• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co myślicie o mojej stronce ?

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
605 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2016 w HTML i CSS przez ISO Początkujący (350 p.)

Jak w temacie, chciałbym byście ocenili jak wyszła strona

* Poznaj Linux Mint

Oczywiście nie jest skończona, ale wstępnie chciałbym zobaczyć co myślicie, co można by zmienić ?

Dzięki z góry ;)

1
komentarz 25 czerwca 2016 przez Skory Początkujący (290 p.)
Kolor menu proponowałbym zmienić, bo faktycznie daje po oczach.,. Jeśli mogę coś Ci doradzić to próbuj od podstaw robić własne szablony arkuszów - rozwiązując problem samodzielnie lepiej utrwalisz sobie wiedzę... :)
komentarz 26 czerwca 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Szału nie ma.
komentarz 26 czerwca 2016 przez Jakub Wróbel Użytkownik (920 p.)
Nic specjalnego, wszystko zjechane od Pana Mirka.

7 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 24 czerwca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Kopia strony pokazanej w kursie Mirosława Zelneta, z lekko zmienionymi kolorami. I na temat wyglądu to niestety wszystko, nie ma co więcej mówić.

Co do kodu to też typowe rzeczy:

  • <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />

    chrome=1 jest niepotrzebne, z resztą podobno jeszcze lepiej przesyłać tą metę jako nagłówek serwera.

  • <meta name="autor" content="Eryk Czarnota" />

    Meta powinna nazywać się author - w końcu po angielsku.

  • type="text/css"

    Jest już niepotrzebne.

  • <div style="clear: both;"></div>

    Można to zrobić lepiej przy użyciu pseudoelementów.

  • Zamiast samych divów warto by było użyć nowych znaczników z HTML5, które coś znaczą.

  • Nie widzę też żadnych nagłówków, nawet głównego h1.

  • style="float: left;"

    Wszystkie style najlepiej przenieść do zewnętrznego arkusza.

Wybacz, że będzie mało - jakby to powiedzieć - optymistycznie, ale szczerze mówiąc to nic ciekawego. Wygląd skopiowany z kursu Mirosława, pomysłu własnego (oprócz tematyki) zupełnie tu nie widzę, kod nie powala.

W każdym razie życzę powodzenia. Na plus jak dla mnie wybór tematyki. Linux Mint - sam korzystam na co dzień i lubię :D

1
komentarz 24 czerwca 2016 przez ISO Początkujący (350 p.)
Mint jest boski :D

Strona zrobiona samodzielnie od początku z kursem M.Zelenta, więc nie do końca kopia :P Szkolę się w tej kwestii, więc póki co kursowe strony będę robić :D

* Ale dzięki, przydatne porady, w każdym razie jest się czego uczyć ;)
komentarz 24 czerwca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Strona zrobiona samodzielnie od początku z kursem M.Zelenta, więc nie do końca kopia :P

Miałem na myśli kopię w sensie wyglądu - nie kwestionuję tego, że napisałeś ją sam razem z kursem. Tylko że prosisz nas o ocenę strony, a to jest to co zostało pokazane w kursie - nie wymyśliłeś nic swojego, więc nie za bardzo mogę Ci powiedzieć, że strona np. jest super i fajnie wygląda no bo to nie Twój design, nie Twój pomysł ułożenia elementów itd.

Ogólnie powiedziałbym, że strona jest prosta, ładna, czytelna i wygląda całkiem przyzwoicie, ale mając świadomość tego, że wzięte jest to żywcem z kursu i nie wymyśliłeś tego sam to po prostu nie powiem. Mam nadzieję, że rozumiesz, tylko w takim sensie miałem na myśli "kopię".

Jak chcesz więcej porad tego typu to poprzeglądaj sobie tematy w kategorii "Nasze projekty". Tam jest sporo stron ocenianych i sporo takich różnych uwag można wyczytać ;)

1
komentarz 24 czerwca 2016 przez ISO Początkujący (350 p.)
Oczywiście nie pisałem tego z pretensjami nie nie :D Ale oczywiście rozumiem, wszystko wezmę pod uwagę ;)
+2 głosów
odpowiedź 24 czerwca 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Jeśli mogę się przyczepić do wyglądu, to ja trochę podmieniłabym kolorystykę strony.  Tło tekstu zrobiłabym białe, tekst w kolorze #303030. Nagłówek może zostać taki, jak jest. Może się czepiam, ale przy tej konfiguracji oczy się bardziej męczą - a przynajmniej moje.

Druga sprawa, to szkoda, że strona nie dostosowuje się do szerokości okna przeglądarki. Taki mały smaczek, a na pewno poprawiłby jej funkcjonalność.

A i na przyszłość, ustawiaj kody JavaScript w jednym miejscu.
komentarz 24 czerwca 2016 przez ISO Początkujący (350 p.)
Wezmę to pod uwagę, dzięki ;)
+1 głos
odpowiedź 24 czerwca 2016 przez kaja Nowicjusz (160 p.)
nie moge jej otworzyc :(
komentarz 24 czerwca 2016 przez ISO Początkujący (350 p.)

Kliknij napis ( Poznaj Linux Mint ) :P

 

* Link: http://poznaj-linuxmint.c0.pl/index.html

+1 głos
odpowiedź 24 czerwca 2016 przez Protekton123 Użytkownik (700 p.)
Menu, kolory jeśli masz jasne tło to tekst lepiej ciemniejszy, dla kontrastu.

Strona prawie jak Mirka więc popraw, nawet jeśli jest tylko do nauki. To poprawi twoją kreatywność i wiedze.

Reszta jest w innych odpowiedziach.
+1 głos
odpowiedź 24 czerwca 2016 przez Sarvite Obywatel (1,210 p.)

dla tych  klas warto dodać, żeby pokazywała się łapka charakterystyczna dla linków.:

​
.fb,
.yt,
.gplus,
.tw

{
cursor: pointer;
}
+1 głos
odpowiedź 26 czerwca 2016 przez ISO Początkujący (350 p.)
Co nieco zmieniłem, układ troszkę według własnej koncepcji, menu również poprawione, pozostaje tylko tworzyć dalej ;)
0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2016 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)
Mnie się ta strona bardzo podoba, więcej zawartości od siebie dodaj, treści, opisów dla czego akurat ten mint, potencjał jest, można nagrywać na YouTube filmiki instruktażowe o nim, fejsowski fanpage założyć, dużo przed Tobą. Favikonkę sobie dodaj. Powodzenia. Pozdrawiam.
komentarz 21 lipca 2016 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)
Ponad to pomyśl o innym hostingu, bo z tego co widzę reklamą Ci pojechali na górze strony.
komentarz 21 sierpnia 2016 przez ISO Początkujący (350 p.)
Hosting w tym momencie jest darmowy, tylko do testów, jeśli ukończę stronę, którą planuję wrzucić to oczywiście Hosting będzie opłacony na innej serwerowni ;)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 273 wizyt
–1 głos
3 odpowiedzi 504 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2016 w Nasze projekty przez Marcin951 Gaduła (3,250 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 732 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2017 w Nasze projekty przez RadekKw Nowicjusz (190 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,781 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...