• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[JS] Jak sprawdzic czy zmienna jest liczba ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
13,943 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2016 w JavaScript przez termitek12 Użytkownik (890 p.)
- mam jakas zmienna var zmienna document.getElementById("id_dokumentu").value; - i teraz chce sprawdzic czy ktos wpisal liczbe, jak to zapisac bo kopiujac przyklady nie wychodzi... if (isNaN zmienna) (typeof zmienna != 'number') EDIT: nie ma tu BB z code ani syntaxow bo system samodzielnie nie ostylowuje polecenia jezyka...

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 stycznia 2016 przez termitek12 Użytkownik (890 p.)
wybrane 13 stycznia 2016 przez termitek12
 
Najlepsza
to dziala - if ((isNaN(zmienna))
0 głosów
odpowiedź 13 stycznia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
komentarz 13 stycznia 2016 przez termitek12 Użytkownik (890 p.)
No czyli jest dokladnie tak jak pisze - sprawdzone na ostylowanych elementach. Jest to proste tylko wiekszosc opisow jest techniczna i przyklady sa beznadziejne. Jeszcze raz dzieki za pomoc!
komentarz 4 grudnia 2016 przez bronchala Nowicjusz (100 p.)

Jesli innerHTML, innerText, value zwracaja string to jak sprawic by wartosc stala sie liczbą ? Mam poniższy kod i cos nie idzie .... owszem zwraca typeof = number, ale już nie traktuje tej zmiennej jako liczbe, kiedy chce cos na niej wykonac. 

Czy ktos wie, gdzie tu jest haczyk ?

<input id="taskInput" placeholder="Place your number here"><br>
<button id="add">Add task</button>
   var buttonAdd = document.getElementById("add");
   var input = document.getElementById("taskInput");

 buttonAdd.addEventListener("click", function onClickAdd(event){

   var numbers = parseInt(input.value);
   var numberResult = 0;


  if (typeof numbers === "number") {
               if (numbers < 10) {
                         numberResult = numbers * numbers;  
                        alert(numberResult);
}                  
});

 

komentarz 4 grudnia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@bronchala Zapomniałeś zamknąć klamry przed ostatnim nawiasem zamykającym (klamra dla EventListenera).

komentarz 5 grudnia 2016 przez bronchala Nowicjusz (100 p.)
no tak, teraz działa :) a tak swoją drogą - jesli zamiast input.value wstawię input.innerHTML lub input.innerText to nie działa - ktoś wie dlaczego ? i który z nich trzech najlepiej używać do wyciągania danych z formularzy ?
komentarz 6 grudnia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Element/innerHTML

Pole .innerHTML jest "dostępne" dla elementów, w których możesz coś umieszczać - w wnętrzu elementu <input> nie możesz nic umieścić.

Co do .textContent vs .innerHTML, to pierwszy property służy po prostu do odczytu/zapisu wartości tekstowych. Gdy np. zapiszesz "&gt;" w .textContent to takie znaki otrzymasz w elemencie HTML. Gdy użyjesz do tego .innerHTML, to otrzymasz w elemencie HTML zapis ">", gdyż "&gt;" jest encją reprezentującą znak większości w HTML:

https://dev.w3.org/html5/html-author/charref

Propertis .innerHTML pozwala tworzyć nowe elementy HTML, propertis .textContent pozwala tylko tworzyć tekst.

Cytat z MDN:

Differences from innerHTML

innerHTML returns the HTML as its name indicates. Quite often, in order to retrieve or write text within an element, people use innerHTML. textContent should be used instead. Because the text is not parsed as HTML, it's likely to have better performance. Moreover, this avoids an XSS attack vector.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 6,410 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 383 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2019 w PHP przez Jokii Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 233 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2020 w JavaScript przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...