• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bardzo proszę o ocenę strony. :) [ankieta]

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
541 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Witam serdecznie.

Nie licząc jednej podstrony ukończyłem dzisiaj stronę internetową i bardzo proszę o jej ocenę, oraz rady na przyszłość. Bardzo proszę o wyrozumiałość, ponieważ jest to moja pierwsza strona internetowa. :) Wiem, że powinienem używać tagów z HTML5 i kod jest trochę niepoukładany. Na pewno będę się tego uczyć w pierwszej kolejności.

Strona: http://aquastalka.pl/
Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam.
Możliwe odpowiedzi:
5/5 (12 głosów, 50%)
4/5 (7 głosów, 29%)
3/5 (5 głosów, 21%)
2/5 (0 głosów)
1/5 (0 głosów)

6 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez niezalogowany
edycja 1 czerwca 2016
 
Najlepsza

Wiem, że powinienem używać tagów z HTML5

To dlaczego ich nie stosujesz?!

  • Pojedynczych znaczników nie domyka się z "/"
  • <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />

    - To można słać w nagłówku HTTP.
    - chrome=1 - Chrome Frame zniknął z użycia ponad 2 lata temu.

  • <link rel="stylesheet" href="footer.css" type="text/css" />

    We wszystkich tych linkach type="text/css" jest niepotrzebne.

  • Fonty z googla można załadować jednym requestem

  • Wszystkie skrypty na tej stronie powinny być na końcu body.

  • CSSy zminimalizuj i wrzuć do jednego pliku. 

  • Ogólny divitis - masa niepotrzebnych znaczników.

  • target blank - W każdej.. ale to w każdej ocenianej stronie jest to samo.. ludzie! kto i gdzie was tego uczy? Tego się nie da zrobić przez przypadek.. Bezcelowy targetWhen to use target=”_blank"

  • "AquaStalka" Powinna być głównym nagłówkiem strony, a aktualne h1, powinny być h2.

  • Wszystkie img muszą mieć tekst alternatywny!

  • <div style="clear: both;"></div>

    - Nie stosujemy stylów inline
    - clear: both; można z powodzeniem robić na pseudoelemencie :after - nie zaśmieca się wtedy HTMLa

  • Warto spojrzeć jeszcze na walidator, trochę krzyczy.

  • Serwis dostępny pod dwoma adresami: http://www.aquastalka.plhttp://aquastalka.pl/ Zaciągnij apacha do roboty i ustal wersję z lub bez www. (htaccess - to Ci może pomóc w szukaniu)

  • Zamiast:

    $klik=0;
    			$('.small').on('click', function(){
    				if ($klik==0) 
    				{
    					$('ul.lnav').addClass('showing');
    					$('ul.rnav').addClass('showing');  
    					$klik=1;
    				} 
    				else 
    				{
    					$('ul.lnav').removeClass('showing');
    					$('ul.rnav').removeClass('showing'); 
    					$klik=0;
    				}	
    			});

    Po prostu:

    $('.small').on('click', function(){
        $('.lnav, .rnav').toggleClass('showing');
    });

     

  • PageSpeed Insights - tu też warto spojrzeć, szczególnie na sekcję "Zoptymalizuj obrazy".

  • W Kontakt na fullHD stopka wisi gdzieś po środku strony. Mogłaby się 'przylepić' do dolnej krawędzi.

komentarz 12 kwietnia 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Dziękuję za wszystkie rady. Co do znaczników HTML5 to po prostu wiem o nich, ale muszę się ich nauczyć, aby zacząć używać. I mam jeszcze pytanie: Napisałeś, że wszystkie skrypty mam wrzucić pod body, a wszędzie indziej czytam, że mają być w head. To jak to ma być w końcu?
komentarz 12 kwietnia 2016 przez niezalogowany

Co do znaczników HTML5 to po prostu wiem o nich, ale muszę się ich nauczyć, aby zacząć używać.

Fakt. Lepiej nie używać, niż używać źle. Jednak taki nav czy footer nie są jakoś bardzo skomplikowane.


