• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czternastego w czwartek o 14:00. Egzamin zawodowy E14, teoria. Pytania.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,306 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2016 w Egzaminy zawodowe przez Lonerly Użytkownik (900 p.)
Tak jak w temacie, mam egzamin E14 w ciągu kilku najbliższych dni. Zdołałem przyswoić i powtórzyć znaczną ilość wiedzy, między innymi dzięki naprawdę przydatnym filmikom pana Mirosława Zelenta. Jednak mam kilka pytań. Jeśli ktoś z osób czytających posiada wiedzę by odpowiedzieć na chociaż jedno z nich, bardzo by mi to pomogło. Mimo, że 14 stycznia mam tylko teorię, to jednak chciałbym zapytać również o praktykę, która wypada mi na początku lutego. Za wszystkie informacje serdecznie i z całego serca dziękuję.

1.Czy to prawda, że C++ i PHP będą pominięte w egzaminie? Pytam tu zarówno o praktykę jak i o teorię.

2.Czy podczas egzaminu praktycznego będzie możliwość korzystania z programów typu Notepad++ czy tylko notatnika systemowego?

3.Podczas praktyki programem graficznym, którego będziemy używać będzie na 100% GIMP?

4.Warto zwracać uwagę na CMS'y oraz program XAMP. W sensie czy mają duże znaczenie dla zdających egzamin. Czy może pojawić się przykładowo ich instalacja czy obsługa podczas praktyki?

5.Jakie waszym zdaniem pytania lub zadania mają bardzo duże prawdopodobieństwo pojawienia się podczas egzaminów?

6.Na egzaminie może pojawić się Access 2007 i chciałbym spytać czy posiadacie jakąś wiedzę na jakiej stronie mogę zdobyć wiedzę najbardziej potrzebną na egzaminie? (mogą być to miejsca anglojęzyczne)

7.Jeśli zadaniem będzie stworzenie strony internetowej, to ta strona będzie tworzona na 100% w divach? Czy istnieje możliwość, że będziemy ją tworzyć w tabelach?

Jeśli wiecie coś spoza zakresu moich pytań ale również mogącego się przydać na tym egzaminie to prosiłbym o podzielenie się ze mną tą wiedzą.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 stycznia 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
wybrane 10 stycznia 2016 przez Lonerly
 
Najlepsza

Dużo zależy od tego, jaką podstawę zdajesz.

1.Czy to prawda, że C++ i PHP będą pominięte w egzaminie? Pytam tu zarówno o praktykę jak i o teorię.
 

Kiedy pytałem mojego nauczyciela o PHP, ten powiedział że nie jest on językiem wymaganym. Nie wiem jak  z C++, ale wg mnie pojawi się - w teorii z pewnością, a w praktyce też jest to możliwe.

2.Czy podczas egzaminu praktycznego będzie możliwość korzystania z programów typu Notepad++ czy tylko notatnika systemowego?

To powineneś wiedzieć - dwa tygodnie przed egzaminem nauczyciel przygotowujący stanowiska dostaje wytyczne co do komputera i jego zawartości. N++ jest całkiem neutralny więc myślę że będzie dostępny.

3.Podczas praktyki programem graficznym, którego będziemy używać będzie na 100% GIMP?
 

Wysoce prawdopodobne, ale może pojawić się także inny program. Może być też tak, że ten program nie będzie potrzebny ;)

4.Warto zwracać uwagę na CMS'y oraz program XAMP. W sensie czy mają duże znaczenie dla zdających egzamin. Czy może pojawić się przykładowo ich instalacja czy obsługa podczas praktyki?

Raczej nie, moim zdaniem jest za mało czasu na dodatkowe postawienie czegokolwiek w xamppie, a jak jeszcze dojdzie cms, jest już dużo z samych stron www.

5.Jakie waszym zdaniem pytania lub zadania mają bardzo duże prawdopodobieństwo pojawienia się podczas egzaminów?

