• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Poradniki Linuxowskie - Panie Zelencie? ;)

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
415 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
Chciałbym się was zapytać, czy są jakieś fajne poradniki na temat żółtodziobów w Linuxie. Wiem, że są, ale jakiś porządny poproszę. I teraz druga sprawa: zachęćmy Pana Zet do rozpoczęcia serii Linuxowej. Jeszcze trochę nie będę miał Linuxa, ale innym się przyda, a jak już będę miał to i ja się załapię, bo od Pana Zet napewno będę oglądał ;)

6 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Co ja radzę - zainstalować sobie go i robić to co na windowsie - oglądanie filmów, kodzenie itd. za pomocą terminala. Naprawdę - wpiszesz to co potrzebujesz po Polsku/Angielsku i masz odpowiedź. Tak moim zdaniem najszybciej nauczysz się obsługi Linuxa.
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
ale co bys chcial zeby bylo w tym poradniku ?

bo nie potrafie sobie tego wyobrazic, jak np w Ubuntu masz juz wszystko, praktycznie nic nie trzeba robic
komentarz 15 kwietnia 2015 przez niezalogowany
No rzeczywiście, zamierzam sobie zainstalować Ubuntu. No i rzeczywiście, to brzmi lekko, jakbym chciał się od nowa uczyć włączania kompa, ale chodzi mi najbardziej o konsolę, komendy.
komentarz 15 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
wydaje mi sie ze konsola to nie jest na kurs video, jednak mimo wszystko przeczytac najlepiej opis i probowac samemu z kursu na jakiejs stronie.

Moze sie myle :) wyraz swoje zdanie :P
Rzeczywiście, chyba najlepiej uczyć się samemu ;)
komentarz 15 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Raczej nie chodzi o to co w nim jest tylko często gęsto w firmach właśnie kodzi się na linuksie (np. Nokia Wrocław) i bez tego, to ciężko żeby przyjęli.
Według mnie ubuntu to bardziej taki windows pod jądrem linuxa. Sam mam zainstalowany Ubuntu u siebie na laptopie, terminal nie przydaje się prawie wcale, jedynie czasem do pobrania paczek instalacyjnych. Ale na początek przygody z linuxem jak najbardziej polecam Ubuntu albo OpenSuse, popróbuj różnych komend typu kopiowanie plików, pakowanie i rozpakowywanie archiwów. Trudno mi powiedzieć, w technikum mój nauczyciel od systemów miał takiego pdfa, była tam naprawdę masa zadań i komend. Nie mogę go teraz znaleźć, ale był to podręcznik do OpenSuse.
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Nifrez Obywatel (1,090 p.)
Kurs basha - http://dief.republika.pl/main.html

HOW-TO - Artykuły na różne tematy : http://websecurity.pl/artykuly/how-to/

Ebook : http://speedy.sh/J6aAS/linuxadm.pdf

Oraz "Kurs" z którego uczyłem się administracji sieci na systemie "FEDORA" - http://speedy.sh/48hym/KursFedora.rar

Proszę się nie zrażać, że podany system w kursie to fedora, można poszukać jak dane rzeczy robi się w innym systemie, ale przynajmniej wiesz czego szukać :)
Spoko, dzięki ;)
komentarz 23 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Hej,czy mógłbyś te pliczki ze speedyshare jeszcze raz wysłać, bo zniknęły :(
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
u mnie na uczelni zeby pisac kod w C++ musielismy wlasnie pisac w konsoli.

Masakra sprawa nikomu nie polecam, ciezko jest ogolnie
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez jako6 Bywalec (2,550 p.)
Ja uważam że Pan Zet powinien się zająć tymi kursami co są, bo żadziej będą się pojawiać odcinki z C++.

Ostatni odcinek C++ był 5 miesięcy temu.
komentarz 16 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Rzeczywiście, też się zgadzam, został mi ostatni odcinek, ale parę minut :(
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Nagrywam poradnik na linuksuie już 5 raz i mam za słabego kompa !!!! bo mi go nie zapisuje a każdy film 20 min :( i nic nie nagrałem w efekcie. Ja mówię tylko jedno **** *** !!!!! Znowu od nowa .

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2020 w Grafika i multimedia przez niezalogowany
–6 głosów
1 odpowiedź 604 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2018 w Nasze poradniki przez niezalogowany
+3 głosów
1 odpowiedź 344 wizyt

93,008 zapytań

141,975 odpowiedzi

321,256 komentarzy

62,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...