• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozpoczęcie informatyki

Object Storage Arubacloud
0 głosów
334 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez dawid52721 Początkujący (400 p.)
Witam

Chciałbym się dowiedzieć czego już się uczyć bo mam zamiar iść w kierunku informatyk-programista żeby nie iść ''goły'' do szkoły
komentarz 11 czerwca 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
w technikum uczą Cie standardow ktore wyszly z uzytku 20 lat temu, a jezeli chodzi o budowe komputera to nie 20 lat to juz prehistoria. Wedlug mnie c++ i php
komentarz 12 czerwca 2016 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Po zmianie programu nauczania dalej tak jest?
Ja szedłem starym jeszcze, uczyli mnie pascala :D
komentarz 12 czerwca 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Pascal od przyszlego roku wylatuje na maturze,a tak to c++ i php technikum skonczylem 2lata temu wiec informacje sa w miare świeże
komentarz 17 czerwca 2016 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Ja skończyłem rok temu :P a Ci ode mnie młodsi o rok już mieli całkowicie inną podstawę programową.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 czerwca 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Ogarnij jakieś podstawy C++ albo Javy. co da Ci ogólną wiedzę z podstaw programowania (instrukcje warunkowe, pętle, funkcje, tablice, OOP). Zapoznaj się z systemem binarnym (jak się to wszystko przelicza itd.). Poczytaj o sieciach i architekturze komputera. Myślę, że mając tą wiedzę zaczniesz szkołę w komfortowym dla siebie położeniu.
komentarz 11 czerwca 2016 przez dawid52721 Początkujący (400 p.)
Dzięki - pomocne :)
0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2016 przez niezalogowany
jak rozumiem technikum, to weź najpierw ogarnij działanie komputera, systemu. to na początek
komentarz 11 czerwca 2016 przez dawid52721 Początkujący (400 p.)
okok ale no niestety tam uczą budowy komputera i zakładania sieci itp a ja no niestety mam troszkę większe ambicje niż składanie PC'tów za grosze a chciałbym programować(bez urazy dla informatyków od składania :) )
komentarz 11 czerwca 2016 przez niezalogowany
ale to jest podstawa
komentarz 11 czerwca 2016 przez dawid52721 Początkujący (400 p.)
no tak ale tego właśnie tego oni uczą
komentarz 11 czerwca 2016 przez niezalogowany
Tak czy inaczej musisz to znać bo masz z tego egzamin E12, polecam ci zamianę liczb bo dużo osób się na tym wykłada przynajmniej u mnie ;)
komentarz 12 czerwca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

no tak ale tego właśnie tego oni uczą

Nie no kurde będą cię uczyć o sieciach neuronowych i innych ciekawych rzeczach odrazu. Jak sama nazwa mówi technik informatyk czyli zajmuje się wszystkim w IT bynajmniej na podstawowym poziomie.

okok ale no niestety tam uczą budowy komputera i zakładania sieci itp a ja no niestety mam troszkę większe ambicje niż składanie PC'tów za grosze a chciałbym programować(bez urazy dla informatyków od składania :) )

 Masz większe ambicje hahaha dobre, naucz się chociaż podstaw bo takich co mają ambicje i zadają durne pytania to jest masa.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 398 wizyt
–2 głosów
1 odpowiedź 291 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2019 w HTML i CSS przez szalony_kojot11 Nowicjusz (120 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...