• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs php odc2, problem z integracją.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
307 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2015 w PHP przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)

Cześć, moje pytanie brzmi tak. W kursie nauczyłem się aby na stronie index.php było logowanie i odsyłało nas skryptowo do skryptu php logującego nas, lecz ja chciałem sobie zrobić w index normalną stronę z menu i tak dalej. Dodałem menu, prosty szablon z kilkoma divami ładnie oczesany css'em. Teraz mam problem, ponieważ z samego indexu wydzieliłem sobie 'header' (wraz z tytułem strony, odnośnikiem do styli i tak dalej).. ale to chyba nie w tym problem. Ponieważ chcąc na stronie wyświetlić usera, który aktualnie korzysta ze swojego konta to wywala mi błędy. Oczywiście otwieram sesję jak w pliku gra- próbowałem różnymi sposobami- prób i błędów, ale w końcu się poddałem, bo męczę to od 23.. Oczywiście błąd wystepuje wtedy gdy nie jestem zalogowany, gdy już się zaloguję wszystko znika. Moje pytanie brzmi: jak ustawić zmienną jakąś aby eliminowała już w headerze to, żeby.. jezu nie wiem, brak mi słownictwa.. A więc, mój błąd brzmi:

Notice: Undefined index: user in C:\xampp\htdocs\header.php on line 27
Witaj, !

Moja linia to:

 <div id="status">
<?php
 echo "Witaj, ".$_SESSION['user'];
?>
 </div>

na początku strony próbowałem dać otwarcie sesji, lecz wywala błąd jak daje coś innego to.. to pokazuje ze złe przekierowanie itd- próbowałem różnych opcji- przynajmniej dostępnych dla mnie.

Myk polega wg mnie na tym, że w pliku 'zaloguj.php' (w którym jest formularz) znajduje się przed kodem to:

<?php

	session_start();
	
	if ((isset($_SESSION['zalogowany'])) && ($_SESSION['zalogowany']==true))
	{
		header('Location: index.php');
		exit();
	}

?>
<?php
	include('header.php');
?>
  <div id="content"> 

Proszę o pomoc, jak ewentualnie można to zrobić? Bardzo zaciekawił mnie temat php łączony z bazą danych i chcę to zrobić, ale za cholere nie wiem jak.

Liczę na pomoc- jeśli będzie trzeba udostępnie kod. Poniżej pastebin:

zaloguj.php: http://pastebin.com/qriGDfm6

index.php: http://pastebin.com/93gtXRSx

header.php: http://pastebin.com/t3nemTZZ

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
wybrane 16 kwietnia 2015 przez Damianexo
 
Najlepsza

Można to zrobić na kilka sposobów, najprostszym sposobem jest wyłączyć obsługe błędów, w tym wypadku typu Notice,
Możesz też zrobić odpowiedniego ifa na zalogowanie popatrz tu: https://www.youtube.com/watch?v=Qq8ZTMfs18k

komentarz 16 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
Nic nie szkodzi, czas nam nie ucieka. Sam fakt że odpisujesz to jest już coś.

Czy mógłbyś mi to zaprezentować na przykładzie kawałka kodu? Bo nie za bardzo Cię zrozumiałem
komentarz 16 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
Edytowałem, może coś Ci wyjaśni. odrazu ostrzegam kod będzie sie rozszerzał z takim postępowaniem, ale to dobrze że kładziesz sobie tak wysoko poprzeczke ;)
komentarz 16 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
Tak teraz rozumiem to. To nie będzie problemu- bo będzie przynajmniej możliwość zapanowania nad większością rzeczy.

Tylko kwestia tego jak to zintegrować. Poprzeczka może będzie wysoko, lecz nie zdołam jej przeskoczyć i tak z takim zasobem wiedzy i bez niczyjej pomocy. Ale postępy są widoczne ! :D
komentarz 16 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
Nie jest źle ;) powodzenia
komentarz 16 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
Dziękuję. W razie czego- gdy już będę zaczynał prace nad uprawnieniami odpiszę tutaj jako nowa odpowiedź :P
Dzięki raz jeszcze, miłego dnia!
0 głosów
odpowiedź 7 maja 2015 przez Jolan Obywatel (1,380 p.)
<?php
if (!empty($_SESSION['user']))
{ echo "Witaj, ".$_SESSION['user']; }
else
 { echo "Witaj nieznajomy"; }
?>

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 133 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 248 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2015 w SQL, bazy danych przez makoso Mądrala (7,380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2023 w PHP przez mrowka Nowicjusz (180 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...