Trudno powiedzieć; E14 to szeroki zakres materiału.


6.Na egzaminie może pojawić się Access 2007 i chciałbym spytać czy posiadacie jakąś wiedzę na jakiej stronie mogę zdobyć wiedzę najbardziej potrzebną na egzaminie? (mogą być to miejsca anglojęzyczne)

Szukaj po platformach Microsoftu - wbrew pozorom, jest tego bardzo dużo. Osobiście prześledziłbym udemy czy edx.

7.Jeśli zadaniem będzie stworzenie strony internetowej, to ta strona będzie tworzona na 100% w divach? Czy istnieje możliwość, że będziemy ją tworzyć w tabelach?

Tutaj może dużo zależeć od treści zadania. Myślę jednak, że oba sposoby są dozwolone(z czego ten z tabelami jest okrutny, ponieważ źle przedstawia możliwości tabel).

 

Powodzenia i pisz co miałeś i jak poszło ;)

komentarz 10 stycznia 2016 przez Lonerly Użytkownik (900 p.)
Thx wielkie za uzyskane odpowiedzi :). Co do 2 pytania to do egzaminu praktycznego zostały ponad dwa tygodnie więc pewnie jeszcze owe informacje zostaną przeze mnie uzyskane.

Co do 7. Zdaję sobie sprawę, że na divach powinno się wykonywać dobrą stronę internetową ale pytam czy tabela nie może być wymysłem osób układających egzamin.

Pierwszego zdania nie rozumiem bo tylko nowa podstawa programowa dzieli się na E12, E13, E14. Zdaję E14 więc nową podstawą.

Dziękuję za poświęcony mi czas, jak nie zapomnę to po otrzymanych wynikach, dam znać jak jak mi poszło :D.
komentarz 10 stycznia 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Trzymam kciuki ;)
komentarz 14 stycznia 2016 przez Lonerly Użytkownik (900 p.)
Sprawdzałem arkusze, wygląda na to, że mam minimum 29/40 pkt., pominąłem pytania w których nie pamiętałem odpowiedzi, a było ich około 6. Jestem pewien tego, że zdałem ale jeszcze nie wiem ile punktów. ;)

Jeszcze raz dzięki za wszystkie informacje :D. Jak praktykę zrobię to też dam znać czy zdałem, ale myślę, że nie będzie z nią problemu.
komentarz 14 stycznia 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Nie znałeś odpowiedzi i zostawiłeś? Na Twoim miejscu strzelałbym ;) Mimo tego, wygląda na to że jest nieźle - jest gdzieś dostępny arkusz?
komentarz 14 stycznia 2016 przez Lonerly Użytkownik (900 p.)
Nie, nie zostawiłem żadnego, na oko sprawdziłem mam minimum 29pkt. W 6 NIE PAMIĘTAŁEM co zaznaczyłem :P.

Łapaj arkusz: https://drive.google.com/file/d/0B8rpIsay20lQR1c0bmhVempFT2c/view
komentarz 14 stycznia 2016 przez Lonerly Użytkownik (900 p.)
Byłem przekonany, że w 3.A bo dali 2x ul, myślałem, że to dla zmyłki. :D

Taki wstyd dla gracza 14 pytanie zawalić. :P

No i w 40 pytaniu myślałem, że wystarczy PHP i MySQL bo brałem pod uwagę, że mamy do dyspozycji serwer.
+1 głos
odpowiedź 10 stycznia 2016 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
Tez w czwartek pisze teorie i akurat jakos za bardzo sie nia nie przejmuje. Po pierwsze wystarczy miec 50% aby zdac, wiec jezeli martwisz sie tym, ze nie bedziesz mial takiego wyniku to wogole nie powinienes podchodzic do egzaminu, bo to oznacza ze przez ostatnie 2-3 lata nie zrobiles nic.

