• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nawiasy oraz multimedia C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
4,856 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2016 w C i C++ przez Leonnn Nowicjusz (150 p.)
Witam! Mam zaledwie 14 lat ale zainteresowałem sie informatyką. Oglądam kurs C++ Pana Zelenta. Odnośnie samego C++ mam podstawowe pytanie: Do czego służą te dwa typy nawiasów ( ), { } ? Podczas pisania wszystko działa tylko nie rozumiem kiedy i dlaczego stawiać wspomniane nawiasy. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
1
komentarz 9 maja 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
A że tak zapytam - gdzie tytułowe "multimedia"? :P

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 maja 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)
wybrane 9 maja 2016 przez Leonnn
 
Najlepsza

() -> listy argumentów funkcji, grupowanie wyrażeń

{} -> listy inicjalizacyjne, bloki instrukcji

Nawiasy służą po prostu do oddzielania konkretnych fragmentów kodu, tak aby kompilator mógł je odpowiednio przetłumaczyć.

if(true) // nawiasy ograniczają warunek if'a
{ // blok instrukcji
  int x = {}; // lista inicjalizacyjna
  cout << (x + 5); // grupowanie wyrażeń
}
komentarz 9 maja 2016 przez Leonnn Nowicjusz (150 p.)
A te fragmenty mam rozdzielac po iluś linijkach, jakimś poleceniu czy jak ?
komentarz 9 maja 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Dane fragmenty kodu rozdzielasz dla zwiększenia czytelności. W końcu coś takiego:

int x=0,y=0;cin>>x>>y;
if(x==y)cout<<"tak";
else cout<<"nie";
cout<<endl;

Jest niczym w porównaniu z tym:

int x = 0;
int y = 0;

if(x == y) { // wymagane nawiasy (), aby kompilator wiedział, że tu jest warunek if'a
  cout << "tak";
} else {
  cout << "nie";
}
cout << endl;

 

+2 głosów
odpowiedź 9 maja 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Nawiasy okrągłe () mają dwa zastosowania.

Po pierwsze, służą do grupowania wyrażeń, jak w matematyce.

int x = 4;
int y = 2 * (x + 3);

Po drugie, służą do rozróżnienia że identyfikator jest funkcją lub zmienną.

int x; // zmienna typu int
int x(); // funkcja, zwracająca int

Z funkcjami i nawiasami () wiąże się jeszcze sprawa argumentów - właśnie w nawiasach okrągłych podajemy argumenty dla funkcji, czy to przy wywołaniu, czy też przy samej deklaracji / definicji.

Nawiasy klamrowe służą do rozdzielania bloków kodu. Kod funkcji i deklaracji klas/struktur/enumów/unii/czegoś-o-czym-mogłem-zapomnieć musi być zawarty między klamrami {}. Kodu nie pisze się przecież "w powietrzu", każdy jego fragment musi "należeć" do jakiejś funkcji. :)

komentarz 9 maja 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Za długo człowiek pisze. :)

Powinny pojawiać się powiadomienia przed wysłaniem odpowiedzi, że w czasie pisania ktoś udzielił nowej odpowiedzi... :)
komentarz 9 maja 2016 przez Leonnn Nowicjusz (150 p.)
Czyli tworzymy definicje w nawiasach () A następnie jej kod w nawiasach { } Mniej więcej tak :D ?
komentarz 9 maja 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)
Według mnie odpowiedzi powinny pojawiać się dynamicznie, ale to tylko moje zdanie ;)
komentarz 9 maja 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Albo i dynamicznie. :)

Czyli tworzymy definicje w nawiasach () A następnie jej kod w nawiasach { } Mniej więcej tak :D ?

Eee... Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem.

Spójrz na przykład.

// deklaracja funkcji:
int foo(int arg1, char arg2);

// definicja funkcji:
int foo(int arg1, char arg2)
{
      return arg1 * arg2;
}

// deklaracja klasy:
class Bar
{
  public:
       int move(); // metoda
};

// definicja metody klasy:
int Bar::move()
{
   // jakiś kod
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 918 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2019 w Python przez yteicosf Użytkownik (640 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 821 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 526 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2019 w C i C++ przez Lisu Początkujący (270 p.)

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...