• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odczyt zakodowanego loginu w md5.

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
1,294 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2015 w PHP przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Cześć. Tak jak w temacie. Zrobiłem skrypt na rejestracje, a więc dałem login i hasło w md5... Chociaż nie wiem czy login powininenem. Ale do rzeczy. Gdy odczytuję te imię z bazy wyświetla mi się zamiast oryginalnego "Sebastiana" wersja zakodowanego w md5. Prosiłbym o wyjaśnienie jak takie imię odczytać w formie "normalnej".  Pozdrawiam. Imię odczytuję w taki sposób: 

        $wiersz = $result->fetch_assoc();
        $_SESSION['imie'] = $wiersz['imie'];

 

2 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Wally Bywalec (2,840 p.)
wybrane 5 kwietnia 2015 przez HaKIM
 
Najlepsza
Nie da się tego zrobić w drugą stronę. To działa tylko w jedną stronę. MD5 używasz tylko do zakodowania hasła. W skrypcie porównujesz tylko czy md5(wpisanego hasła na stronie) jest równe temu w bazie (zakodowanego md5). Jest to po to, że gdyby ktoś dostał dane z twojej bazy to i tak nic mu to nie da, bo hasło jest zakodowane a jego nie da się zdekodować.
komentarz 5 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
To jak mam wyświetlić tak jak na facebooku "Sebastian"? Oni nie kodują imion/loginu?
komentarz 5 kwietnia 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)

Jedynie co musisz zakodować w MD5 to hasło użytkownika.
Login często jest użwyany w celu identyfikacji użytkowników między sobą.

Odkodowanie jest możliwe. Jednakże to jest kwestia szczęścia biorąc pod uwagę "naturę" MD5. Są specjalne narzędzia do tego np. to.

komentarz 5 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dobra, dzięki... A jak facebook to robi że jak chcę zmienić hasło to wyświetla się ono i ma tyle samo liter co prawidłowe, a nie 32 losowe literki?
komentarz 5 kwietnia 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)

Długość hasła można zapisać jako osobną daną w bazie danych, niekodowaną przy wpisaniu hasła przez użytkownika (w php funkcja strlen).

komentarz 5 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Mhm. Serdecznie dziękuję Wszystkim za pomoc.
+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Wiktor Gawronski Początkujący (300 p.)

Jestem w tym początkujący, ale zrobiłem to tak.

$nick = strtolower($_POST['nickname']);
$password = md5($_POST['password']);
$qry = mysql_query("SELECT * FROM `Accounts` WHERE LCASE(`nickname`) = '$nick'");
$pw = mysql_fetch_array($qry);
$odp = $pw['password'];
if($odp == $password){
                $_SESSION['user_id'] = $pw['id'];
		$_SESSION['username'] = $pw['nickname'];
		$_SESSION['email'] = $pw['email'];
}

Mam nadzieję, że pomoże Ci to jakoś.

komentarz 5 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Ale strtolower zmienia lietry na małe. Przynajmniej tak zauważyłem w: http://php.net/manual/en/function.strtolower.php A Sebastian zaczyna się z dużej. : p

komentarz 5 kwietnia 2015 przez Wiktor Gawronski Początkujący (300 p.)
W bazie danych nickname jest zarejestrowany z dużej litery, ale jak pewnie wiesz ludzie nie lubią dbać o duże litery podczas logowania czyli zamiast XxYyZabijaka łatwiej i szybciej wpisuje sie xxyyzabijaka i po to użyłem tutaj strtolower.

Głównie chodziło o to, że możesz porównać zakodowane hasło z bazy danych (w tym przypadku $odp i zakodować podane przez użytkownika hasło podczas logowania.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 192 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2022 w PHP przez MKolaj15 Bywalec (2,270 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 579 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2019 w Python przez Pico Obywatel (1,330 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 387 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2018 w PHP przez Kiele Obywatel (1,530 p.)

92,632 zapytań

141,502 odpowiedzi

319,881 komentarzy

62,014 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...