• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

aktualizowanie strony bez konieczności ingerencji w każdy plik

Cloud VPS
+2 głosów
353 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2016 w HTML i CSS przez ernest52 Początkujący (450 p.)
Witam, chcę stworzyć sobie swój dziennik , no  i mam problem a mianowicie chcę by na kilku stronach były te same dane(prawie te same) no i właśnie przy wstawianiu tych danych musiałbym je wstawić do kilku innych stron , czy można tak zrobić  by podczas wstawiania nowego materiału do jednej strony aktualizowało się automatycznie do następnych stron.A jeżeli jest taka możliwość co dzięki czemu, co  musiałbym opanować by tak robić.  Z góry dziękuję za pomoc.

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
+2 głosów
odpowiedź 17 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,310 p.)
W PHP są funkcje include/require które umożliwiają dołączanie pliku. Czyli jakby w miejsce ten instrukcji zostanie wklejony kod z innego podanego pliku.

W samym HTML nie ma takiej opcji, jedyne co to jeszcze przez JavaScript można by próbować coś doklejać na każdej stronie do której podpięty byłby skrypt ale to raczej średnie rozwiązanie.
+1 głos
odpowiedź 17 stycznia 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Polecam nauczyć się PHP (do tego najlepiej jest znać obiektowe aspekty). Ale można zrobić to także bez obiektówki. Jedyne czego będziesz potrzebował na 100% to te funkcje predefiniowane: require(); include(); oraz require_once(); include_once();

0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2016 przez ernest52 Początkujący (450 p.)
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 300 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 710 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2017 w PHP przez krysba Początkujący (360 p.)

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...