• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

konsola cmd- wypisywanie komunikatu z opóźnieniem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,723 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2016 w Inne języki przez Przypadek Początkujący (420 p.)

Hej, potrzebuje komendy do konsoli która wyświetlała by komunikat na ekranie po określonym czasie (powiedzmy że ma być to czasomierz). Szukałem czegoś takiego w gogle ale poddałem sięsad

Dodatkowo zastanawiam się czy warto uczyć się tych wszystkich komend na przyszłość, czy to nie jest strata czasu?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 maja 2016 przez niezalogowany
edycja 28 maja 2016

Najbardziej naiwny sposób to skrypt w stylu:

sleep 3 # uśpij na 3 sekundy
echo  Hello World # wypisz coś

Ale to zależy do czego dokładnie potrzebujesz czegoś takiego, a raczej jak dokładnie powinien działać / na jaki rezultat liczysz? (o jakim OS mówimy?)

Teraz doczytałem że chodzi ci o komunikat na ekranie, więc pewnie nie chodzi ci o wyświetlenie go w terminalu? Tutaj musisz już podać OS bo o ile sleep i echo istnieją na Windowsie tak z jakimś MessageBoxem sprawa na pewno wygląda inaczej

komentarz 28 maja 2016 przez Przypadek Początkujący (420 p.)
Używam windowsa 10. Ten wyświetlany komunikat ma działać jak czasomierz/ minutnik, najlepiej aby był on dobrze widoczny nawet przy otwarciu jakiegoś innego programu który jest pełnoekranowy (jeśli się da to może być jakiś dźwięk).

PS Komenda sleep nie działa w cmd, więc w ten sposób to nie zadziała :P
komentarz 28 maja 2016 przez niezalogowany
Skoro zależy ci na jakimś okienku, to musisz się posłużyć skryptem w PowerShell'u (dzięki temu unikniesz pisania kodu w np C++) tam jest coś w rodzaju sleepa oraz jeżeli chcesz aby był zawsze na wierzchu to musisz go oznaczyć jako TopMost, czyli będzie na wierzchu dopóki użytkownik na niego nie zareaguje. Wada takiego rozwiązania jest to że w razie chęci anulowania termina to będziesz musiał zabić ręcznie ten proces (jeżeli schowasz powershellową konsolę)
0 głosów
odpowiedź 28 maja 2016 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
napisz sobie taki program w C++. W argv możesz przyjąć ilość milisekund jaką tam chcesz, a potem wystarczy użyć funckji Sleep(ms);
komentarz 28 maja 2016 przez Przypadek Początkujący (420 p.)
Zależy mi na stworzeniu takiego czasomierza bez udziału innych programów.
komentarz 1 czerwca 2016 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
możesz jeszcze użyć naturalnego opóźnienia jakie jest przy pingowaniu localhosta, ale ono jest nie równie. Nie przychodzi mi nic innego do głowy... :/ :(

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 331 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 254 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez kolijk Użytkownik (600 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...