• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobranie kolejności elementów z formularza

Object Storage Arubacloud
0 głosów
210 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2016 w PHP przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)
Witam. Czy istnieje jakaś funkcja php dzięki której można się dowiedzieć jaka była kolejność elementów przesłanych w formularzu?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
wybrane 13 marca 2016 przez Filip31411
 
Najlepsza
Spróbuj : name="pole []" . W php $_POST ["pole"] i dostaniesz tablice tych inputow dokladnie tak chyba chcesz. ;)
Na przyklad: name="pole [zdj]" , name="pole [zdj2]" , name="pole [text" w php: zobacz co zwroci funkcja var_dump ($_POST ["pole"]); po przeslaniu wystarczy tylko zrobic foreach aby np. Wyświetlic to co user przeslal w tej samej kolejnosci?:) zreszta.... to i tak sie magicznie nie sortuje.
komentarz 12 marca 2016 przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)

Załóżmy, że wyszło mi coś takiego: array(5) { ["zdj1"]=> string(3) "gfh" ["text1"]=> string(5) "jfghj" ["zdj2"]=> string(5) "dfghd" ["zdj3"]=> string(3) "fgh" ["text2"]=> string(6) "dfghjf" } 

Ja z tego ciągu rozumiem kolejność elementów, ale jak skrypt ma z tego to wyciągnąć?

komentarz 12 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Do końca nie rozumiem Twojego problemu więc może pętla foreach?

Taka kolejność jaką masz w inputach taka będzie przesłana do tablicy $_POST.

https://php-kurs.gitbooks.io/phpkurs/content/czesc-i/tablice.html

Przetestuj sam:

http://efik.syntax-shell.me/index.php

kod:

https://gist.github.com/efiku/1b821df111e430badc51

0 głosów
odpowiedź 12 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Kolejność czyli w jakiej kolejności ustawiane były inputy?
komentarz 12 marca 2016 przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)
Tak. Lub też inne elementy z formularza
komentarz 12 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Czyli załóżmy, że tworzysz formularz logowania, i chcesz pobrać te dane w kolejności. Pytanie: Po co ci to układać te kolejność, skoro i tak nie muszą być po kolei.

A tak wgl. to na 98% nie ma takiej funkcji. ;)

 

Pozdrawiam
komentarz 12 marca 2016 przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)
Nie tworzę formularza logowania, robię coś w stylu kreatora tematu na forum. Przez js dodaje do formularza różne elementy typu textarea czy zdjęcia, no i chciałbym wiedzieć jaka jest ich kolejność, żeby potem wartości z tych elementów włożyć do odpowiednich div'ów
komentarz 12 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Nie musisz wiedzieć jaka jest ich kolejność. Wystarczy, że wiesz jak nazywają się te zmienne, kolejność jest nie potrzebna

PS. Ten "Formularz Logowania" to był tylko "świat przedstawiony" :P

 

Pozdrawiam
komentarz 12 marca 2016 przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)

Popatrz. Mam plik generator.php w którym użytkownik tworzy swój temat. I jeden użytkownik stworzy taki formularz:

<form action="jaki_śplik.php" method>
    <input type="text" name="pole1" class="napis"/>
    <input type="text" name="pole2" class="napis"/>
    <input type="file" name="zdj1" class="zdj"/>
    <input type="text" name="pole3" class="napis"/>
</form>

a drugi taki:

<form action="jaki_śplik.php" method>
    <input type="file" name="zdj1" class="zdj"/>
    <input type="file" name="zdj1" class="zdj"/>
    <input type="text" name="pole2" class="napis"/>
</form>

I wtedy jak skrypt w innym pliku ma wyświetlić w odpowiedniej kolejności wartości tych elementów?

A ja pytam czy jest jakaś funkcja która ponumeruje te elementy i do np. name doda liczbę np. pole1=1, pole2=2, zdj1=3, pole3=4 itd. 

 

komentarz 12 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

1. Sam możesz dodać atrybut name

2. Po co Ci wyświetlać w odpowiedniej kolejności wartości tych elementów?

3. 

<form action="plik.php" method="post" />

Metoda post nie wstawina

4.Mozesz zaglądnąc ktory jest pierwszy i zrobic cos takiego:

<form action="jaki_śplik.php" method>
    <input type="file" name="zdj1" class="zdj"  name="zdj0" />
    <input type="file" name="zdj1" class="zdj" name="zdj1" />
    <input type="text" name="pole2" class="napis" name="napis1" />
</form>

<?php
echo $_POST['zdj0'];
echo $_POST['zdj1'];
echo $_POST['napis1'];
?>

Pozdrawiam

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 83 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2020 w C i C++ przez Quba Użytkownik (870 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 1,022 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 250 wizyt

92,620 zapytań

141,474 odpowiedzi

319,813 komentarzy

62,004 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...