• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić takie menu (pionowe) w css?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
7,289 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2016 w HTML i CSS przez Kubala94 Początkujący (360 p.)
edycja 10 lutego 2016 przez Kubala94

Witam , mam takie pytanko jak zrobić w css takie proste  pionowe menu jak zrobił Pan Mirosław w odcinku "Kurs CSS (#2) Stylizacja szablonu strony. Właściwości CSS w akcji " , od razu zaznaczam ze jestem początkującym w css więc proszę o wyrozumiałość :).  wiem w tym odcinku jest pokazane jak to zrobić , ktoś mógł by powiedzieć , ze przecież jest pokazane :). ;p Oczywiście ,ale mi chodzi o menu w pełni funkcjonalne tzn. na filmiku jest pokazane menu ale nie "podlinkowane"  bez linków do podstron. Jak zrobić takie menu jak tam ale, żeby działały linki do podstron, kolor czcionki po najechaniu na link się zmieniał , kolor tła po najechaniu na link się zmieniał.(Wiem ,tam tez się zmienia kolor czcionki i tła  , ale chodzi mi o to żeby to wszytko działało, tak samo z linkami do podstron) Próbowałem już sam to robić ale nie dałem rady.. pomoże ktoś? :) Będę wdzięczny

mój kod css menu i html:

 


		.menu1
		{
			float: left;
			width: 178px;
			background-color: lightgray;
			text-align: center;
			font-size: 20px;
			padding:0;
			margin-bottom:20px;
			border-radius: 6px;
		}
		
		
		ul 
		{
		list-style-type:none;
		margin:0;
		padding: 20px 15px;
		width:148px;
		}
		
		ul > li
		
		{
			padding-top:10px;
			padding-bottom:10px;	
		}

		a:link
		{
			text-decoration: none;
			color: white;
		}

		a:visited
		{
			color: white;
		}

		a:hover
		{
			color: #000000
		}

		ul a:link
		{
			text-decoration: none;
			color: #ffffff;
		}
		
		ul a:visited
		{
			text-decoration: none;
			color: white;
		}
		
		ul li a:hover 
		{
			background-color: #000000;
			color: white;
			cursor: pointer;
		}
		
		ul  li  a:link
		{
			color: #000000;
		}
		
		ul li a:visited
		
		{
			color: #000000;
		}
		
		ul li a:hover
		
		{
			color: #ffffff;
			display:block;
			padding:10px;
		}
		

html

 

<div class="menu1">
                    
                    <ul>
                        <li><a href="#">Home</a></li>
                        <li><a href="druzyna.html">Drużyna</a></li>
                        <li><a href="klub.html">O klubie</a></li>
                        <li><a href="historia.html">Historia</a></li>
                        <li><a href="transfery.html">Transfery</a></li>
                        <li><a href="onas.html">O nas</a></li>
                        <li><a href="reklama.html">Reklama</a></li>
                        <li><a href="kontakt.html">Kontakt</a></li>
                    </ul>

Proszę o to kod , teraz juz w css wprawdzie mam po najechaniu na link zmianę koloru (cały czas robie cos z tym menu , próbuje) ale .. to dalej nie jest tak jak chce , i jeszcze podejrzem ze cos zle po pisalem w tym kodzie ;d Pomożecie ? Jak to ma w gole  byc poprawnie napisane , (chcialbym sie tego nauczyc rzecz jasna ;p) Chcialbym ze te menu wygladalo tak podobnie jak na tym filmiku Kurs CSS 2 Pana Mirosława tzn. tło po najechaniu na link zeby bylo takie szersze jak tam a nie przylegalo do liter (nazwy linka) ,żeby tło sie pojawialo  juz wczesniej po najechaniu kursorem , a nie dopiero po najechaniu na sam link (wiecie o co chodzi ;p) jak teraz to mam.. Pomożecie? :)

 

takie menu jak na obrazku

P.S. mam 2 menu na stronie tzn. poziome i wlasnie pionowe i tym 2 chce miec inne kolory po najechaniu niz w 1.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
wybrane 12 lutego 2016 przez Kubala94
 
Najlepsza
Bardzo zbliżony  jest efekt do tego z obrazka jeśli ci kolory nie odpowiadają to  zmień je.

http://codepen.io/jaca121212/pen/xZmpmG
komentarz 12 lutego 2016 przez Kubala94 Początkujący (360 p.)
Dzięki wielkie :)
+1 głos
odpowiedź 10 lutego 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
To wrzuć tutaj kod html i css do tej pory co ci się udało zrobić a my ci napiszemy co robisz źle.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2017 w HTML i CSS przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,915 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2017 w HTML i CSS przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 914 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2017 w HTML i CSS przez Karol Loczeski Użytkownik (820 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...