• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wstawianie obrazka jako tło w CSS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
7,020 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2016 w HTML i CSS przez maxo124 Nowicjusz (210 p.)

Uczę się programować w CSS i HTML w notepadzie ++

Wszystko dobrze działa ale nie mogę ustawić obrazka jako tło strony

body
{
	background-image:url('images.jpg');
	font-family:Verdana;
	font-size:20px;
	color:white;
}

Niewiem co jest źle

 

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Czy plik images.jpg jest w tym samym katalogu co plik .css ?
komentarz 21 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
background-image: url('img/images.jpg');
komentarz 21 marca 2016 przez maxo124 Nowicjusz (210 p.)
Dziękuje bardzo

Mam rozumieć że trzeba dodac img/ jesli zdjecie mamy w podfolderze?
komentarz 21 marca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
jpacanowski, ale to też mi nie działa :c Może przez to że mam Linuksa, nie? :)
komentarz 21 marca 2016 przez maxo124 Nowicjusz (210 p.)
Pewnie tak :)
komentarz 21 marca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Hehe, ok koniec żartów :D A tak na serio to gratuluję tego linka xD
0 głosów
odpowiedź 21 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Wejdź do konsoli, jeżeli jest tam błąd 404, znaczy, że podałeś zły adres/link.


Pamiętaj też, że linki do obrazków mają być z poziomu pliku CSS. Wyjaśniając:
Jeżeli twój plik znajduję się w jakimś podkatalogu, wtedy musisz zmienić link. Przykładowa struktura:

  • index.html
  • /css -> style.css
  • images.png

Wtedy twój link musi zawierać ../ tj. "../images.png" 

komentarz 21 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Albo ../img/images.png w wypadku, gdy plik z tłem jest w katalogu img
komentarz 21 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Dokładnie.
I twoje zdjęcie ma rozszerzenie jpg, a nie png. [Gdybyś chciał kopiować :)]
komentarz 21 marca 2016 przez maxo124 Nowicjusz (210 p.)
Wielkie dzięki
komentarz 21 marca 2016 przez maxo124 Nowicjusz (210 p.)
Miałem jeszcze problem z wstawianiem obrazu do strony

ale rozwiązałem go robiąc kopiując kod ze starego dokumentu HTML do nowego dokumentu HTML. Niewiem dlaczego musiałem tak zrobić

Dodam ze wczesciej byla jeszcze informacja z notepadu ++
komentarz 21 marca 2016 przez maxo124 Nowicjusz (210 p.)
tylko nie pamietam całęj treści tylko początek

the file doesn't exist anymore...

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,266 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez seba Dyskutant (8,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 255 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2016 w SQL, bazy danych przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 113 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...