• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Gdzie postawić stronę?

0 głosów
376 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2016 w Hostingi, domeny, usługi przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
zamknięte 9 stycznia 2016 przez Comandeer
Cześć, mam pytanie ;)

Gdzie powinienem postawić forum na hostingu czy na serwerze?
duplikat pytania: Hosting a server

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,250 p.)
wybrane 9 stycznia 2016 przez Paweł123

Najlepsza
Zadawałeś takie pytanie: https://forum.pasja-informatyki.pl/95130/hosting-a-server ktoś Ci wyaśnił, wybrałeś najlepszą odpowiedź czyli mogłoby się wydawać że zrozumiałeś... a jednak nie.

Serwer jest tylko maszyną. Hosting to jest nazwa jakby to powiedzieć usługi i jeśli kupisz sobie hosting (czy tam skorzystasz z darmowego) to i tak strona będzie na jakimś serwerze u Twojego usługodawcy. Nie możesz postawić strony na samym hostingu bez serwera no bo to nierealne, hosting opiera się na serwerach.

Są jedynie różne typy usług: jest hosting współdzielony, są VPSy i serwery dedykowane. Do większości prostych stronek wystarczy zwykły hosting.
komentarz 9 stycznia 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
Ok teraz zrozumiałem, chyba... :D

Czyli jak bym postawił serwer u siebie w domu, to mógłbym sprzedawać hosting innym ludziom?
komentarz 9 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,250 p.)
Tak. Serwer jest jak mówiłem tylko maszyną na której można stawiać strony a hosting usługą.

Nie wiem czy to tylko taki przykład czy rzeczywiście masz pomysł otworzenia własnego hostingu. Jeśli to rzeczywisty pomysł to od razu Ci powiem, że to nie jest takie proste. Po pierwsze jednym małym serwerem jaki sobie postawisz w domu obsłużysz parę prostych stronek więc wielu klientów z tego nie będzie. Po drugie serwery muszą chodzić cały czas - czytaj: wysokie rachunki za prąd. Po trzecie tego prądu nie może ani na chwilę zabraknąć - trzeba mieć kilka łączy, agregaty czy/i UPSy. Po czwarte to samo z łączem internetowym - musi być stale dostępne i szybkie, i też pewnie musi być ich kilka w razie awarii jednego. Jakby to wszystko dodać to otworzenie własnej serwerowni nie jest takie proste i tanie ;) A jeszcze oczywiście dochodzi sama firma, żeby sprzedawać hosting wypadałoby zarejestrować firmę, płacić wszystkie podatki itd.
komentarz 9 stycznia 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
To był tylko przykład :D

Podobne pytania

0 głosów
9 odpowiedzi 942 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 4,932 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 437 wizyt

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...