• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto nauczyć się preprocesorów i innych wbudowanych funkci C++, czy kolejnych, nowych bibliotek?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
342 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2016 w C i C++ przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Dla nie wtajemniczonych, preprocesor to np.

#include
#define
#if
#endif
#pragma

Widziałem też coś takiego ze znakiem @, ale tego nie ogarniam.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 17 stycznia 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)
edycja 26 stycznia 2016 przez Radfler
 
Najlepsza
1. Preprocesor nadal odgrywa dużą rolę w C++ (do czasu), więc warto się go nauczyć.
2. C++ nie posiada funkcji wbudowanych.
3. W C++ '@' nie odgrywa żadnej roli.
komentarz 17 stycznia 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)

1. Świetna odpowiedź

2. Ma, właśnie Preprocesory to wbudowane funkcje

3. Odgrywa. Kiedy przeglądałem pewną biblioteke zobaczyłem coś takiego

/**
Jakies komentarze itp.
@param
Costam dalej...
/**/

 

komentarz 17 stycznia 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Dopowiem, że param było napisane jakimś zgniłym zielonym. Widziałem też @er na czerwono.
komentarz 17 stycznia 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)
2. Preprocesory (jak ty to powiedziałeś) to nie funkcje tylko dyrektywy.

3. Ale to tylko komentarz, małpa nie odgrywa żadnej roli w samym kodzie. A ten zgniły zielony jest tylko w Code::Blocks i jest to (z tego co pamiętam) słowo kluczowe dokumentacji (to nie ma nic wspólnego z C++).
komentarz 17 stycznia 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
2. Masz racje

3.1. To po co podkreśla?

3.2. Czemu podkreśla tylko pewne napisy takie jak @er @param

3.3. I czemu występuje tylko w /**  @param  /**/
komentarz 17 stycznia 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)

3.1. Podkreśla, dlatego że są to słowa kluczowe dokumentacji ważne tylko dla programisty (nie mają znaczenia w kodzie).

3.2. Podkreśla wszystkie napisy rozpoczynające się znakiem '@' lub '\'.

3.3 Nie tylko: /*! @param */ też powinno być podkreślone.

Poczytaj o Doxygenie, to jest właśnie ta dokumentacja. Warto dodać, że nie jest to część C++.

0 głosów
odpowiedź 17 stycznia 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Według mnie lepiej byłoby, abyś uczył się prepocesorów, jak potrzeba Ci będzie coś z bibloteki to i tak wyciągniesz, a jak weźmiesz się wpierw właśnie za bibloteki, to o tym zapomnisz/porzucisz.
komentarz 17 stycznia 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Dużo informacji na ten temat znajdziesz tu http://xion.org.pl/productions/texts/coding/megatutorial/ (zaawansowane C++).
komentarz 24 czerwca 2018 przez Sic Dyskutant (8,510 p.)

@radek024,

A więc, w jaki sposób można rozpoczać naukę preprocesora ?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 1,663 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 1,409 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2016 w C i C++ przez Gowi Użytkownik (830 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...