• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

background-image problem

Object Storage Arubacloud
+1 głos
4,827 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Boomdtralalilaboom Nowicjusz (170 p.)

Nie chce mi  dzialac bacground-image, nie wyswietla obrazka tylko jest domyslne tlo. Wszystkie pliki są na swoim miejscu byly sprawdzane przynajmiej 5 razy.

Oto kod

body
{
	font-family: 'Lato', sans-serif;
	background-image: url('img/bg.png');
}
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
		<head>
				<meta charset="utf-8" />
				<title>cykcyk hide</title>
				<meta name="description" content="Lalalalal" />
				<meta name="keywords" content="cykcyk, boom, hide" />
				<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
		
				<link rel="stylesheet" href="css/style.css" type="text/css" />
				<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Lato:400,700' rel='stylesheet' type='text/css'>
				<link href="js/js-image-slider.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
				<script src="js/js-image-slider.js" type="text/javascript"></script>
		</head>

 

11 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
  • Sprawdź czy znacznik body ma zamknięcie -> </body>
  • Sprawdź czy ścieżka została prawidłowo podana
  • Sprawdź rozszeżenie
  • background-image: url('../img/bg.png'); <-99% twój arkusz styli znajduje się w folderze więc musisz się z niego cofnąć i przejść do danego folderu.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
nie ważne gdzie znajduje się arkusz styli, bo on jest wczytywany do pliku html i to on sobie wczytuje te zdjęcia i takie tam... ;>
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
nie wydaje mi się. Zrób sobie tak jak on. Utwórz nowy folder i w nim zrób arkusz. Dla jakiegoś elementy dodaj bg url(img/dsad). Następnie obok indexa utworz kolejny folder img i tam obrazek i zobaczymy czy ci zadziała.

 

Wynik złego takiego poszukiwania obrazka powinien wyglądać tak:/style/img/background.png

dobry: /img/background.png
komentarz 19 kwietnia 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
możesz mieć rację, później sprawdzę. :> Ale raczej masz rację :>
0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2015 przez TenTakiTam Bywalec (2,460 p.)
background-image: url("img/bg.png");
komentarz 18 kwietnia 2015 przez Boomdtralalilaboom Nowicjusz (170 p.)
Dalej nic :(
0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
body

{

    font-family: 'Lato', sans-serif;

    background-image: url(img/bg.png);

}
komentarz 18 kwietnia 2015 przez Boomdtralalilaboom Nowicjusz (170 p.)
Dalej to samo :(
komentarz 18 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Hmm, wiem że napisałeś że sprawdziłeś ale nie widzę innej przyczyny niż brak obrazka w podanym folderze. Może pomyliłeś rozszerzenie np. dałeś png zamiast jpg?
komentarz 18 kwietnia 2015 przez Boomdtralalilaboom Nowicjusz (170 p.)
Poraz kolejny sprawdziłem i wszystkie pliki są na swoim miejscu, rozszerzenie właściwe. Problem się pojawia tylko przy tle z pliku graficznego.
komentarz 18 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
body
{

    font-family: 'Lato', sans-serif;

    background-image: url(img/bg.png) !important;

}

Ostatecznie, w akcie desperacji możesz spróbować z importantem chociaż wątpie żeby pomogło :)

0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2015 przez Boomdtralalilaboom Nowicjusz (170 p.)

Dalsza część kodu

		<body>
				<div id="container">
		
						<div id="navbar">
								<div id="logo">
								<img src="img/logo.png" alt="hide logo"/>
								</div>
								<div id="menu">
										<div class="text">hide</div>
										<div class="text">hide</div>
										<div class="text">hide</div>
										<div class="text">hide</div>
										<div class="text">hide</div>
										<div style="clear:both;"></div>
								</div>
						</div>
						<div id="sliderFrame">
							<div id="slider">
									<img src="img/slider1.png" alt="hide"/>
								</a>
								<img src="img/slider2.png" alt="hide"/>
							</a>
								<img src="img/slider3.png" alt="hide"/>
							</a>
							<img src="img/slider4.png" alt="hide"/>
							</div>
						</div>
						

 

0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Sprawdz jeszcze 10 razy czy css jest dobrze podpiety i czy jest tam tam gdzie ma byc, i czy bg to na pewno plik png i czy na pewno jest w img i czy img na pewno jest na rowni z plikiem index.html
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
A spróbuj kod css umieścić w <style></style> i sprawdź czy działa.
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
miałem ten sam problem i dałem sobie na luz dodając do body taki fajny parametr (nie wiem jak to się dokładnie nazywa), a dokładnie background i wpisałem ścieżkę do pliku, a resztę info wypełniłem w css'sie :> ... Powodzenia! ;>
komentarz 19 kwietnia 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
i pewnie też tak jak ja kożystasz z bootstrapa... :>
0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2015 przez Wilczu Mądrala (5,190 p.)

