• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dynamiczne linki?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
256 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2016 w PHP przez Malolacik De Nowicjusz (190 p.)

Stworzyłem stronę php w której wpisuje treść, tytuł i autora które dodaje te dane do bazy danych. Mam tylko teraz zagwostke. Potrafie zrobić liste newsów. Tylko teraz co zrobić aby po wejściu w link newsa pojawil mi się on?

Czy dobrze kombinuje, że trzeba zrobić plik news.php który pobiera z bazy danych tytuł, treść i autora poprzez idnewsa? Tylko skąd news.php zna idnewsa? Chodzi o metodę GET? Tylko jak przesłać metodą GET id newsa?

 

Coś mi świta, że w spisie newsów trzeba zrobić linki <a href="news.php?id=<?php echo $idnews ?> potem jak w niego klikne to wchodze na strone www.moja strona.pl/news.php?id=13 i z linku zczytuje idnews i w news.php pojawia się treść i tytul?

Bo wykorzystać metodę POST lub GET w polu <input> jest łatwe bo wystarczy dać <form action="news.php" method="get"> a jak zrobić to z linkiem?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 stycznia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Musisz to zrobić własnie tak jak napisałeś. W linku metodą GET musisz przekazać do skryptu id newsa, którego chcesz pobrać.
komentarz 12 stycznia 2016 przez Malolacik De Nowicjusz (190 p.)

Tylko wysyłając dane z pól 'input' robie np.

 <form action="dodajnews.php" method="get">
   <input type="text" name="tresc" />
</form>

a w dodajnews.php wpisuje oprócz łączenia z serwerem

<?php 
    $tresc = $_POST['tresc'];
?>

oraz wysyłanie treści do bazy danych wraz z 'idnews'.

Tylko jak to anagolicznie zrobić z tą stroną?

W pliku z listą newsów zrobić link daje:

<a href="news.php?id=<?php echo $idnews ?>

A nastepnie w news.php powinienem połączyć się z bazą danych i dać:

<?php 

$idnews = $_GET['idnews']

TUTAJ KOD POBIERANIA TREŚCI Z BAZY DANYCH

echo $tresc;

?>

Odebranie metodą GET mam w news.php ale gdzie podaje, że w linku  news.php?id=1  ta "1" to wartość idnews?

komentarz 12 stycznia 2016 przez Malolacik De Nowicjusz (190 p.)
Czy po prostu samo "?id=1" mówi o tym, że odgórnie jest to metoda GET i pobiera wartość id=1?
komentarz 13 stycznia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

To co jest jawnie przekazywane w adresie strony po znaku zapytania to GET. W przypadku "?id=1" to id jest nazwą indeksu tablicy GET, z której możesz odczytać wartość podaną po znaku "równa się", np. $_GET['id'].

–2 głosów
odpowiedź 12 stycznia 2016 przez Lid$ Mądrala (6,300 p.)
Link linkiem odsyła do strony.. sama strona powinna mieć w sobie zapytanie do bazy o te dane które chcesz wyciągnąć i włala ;) ktoś klika w linka odsyła go do strony a ona (ta strona) pobiera sobie dane newsa ;)
komentarz 12 stycznia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Dzięki za streszczenie posta autora tematu. laugh

komentarz 12 stycznia 2016 przez Lid$ Mądrala (6,300 p.)
No mój błąd.. sory.. czytanie ze zrozumieniem klęka xD

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 735 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2016 w PHP przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 334 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2016 w PHP przez dq118 Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2018 w PHP przez detmold Nowicjusz (180 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...