• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Logowanie się na stronę

Object Storage Arubacloud
0 głosów
354 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2016 w PHP przez Power Nowicjusz (120 p.)

 Witam wszystkich bardzo serdecznie! Jestem świeżo po youtubowych kursach Pana Mirosława Zelenta ale wciąż  kompletnie zielony w temacie programowania w php.Tak jak html, css, java wydają mi się czystym projektowaniem graficznym tak ten π π php to nadal kompletnie czarna magia.

Jest to mój pierwszy post więc mam taką prośbę: jeśli będziecie drzeć ze mnie łacha to po cichu, żeby kobita nie słyszała i się nie zorientowała, że nie jestem prawdziwym hakerem. Dzięki.

Pytanie: jak stworzyć w php zmienną (czy jak to się nazywa), która określa hasło. Jedno hasło ma być dla wszystkich takie samo. Próbowałem $haslo="", próbowałem (), i paręset innych opcji ale ciągle wracam na stronę logowania z komunikatem "podaj prawidłowe hasło". Teoretycznie sesja w php działa ale nie wiem jak ustawić to hasło. Może jakieś przykłady? Czy dla wspólnego hasła dla wszystkich potrzebóję wogóle MySQL? Generalnie chodzi mi o zabezpieczenie strony hasłem dostępu. Dzięki

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2016 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)
Podaj fragment kodu, gdzie porównujesz hasło ustawione z wpisywanym przez użytkownika.

Jeśli masz jedno stałe hasło, nie musisz używać MySQL, tylko mieć wcześniej ustawioną zmienną - czyli Twój tok myślenia jest poprawny ;) więc hasło stałe utwórz w sposób $haslo="twojeHaslo";

Może źle pobierasz hasło z formularza?
–1 głos
odpowiedź 22 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 22 lutego 2016 przez jpacanowski

Stwórz plik np. config.php, a w nim daj:

<?php
$haslo = "qwerty1234";

A w pliku ze skryptem:

<?php

include("config.php");

if( strcmp($haslo, $hasloKtoreWpisalUser) == 0 ) {
    /* hasło poprawne */
}
else {
    /* hasło niepoprawne */
}

Oczywiście kod jest maksymalnie uproszczony, bez żadnego security, po to aby jak najczytelniej zobrazować problem. Hasło w pliku config.php można byłoby zahaszować, a dla pliku config.php zmienić chmod.

komentarz 22 lutego 2016 przez Power Nowicjusz (120 p.)
W pliku ze skryptem tzn. np. index.php?

 

$hasloKtoreWpisalUser - masz tu na myśli poprawne hasło czy jakies inne?

Dzieki
komentarz 22 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

W pliku ze skryptem tzn. np. index.php?

Mam na myśli główny plik z twoim kodem. index.php, ale nie musi się tak wcale nazywać. Może być i login.php

$hasloKtoreWpisalUser - masz tu na myśli poprawne hasło czy jakies inne?

Nazwa zmiennej mówi wiele... Hasło które wpisał użytkownik.

komentarz 22 lutego 2016 przez Power Nowicjusz (120 p.)
Nie mam jeszcze na to pomysłu.

Dzięki wielkie za pomoc

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 326 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2018 w PHP przez rejzer Użytkownik (680 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 792 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2018 w PHP przez rejzer Użytkownik (680 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 419 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2016 w PHP przez qp2 Nowicjusz (200 p.)

92,620 zapytań

141,474 odpowiedzi

319,813 komentarzy

62,004 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...