• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sieci neuronowe, wybór języka programowania dla WEB

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+5 głosów
1,026 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2016 w Inne języki przez secsec Mądrala (7,250 p.)

W przyszłości chciałbym zająć się zawodowo programowaniem sieci neuronowych (sztucznej inteligencji) zwłaszcza dla sektora biznesowego, tak wiem, ambitne plany ;)

Nie zamierzam kombinować, szukać, dla desktop wybór padł na C++, zastanawiam się nad aplikacjami webowymi rozważam i waszym zdaniem powinienem wybrać:

• PHP, stosunkowo łatwy język programowania, podstawową wiedzę można zdobyć w kilka miesięcy i następnie już ją tylko dynamicznie poszerzać, klepać kod. Tym bardziej, że jest dość dużo zleceń (freelancer) więc mógłbym stosunkowo szybko zapewnić sobie źródło "jakiegoś" utrzymania (szybko: rozumiem ~ rok, przy intensywnej i systematycznej nauce). Ponadto duża społeczność. Minus, na pewno wydajność PHP więc nie mam pojęcia jak sprawdzi się on w przypadku tak złożonych i wymagających obliczeń projektów?
  • .NET, przy okazji i C# (desktop) i ASP.NET (web) tu podobnie też jest trochę zleceń, więc podobnie jak wyżej miałbym z czego żyć na początku. Nauka podstaw na pewno zajmie trochę dłużej niż PHP ale to nie jest problem, zdaję sobie sprawę, że sieci neuronowe to bardzo rozległy i czasochłonny temat nie na jedną noc. Przy okazji poznania środowiska .NET zyskuję umiejętność pisania pod desktop (C#) i przy okazji web (ASP). Poza tym ASP przydaje się bardziej w przypadku większych projektów webowych.
  • Python, wydaje mi się sensownym wyborem i tu zapewne konieczność rozważenia między Python a .NET. Python co prawda może też posłużyć do pisania desktopowych aplikacji, ale mało słyszałem, więc pewnie nie jest faworytem w tej kategorii.

Pozostaje jeszcze Ruby on Rails oraz Java (jaki jest framework do pisania web?).

Co waszym zdaniem będzie najrozsądniejszym wyborem dla takich, dość dużych i złożonych projektów wymagających stałych obliczeń dla WEB?

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (606,240 p.)
wybrane 15 stycznia 2016 przez secsec

Najlepsza
A ja Ci podsunę taki pomysł: zostań przy C++ ;)

Obecnie można "kompilować" zaawansowany kod C++ do wysoce zoptymalizowanego subsetu JS, asm.js, który jest następnie wykonywany przez kompiler AOT (na tę chwilę tylko w lisku) i osiąga ~60% natywnej wydajności. Narzędziem służącym do tego typu rzeczy jest EmScripten. Więcej info tutaj: http://asmjs.org/

Co więcej, wkrótce asm.js może być jeszcze szybszy, bo trwają pracę nad SIMD dla JS (AFAIR lisek już ma implementację) i paralelnym wykonywaniem. Równolegle trwają prace nad WebAssembly, czyli binarnym formatem dla Sieci, w którym de facto dostarczane będą skompilowane programy w C++ i uruchamiane w środowisku JS: http://www.2ality.com/2015/06/web-assembly.html https://wasm.news/

Zatem moja odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: zostań przy C++ ;)

PS a PHP 7 wcale nie jest takie wolne…
komentarz 15 stycznia 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Dzięki za wartościową odpowiedź.

Przede wszystkim nie zamierzam porzucać nauki C++, tak jak pisałem C++ zamierzam kontynuować w zakresie budowania takich aplikacji dla systemów operacyjnych, ale pytanie tu się pojawia w przypadku, gdy zajdzie konieczność zbudowania takiej aplikacji w postaci aplikacji webowej stąd moje pytanie.

Czy dobrze rozumiem, że asm.js pozwalać będzie na kompilowanie kodu napisanego w C++ dla aplikacji WEB?

Wiem też o tym, że w C++ można pisać dla web, jest kilka ciekawych bibliotek, jedną z nich jest http://www.webtoolkit.eu/wt - na stronie jest kilka przykładowych rozwiązań napisanych w C++, którymi można się pobawić.
komentarz 15 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (606,240 p.)

Czy dobrze rozumiem, że asm.js pozwalać będzie na kompilowanie kodu napisanego w C++ dla aplikacji WEB? 

Tak, ten kod będzie normalnie wykonywany w przeglądarce. 

komentarz 15 stycznia 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Ciekawe, ciekawe nie słyszałem o tym, więc jeszcze raz dzięki za informację. To w takim razie, pozostanie poznanie HTML, CSS. Jako, że asm.js (.js jak domniemam to JavaScript?) to może warto byłoby poznać do tego frameworki JS takie jak angular/express.js?

Jak tu i tu mamy JS, to może to być wartościowe połączenie.
komentarz 15 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (606,240 p.)
Absolutnie to nie jest taki typ JS! asm.js to "bardzo czysty" JS – de facto ograniczony do obliczeń matematycznych. Najczęściej się go używa przy portowaniu gier, np. Quake 3 itd. Stąd niekoniecznie warstwa HTML i CSS musi wgl istnieć. Serio, ogarnij linki, które podesłałem – powinny co nieco rozjaśnić ;)
0 głosów
odpowiedź 16 stycznia 2016 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
Python do takich rzeczy jest sexy
http://iamtrask.github.io/2015/07/12/basic-python-network/

C++ też bardzo spoko :)

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 2,210 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2018 w Inne języki przez awesome.damian Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 391 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2017 w Inne języki przez DODO Bywalec (2,950 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 335 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2022 w Inne języki przez Kobzdziej Nowicjusz (120 p.)

93,195 zapytań

142,211 odpowiedzi

322,058 komentarzy

62,519 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 3316p. - dia-Chann
  2. 3251p. - Łukasz Piwowar
  3. 3243p. - Łukasz Eckert
  4. 3222p. - CC PL
  5. 3167p. - Tomasz Bielak
  6. 3157p. - Łukasz Siedlecki
  7. 3133p. - rucin93
  8. 3110p. - Maurycy W
  9. 3028p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 2992p. - Mikbac
  11. 2490p. - Marcin Putra
  12. 2467p. - Michał Telesz
  13. 2427p. - Michal Drewniak
  14. 2372p. - Anonim 3619784
  15. 1949p. - rafalszastok
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...