• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Model Czy Kontroler?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
208 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2015 w Nasze projekty przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Cześć.

Robię sobie stronkę, aż nagle natknąłem się na pewną zagadkę.

Otóż mam jedno menu dla wszystkich pilków.

Zrobiłem sobie link:

<li class=""><?php echo anchor('information','Zbiór Roślin'); ?></li>

Tylko jest mały problem...

Gdy zostałem już przekierowany na stronę  information to ten link jest widoczny, jest to oczywiste tylko że da się w niego kliknąć ponownie. No i naszła mnie myśl jakby dać to w taki sposób:

<li class=""><?php echo anchor('$link_gdzie_przekierowac','$nazwa_linku'); ?></li>

A w kontrolerze/modelu:

$data=['link_gdzie_przekierowac'] = 'jakis_link.html';
$data=['nazwa_linku'] = 'Np: Strona Główna';

Tylko gdzie to dać w kontrolerze czy w modelu?

Albo po prostu dać na stronie information kod js'a który wyelminuje ten link?

Postaram się jaśniej opisać problem, gdy ktoś nie zrozumie. 

:-)

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)
Nie rozumie :)
komentarz 25 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Mam jedno menu dla wszystkich podstron.

Mam link w menu z codeignitera, jest to: 

<?php echo anchor('information','Informacje'); ?>

Klikając przekierowuje mnie na stronę Information.php

Gdy jestem na stronie Information.php ten link jest nadal dlatego że mam jedno menu dla wszystkich podstron.

Nie wiem co zrobić, usunąć js'em na stronie ten link, czy zrobić tak jak pisałem na górze.

I zamieniać sobie tylko to, gdzie ma mnie przekierować.

To znaczy, jak już mnie przekierowuje to zmienia się link na np: 

<?php echo anchor('stronaglowna','Strona Główna'); ?>

Bo jestem już na stronie Information.php i nie muszę mieć linka do niej.

komentarz 25 kwietnia 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)

Wydaje mi się, że wystarczy prosta instrukcja warunkowa:

<?php 

echo ($_GET['page']=='stronaglowna'?'BEZ LINKU' :anchor('stronaglowna','Strona Główna'));


?>

 

komentarz 25 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Rożumiem.

Coś się wymyśli. : p
0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
Możesz stworzyć tabele w bazie danych oraz pobierać menu z bazy, gdzie jedna encja to będzie STAN, i po przejściu w daną opcje będzie się zmieniał i np niepokazywał tego lub podswietlał, ma to ten plus że możesz potem dorobić cmsa aby dodawać menu z poziomu panelu admina np :)
komentarz 25 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
A czy to nie jest zaśmiecanie bazy danych?
komentarz 25 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
czyli uważasz że większość systemów administrowania zaśmieca bazę danych ?

Nie, nie jest. A to z tego powodu że jeżeli myślisz nad rozszerzalnością jest to bardzo dobra możliwość aby stworzyć dynamiczne menu.
komentarz 25 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

czyli uważasz że większość systemów administrowania zaśmieca bazę danych ?

Jak moja mama, wyciągasz słowa z kontekstu. 

Gdybym napisał "Nie zrobię tak, bo to zaśmiecanie bazy danych" - Wtedy możesz napiasć że tak uważam.

Ale ja napisałem: "A czy to nie jest zaśmiecanie bazy danych?" - Czytaj ze zrozumieniem.

I dzięki za odpowiedź.

0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Zrobiłbym tabele w bazie danych, myślę że powinno zadziałać, aż sam sprawdzę

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 297 wizyt

92,623 zapytań

141,478 odpowiedzi

319,821 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...