :D.
komentarz 6 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Nie przez wszystkie, dlatego musisz sobie to kompilować do ES5 ;) np. przez rollup.js, traceur.js czy jakiś babel z webpackiem. Generalnie polecam się tym zainteresować.
0 głosów
odpowiedź 6 lipca 2016 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
Jak znasz JS'a to możesz bez problemu próbować Unity 3D
komentarz 6 lipca 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Tylko jest pytanie czy na to jest zapotrzebowanie na rynku (wiem super napisac sobie gierkę , ale życie jest brutalne :( )
komentarz 6 lipca 2016 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
Na grach zarabia się miliony (: Na pewno jest zapotrzebowanie.
komentarz 6 lipca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Miliony to zarabiają firmy, nie ludzie pracujący w nich.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,579 wizyt
+2 głosów
9 odpowiedzi 1,064 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 465 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...