• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program w builderze nie działa na cudzych komputerach

Object Storage Arubacloud
0 głosów
698 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2015 w C i C++ przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Ok, jestem w trakcie pisania programu. Dużo już mam i chciałem się pochwalić kolegom swoim programem. Ale jest problem: mój program im nie działa.

Jeden z kolegów ma wyskakującego errora:

C:\Users\Me\Desktop\Music Alarm pre-Alpha.exe is not a valid Win32 application.

W pozostałych przypadkach program po prostu siedzi zminimalizowany w trayu i za nic nie da się go zmusić by się pokazał.

Kolega z errorem ma Windows 7 64 bit. Pozostałe przypadki są dwa: jeden to Windows 8 (nie wiem ile bit, czy 32 czy 64) a drugi przypadek to Windows XP (też nie wiem ile bit.

Ja mam Windows 7 64 bit, więc to raczej nie kwestia OS. W każdym razie u mnie program działa bez żadnego problemu. Inni tylko mają problemy i program im nie działa. Jest to dla mnie ogromny problem, bo ten konkretny program akurat robię dla innych.

Program kompiluję tak, jak pan Mirosław Zelent pokazał w pewnym odcinku obiektowego C++ z notatnikiem, a więc: odznaczone opcje "Use dynamic RTL" oraz "Build with runtime packages".

Jakieś pomysły? Jeśli potrzebujecie jakichś jeszcze informacji których powinienem udzielić byście mogli mi pomóc rozwiązać mój problem, pytajcie śmiało a udzielę.

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Jeśli są tam jakieś dźwięki bądź obrazki i są one wczytywanie w kodzie, to byś musiał mu wszystkie pliki przesłać.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
1. Mirosław raz przy okazji właśnie tego kursu z notatnikiem, mówił że nie trzeba przesyłać innych plików. Raz koledze dawałem inny program, w którym akurat był obrazek i mimo że mu tego pliku z obrazkiem nie wysłałem, to program działał normalnie i obrazek się pokazywał tam gdzie trzeba.

2. W tym programie którego dotyczy problem akurat nie mam żadnych obrazków ani dźwięków. Kilka unitów, trochę kodu, trochę buttonów, editów oraz innych komponentów... ale żadnego obrazka ani dźwięku tam nie ma.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez niezalogowany
No bo na filmiku Pan Zet mówił, że obrazki wczytane metodą nie z kodu, tylko normalnie Image1, Picture i z dysku, są właśnie automatyczne. Jeśli tak masz, to jeszcze będziesz musiał poczekać na inną odpowiedź ;)
0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Podbijam swoje pytanie. Nie dostałem odpowiedzi, problem nadal aktualny... tak więc podbijam, może kogoś olśnilo albo wie ale wcześniej nie zauważył pytania.
0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2015 przez Do.Zzay Mądrala (5,700 p.)
edycja 26 kwietnia 2015 przez Do.Zzay
Hmm, może tryb zgodności ze starym systemem. Ja na swoim Win7 64 Home Premium nie miałem problemów, nie wiem jak na czyimś lompie by działało. Czytałem kiedyś, żeby prog. zadziałał na innym kompie to właśnie trzeba pobawić się w bibliotekach. Ustawiłeś Relase?
komentarz 5 maja 2015 przez Do.Zzay Mądrala (5,700 p.)
Te Dllki mogą być w folderze z CppBuilder. Według internetu, gdy spełnisz te warunki to powinno działać. Chyba że na innym komputerze nie wyskakuje błąd o brakujacych dllach to wtedy nie są one potrzebne do zalaczenia. Przepraszam, że ograniczam się tylko do wiedzy z googla, ale problem trzeba rozwiązać :)
komentarz 6 maja 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)

O tryb zgodności (to sugerował ten poradnik) to się kolegów jeszcze popytam jak będą online, ale poza tym to niewiele informacji jest w tym artykule. Poza tym: ja mam 64 bitowy system i mi mój własny program działa. Jeden z kolegów też ma 64 bitowy i mu wywala errora. Tak więc nie sądzę, żeby tu leżał problem - ale jeszcze popytam.

A z tymi DLLkami co móiłeś, to dwa inne moje programy działy na cudzych komputerach więc nie wiem o co chodzi, ale... dobra, sprawdzam.

Sprawdzam...

Nie mam dclusr60.bpl

Mam za to inne pliki o podobnej nazwie: dclusr.bpk, dclusr.cpp oraz dclusr.res

Nie mam vcl60.bpl

Mam za to inne pliki o podobnej nazwie: vcl60.#00, vl60.#01, vcl60.csm

Nie mam rtl60.bpl

Mam cc3260mt.dll

Mam borlndmm.dll

No, trochę nie mam :D Co teraz zrobić?

I jeszcze takie pytanie z mojej strony: czy my mówimy o tych samych wersjach Buildera? Bo Builder 6 może być trochę stary i czymś się różnić od nowszych. Tak tylko dla pewności pytam :)

komentarz 6 maja 2015 przez Do.Zzay Mądrala (5,700 p.)
Ciężka sprawa, na googlach nic nie znalazłem odnośnie buildera i tym błędzie. Może mogę się mylić co wcześniej powiedziałem, ale to jedyne co udało mi się dowiedzieć. Powodzenia, i postaram się jeszcze w czymś pomóc, gdy uda Ci się dokonać postępu w śledztwie :) Na chwilę obecną jestem bezradny.
komentarz 6 maja 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Ja też jestem bezradny, bo jestem noobem i niewiele ogarniam :D O Builderze wiem tyle, co Mirek pokazał w swych filmach.
0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Ej sorry ludzie, ale dalej odświeżam temat.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 136 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 231 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 265 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2018 w C i C++ przez muzyk Użytkownik (940 p.)

92,631 zapytań

141,498 odpowiedzi

319,869 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...