• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

kolorowy kawałek tekstu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
707 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2016 w C i C++ przez TheSadSmile Użytkownik (870 p.)
Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak mogę zmienić kolor kawałka tekstu w cpp.

Na przykład: cout<<"Witaj "<<imie<<"!";

 

Co mam zrobić aby string imie zrobił się zielony?

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 maja 2016 przez szymi666 Bywalec (2,020 p.)
wybrane 2 czerwca 2016 przez TheSadSmile
 
Najlepsza

Masz tu coś takiego

#include <Windows.h>
#include <iostream>
 
using namespace std;
 
enum Kolor
{
    CZARNY,
    CIEMNONIEBIESKI,
    ZIELONY,
    TURKUSOWY,
    BRAZOWY,
    MORSKI,
    OLIWKOWY,
    JASNOSZARY,
    SZARY,
    NIEBIESKI,
    JASNOZIELONY,
    JASNONIEBIESKI,
    CZEROWNY,
    ROZOWY,
    ZLOTY,
    BIALY
};
 
void kolor( Kolor c )
{
    SetConsoleTextAttribute( GetStdHandle( STD_OUTPUT_HANDLE ), c );
}
 
int main()
{
    kolor( NIEBIESKI );
    cout << "Niebieski napis";
 
    return 0;
}

to moj sprawdzony sposub

komentarz 14 maja 2016 przez TheSadSmile Użytkownik (870 p.)
Działa. Już zaczynam go studiować :)

ps. Dziękuję :D
komentarz 14 maja 2016 przez szymi666 Bywalec (2,020 p.)
Spoko nie obraził bym sie jak byś dał najlepszą odpowiedź XD
+2 głosów
odpowiedź 13 maja 2016 przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)

Tam gdzie zmienną lokalną (albo globalną) wstawiasz coś takiego : 

HANDLE nazwa_zmiennej = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE);

A następnie nad tym cout dodajesz : 

SetConsoleTextAttribute(nazwa_zmiennej, numer_koloru_z_cmd);
Numery kolorów możesz zobaczyć otwierając cmd i wpisując polecenie color /?

komentarz 14 maja 2016 przez TheSadSmile Użytkownik (870 p.)

Według code::blocks, coś jest nie tak z HANDLE Janusz.

Pod windows.h i wszystkimi intami, mam:

HANDLE Janusz = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE);

A potem w int main() mam:

cin >> Janusz;

cout<<endl;

SetConsoleTextAttribute(Janusz, 7);

cout <<Janusz;

Nie wiem co robię źle...

komentarz 14 maja 2016 przez szymi666 Bywalec (2,020 p.)
musisz dać plik nagłówkowy/bibliotekę #include<Windows.h>a nie #include<windows.h>.
komentarz 14 maja 2016 przez TheSadSmile Użytkownik (870 p.)
Ups... Źle napisałem w komentarzu... W kompilatorze mam normalnie #include <Windows.h>
+1 głos
odpowiedź 13 maja 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Jeśli używasz starszych windowsów to możesz użyć tego co podał wcześniej kolega, a jeśli używasz win10 , Linuksa, OS X (i jeszcze sporo systemów to wspiera) to zainteresuj się ANSI Escape Codes. Możesz również skorzystać z bilbioteki ncurses.
komentarz 14 maja 2016 przez TheSadSmile Użytkownik (870 p.)
Używam windowsa 8.1. Nie do końca rozumiem co system ma do tego, skoro to kompilator odwala całą robotę, a można mieć dokładnie ten sam kompilator (wersję kompilatora) na Windows 10 jak i na Windows 7. Za chwilę rzucę okiem na ANSI Escape Codes ;)
0 głosów
odpowiedź 14 maja 2016 przez TheSadSmile Użytkownik (870 p.)
Jestem początkującym, i nie do końca rozumiem o co chodzi na tamtej stronie... Spróbowałem wszystko wkleić, ale potem w int main() "set_color(Color::GREEN);" nie chciało działać ._.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 320 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 185 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2017 w C i C++ przez mity4 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 477 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2018 w C i C++ przez kamila131 Nowicjusz (140 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,779 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...