Skrypty: na początek lecą tylko asynchroniczne - PageSpeed Insights - Use Async, reszty nie umieszcza się w head z dwóch powodów:

  1. Blokują renderowanie strony. Przeglądarka nie parsuje HTMLa, dopóki nie sparsuje JSów w head - a te JSy musi jeszcze pobrać. To kolejny request, czekanie na odpowiedz serwera, pobieranie, parsowanie. Mamy oczywiście taki piękny atrybut jak async, który "mówi" przeglądarce: "rób swoje, tym JSem zajmiesz się później, na razie go tylko ściągaj", jednak nie rozwiązuje to następnego problemu:
  2. Trzeba czekać na załadowanie DOM. W przypadku skryptów na końcu body mamy już wszystko załadowane i gotowe do użycia, bez zbędnego kombinowania.

 a wszędzie indziej czytam, że mają być w head

Jeśli możesz, podaj źródła.

 

0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Bardzo ładny styl, daje 5/5
komentarz 9 kwietnia 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Dziękuję bardzo.
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

1. Każda grafika powinna posiadać alt!

2. <img src="img/Sygnet.png" width="40px" height="40px" />

jeżeli już to albo width="40" albo style="width: 40px;"

3. <a href="akwarystyka">

a końcówka .html? 

__

wygląd nawet nawet, ale co mi tam nie pasuje? 

1. kolor po najechaniu na element menu, 

2. kolor w buttonach (czarny text, niebieski border), 

3. duże ikony na dole,

4. "Oferujemy" ten border nie powinien być na całej szerokości, może zrób go tak na 1/3 szerokości żeby tylko trochę wystawał po bokach. 

 

Daje 4/5 na chwilę obecną myślę że jesteś na dobrej drodze. Trochę zmian się przyda i będzie ok :p 

 

komentarz 9 kwietnia 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
1. Bardzo dziękuję za przypomnienie, zaraz dodam.

2. Dziwne, że tego nie zauważyłem, dziękuję.

3. Czy to nie było tak, że jak mam przyjazne adresy to nie mogę dodawać rozszerzenia?

Co do wyglądu zastosuje się do rad. :) Dziękuję.
komentarz 9 kwietnia 2016 przez niezalogowany
3. Jest OK.
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Stronka fajna, mam takie małe spostrzeżenie - jak się wejdzie w ''serwis komputerowy'' to po hoverze na elementy menu zmiana koloru na czarny powoduje nieczytelność elementu na który najedziemy. Może innym to nie przeszkadza ale ja bym to zmienił :P
komentarz 12 kwietnia 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Dzięki za spostrzeżenie, też nad tym myślę, ale nie mam pomysłu czym to zastąpić.
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)
Strona wizualna?

Dwie ikonki na dole, może jakiś subtelny kolor, nie czarny? Trochę je zmniejszyć i bliżej siebie. Generalnie większe dostępy (np. od Oferujemy do ikonek; skontaktuj się od ikonek i stopki). Przycisk do YT za mały i mało widoczny. Aczkolwiek reszta prezentuje się całkiem porządnie.

Co prawda widać, że strona amatorska, ale wreszcie jakaś, której autor nie musi się wstydzić :)

Pozdrawiam.

PS: Rozumiem, ze to oszczędność, ale połączenie akwarystyki i serwisu komp jest... dość dziwne...
komentarz 12 kwietnia 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Dziękuję za rady i miłe słowa, zobaczę jak to będzie wyglądać i może zastosuje. A co do połączenia serwisu z akwarystyką to jest dlatego, że firma to oferuje, a strona jest firmy, a nie usługi. ;)
0 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Niby szczegół ale warto pamiętać że coraz więcej osób ma monitory o rozdzielczości powyżej FullHD. Ja np mam monitor 21:9 i to zdjęcie z nagłówka na pełnym ekranie zaczyna się powtarzać.

Podobne pytania

+8 głosów
12 odpowiedzi 684 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 569 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2016 w Nasze projekty przez Ferdu Gaduła (4,150 p.)
+3 głosów
2 odpowiedzi 692 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2016 w Nasze projekty przez Piotr Więcek Użytkownik (500 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...