• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

warunek w petli for

Object Storage Arubacloud
0 głosów
403 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2016 w C i C++ przez sapala94 Początkujący (320 p.)

hej chce wyświetlić z tablicy co drugą liczbę w pętli jak powinien wyglądać warunek w for?

Mój pomysł to 

for(int licznik=0; licznik<*wsk; licznik++) //*wsk wskaźnik do rozmiaru tablicy
{
cout << tablica[licznik+1] ;
};
czy ?
for(int licznik=0; licznik<*wsk; licznik+2) //*wsk wskaźnik do rozmiaru tablicy
{
cout << tablica[licznik] ;
};

 

oba sposoby nie działają powie mi ktos dlaczego ? :D

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 stycznia 2016 przez Shelvi96 Obywatel (1,440 p.)
wybrane 9 stycznia 2016 przez sapala94
 
Najlepsza
Ostatnim warunkiem pętli jest 'skok' licznika pętli, zwykle jest to i++ co jest skróconą wersją i = i + 1, zatem jeśli chcesz by Twoja pętla "działała co drugi krok" musisz inkrementować licznik pętli o dwa, nie o jeden, innymi słowy ostatni warunek w pętli ma postać i = i + 2, czyli w skróconej wersji i += 2
komentarz 9 stycznia 2016 przez Shelvi96 Obywatel (1,440 p.)
Aha, i dlaczego nie działają Twoje pętle.
Pierwsza pętla bierze kolejne wartości licznika od 0 do rozmiaru tablicy - 1, w pętli wypisujesz element tablicy z komórki o numerze równym licznik + 1, więc wypiszesz kolejno z komórki pierwszej, drugiej, ... i ostatnią z której wypiszesz będzie komórka o numerze równym wartości rozmiaru tablicy. Dalej wypisuje kolejne elementy, bo nie zmodyfikowałeś licznika pętli tylko kombinowałeś przy komórkach tablicy.
W drugiej pętli byłeś już bliżej, ale zapis "licznik + 2" jest błędny, jako ostatni argument podaje się jak zmienia się licznik, o ile wzrasta, to co napisałeś jest po prostu niezgodne z tym, co oczekiwał kompilator, zabrakło tego "=" by zasygnalizować pętli że nowy licznik będzie równy poprzedniemu licznikowi zwiększonemu o 2.
0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

Ani ta ani ta nie jest prawidłowa...

for(int licznik=0; licznik<*wsk; licznik++)
{
cout << tablica[licznik] ;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 260 wizyt
pytanie zadane 24 września 2015 w C i C++ przez Armando Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 336 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2020 w C i C++ przez Wallen Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2020 w C i C++ przez Nabuchadonozor Gaduła (3,120 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...