W przyszłości chciałbym zająć się zawodowo programowaniem sieci neuronowych (sztucznej inteligencji) zwłaszcza dla sektora biznesowego, tak wiem, ambitne plany ;)
Nie zamierzam kombinować, szukać, dla desktop wybór padł na C++, zastanawiam się nad aplikacjami webowymi rozważam i waszym zdaniem powinienem wybrać:
- PHP, stosunkowo łatwy język programowania, podstawową wiedzę można zdobyć w kilka miesięcy i następnie już ją tylko dynamicznie poszerzać, klepać kod. Tym bardziej, że jest dość dużo zleceń (freelancer) więc mógłbym stosunkowo szybko zapewnić sobie źródło "jakiegoś" utrzymania (szybko: rozumiem ~ rok, przy intensywnej i systematycznej nauce). Ponadto duża społeczność. Minus, na pewno wydajność PHP więc nie mam pojęcia jak sprawdzi się on w przypadku tak złożonych i wymagających obliczeń projektów?
- .NET, przy okazji i C# (desktop) i ASP.NET (web) tu podobnie też jest trochę zleceń, więc podobnie jak wyżej miałbym z czego żyć na początku. Nauka podstaw na pewno zajmie trochę dłużej niż PHP ale to nie jest problem, zdaję sobie sprawę, że sieci neuronowe to bardzo rozległy i czasochłonny temat nie na jedną noc. Przy okazji poznania środowiska .NET zyskuję umiejętność pisania pod desktop (C#) i przy okazji web (ASP). Poza tym ASP przydaje się bardziej w przypadku większych projektów webowych.
- Python, wydaje mi się sensownym wyborem i tu zapewne konieczność rozważenia między Python a .NET. Python co prawda może też posłużyć do pisania desktopowych aplikacji, ale mało słyszałem, więc pewnie nie jest faworytem w tej kategorii.
Pozostaje jeszcze Ruby on Rails oraz Java (jaki jest framework do pisania web?).
Co waszym zdaniem będzie najrozsądniejszym wyborem dla takich, dość dużych i złożonych projektów wymagających stałych obliczeń dla WEB?