żle zapisałeś/zapisałaś 

powinno być takie coś 

background-image: url("grafika/bg.jpg"); :) 

całość 

body

{

    font-family: 'Lato', sans-serif;

    background-image: url("grafika/bg.png");

}

grafika - folder w którym jest tło strony 

bg.png - nazwa pliku 

Pozdrawiam 

0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2015 przez dwaj Nowicjusz (140 p.)
A nie łatwiej podesłać ten plik .html oraz .css i katalog z obrazem i przetestujemy i odeslemy rozwiązanie ;)
0 głosów
odpowiedź 13 maja 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
Przepraszam, że odświeżam, ale ja mam to samo. Też wszystko sprawdzone kilkanaście razy i jak zmieniam właściwość background-image: url(ścieżka); na background-color: #000000; to mi zmienia się kolor tła. Robiłem nawet z samym backround: właściwość. Sprawdzałem czy działa z wzięciem ścieżki w 'apostrofy' czy w "cudzysłów" i dalej nic.

Ścieżka sprawdzona kilkanaście razy, dodatkowo zmieniałem nazwy, bawiłem się w gimpie i przekonwertowywałem to na .png i dalej nic. A wcześniej jak sobie gdzieś robiłem to ładnie mi działało. Nie mam pojęcia co jest.
komentarz 13 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Możesz opisać strukturę folderów?
komentarz 13 maja 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)

Nowy_folder

  1. imgs
    • background.png
  2. js
  3. style
    • style.css
  4. index.html

Dodam, że jak mam header to jak wstawiam obrazek tą samą metodą to mi działa, ale już tło z subtle patterns nie chce się wyświetlać.

 

komentarz 13 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Podaj proszę background-image, w jaki sposób dostajesz się do folderu z obrazkiem.
komentarz 13 maja 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
background-image: url('../imgs/background.png');
komentarz 13 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Spróbuj dać sekcji w której której chcesz zmienić background, height: 100% i zobacz czy coś się zmieni.
komentarz 13 maja 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
Nic nie zmieni, bo robię to dla body. A body mam zamknięte. Nie mam pojęcia co tam nie chce działać. Może plik uszkodzony co? Spróbuję zaraz pobrać coś nowego, może pomoże. :D
komentarz 13 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
U mnie działa :-P. Spróbuj wrzucić jakikolwiek .jpg i sprawdź czy zadziała :P
komentarz 13 maja 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
Plik musiał być widocznie uszkodzony, bo na innym normalnie działa. Ale nie rozumiem dlaczego tamto nie chciało działać, bo przecież specjalnie jeszcze konwertowałem do png jak nie działało, żeby wyeliminować niepoprawne rozszerzenie czy coś. Dziwne. Trudno, dzięki w sumie za nakierowanie mnie. Niekoniecznie dokładne wskazanie co i jak, ale jakoś dzięki Tobie do tego doszedłem. :)
–1 głos
odpowiedź 18 kwietnia 2015 przez niezalogowany
ale ty w pliku  htmlu nie masz body !!!

wiec zamiast body (w pliku css) daj html (albo *)

albo dodaj do html częśc strony body
komentarz 18 kwietnia 2015 przez Boomdtralalilaboom Nowicjusz (170 p.)
Dałem tutaj tylko kawałek kodu.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Page Title</title>
<style>
body
{
    font-family: 'Lato', sans-serif;
    background-image: url('https://forum.pasja-informatyki.pl/mz_comm.png');
}
p{

background-image: url('https://forum.pasja-informatyki.pl/?qa=image&qa_blobid=17243219405693725673&qa_size=200');
width:300px;
height:200px;
}
</style>
</head>
<body>
<p>
background-image działa poprawnie 
</p>
</body>
</html>

podepnij pod url swój obrazek do jednego i do drugiego i sprawdż czy ci działać

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 367 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2021 w HTML i CSS przez Nearr Obywatel (1,890 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 288 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2017 w HTML i CSS przez ildan91 Użytkownik (630 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 729 wizyt
pytanie zadane 3 września 2022 w HTML i CSS przez kingkushlee Gaduła (3,960 p.)

92,620 zapytań

141,471 odpowiedzi

319,796 komentarzy

62,002 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...