Co do pytan:

1. Ja mialem tylko PHP, C++ w szkole wogole nie byl ruszany, bo podobno nie bylo go w programie. W teorii pewnie moze sie pojawic, na praktyce watpie. A jezeli nawet pojawi sie na praktyce to byloby juz wiadomo, poniewaz tak jak Radek napisal, nauczyciele dostaja wytyczne, wiec jakby byl C++ to tam musialby znajdowac sie program + kompilator. Wiec C++ na praktyce odpada.

2. Pewnie ze tak. Bedzie to pewnie wytyczna: program spelniajacy zalozenia WYSIWYG, wiec bedzie mozna z N++ korzystac

3. Zalezy od zalozen egzaminu. Na stanowisku pewnie bedzie mogl byc zainstalowany Photoshop, GIMP, Corel

4. CMSy odpadaja. Zwroc uwage na XAMP'a albo WebServa. Tam pewnie trzeba bedzie umiescic jakas stronke albo stworzyc  baze

5. Nie mam pojecia, na pewno jakos polecenia SQL, moze cos byc o petlach, duzo mozliwosci :)

6. Ja po prostu robilem sobie jakies zadanka i jak czegos nie wiedzialem to wtedy w necie szukalem. Ale to rzadko kiedy, przykladowe zadanie to np. stworzyc baze, tabele, relacje, ewentualnie jakies zapytania aktualizujace/dolaczajace

7. Zalezy od tresci zadania

Mam nadzieje ze troche ci pomoglem :D
komentarz 10 stycznia 2016 przez Lonerly Użytkownik (900 p.)
Thx za szybką odpowiedź. :)

"Tez w czwartek pisze teorie i akurat jakos za bardzo sie nia nie przejmuje. Po pierwsze wystarczy miec 50% aby zdac, wiec jezeli martwisz sie tym, ze nie bedziesz mial takiego wyniku to wogole nie powinienes podchodzic do egzaminu, bo to oznacza ze przez ostatnie 2-3 lata nie zrobiles nic."

Rozumiem tok twojego myślenia, jednak chciałbym Ci powiedzieć, że nie mam raczej większego problemu z HTML, CSS czy JS. Jednak boję się przykładowo Accessa czy PHP bo był raczej średnio uczony. C++ niby jest w programie ale jego też się nie boję bo uczyłem się go na własną rękę na jakichś angielskich kanałach, więc po powtórzeniu jakąś klasę czy mały programik w cmd jestem w stanie bez większych problemów zrobić.

W programie było dużo wzmianek o CMS'ach, Accessie i PHP, a w praktyce mimo iż podstawy znam to jednak się boję bo może być dużo z tych tematów.

Jeszcze raz dzięki wielkie za zaangażowanie, naprawdę pomogłeś. :D
komentarz 14 stycznia 2016 przez Lonerly Użytkownik (900 p.)
Jak Ci poszła teoria? :)
komentarz 14 stycznia 2016 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
nie narzekam, jakos 32 punkty, tam pare glupich bledow zrobilem, ale nie zwracam na to uwagi, to nie jest odzwierciedlenie prawdziwej wiedzy :D
komentarz 14 stycznia 2016 przez Lonerly Użytkownik (900 p.)
29/40 minimum. Gdzieś jeszcze w 5-6 podpunktach się zastanawiam bo pewności nie mam. Stres mnie zeżarł i nie pamiętam odpowiedzi :D. Jednak cieszę się z wyniku, bo mam pewność, że zdałem i niepotrzebnie się martwiłem :P.

Ja przykładowo antyaliasingu nie zaznaczyłem bo myślałem, że to podchwytliwe. xd

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 951 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2017 w Egzaminy zawodowe przez dawcio1445 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 2,870 wizyt
pytanie zadane 30 września 2016 w Egzaminy zawodowe przez Andrzej111 Nowicjusz (120 p.)
+3 głosów
4 odpowiedzi 2,097 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...