• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czym się różni studiowanie informatyki na Uniwersytecie i Politechnice?

VPS Starter Arubacloud
+5 głosów
10,230 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez 1110200039910 Gaduła (4,630 p.)
Jak wyżej.

7 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Znalazłem coś takiego: "Politechnika z założenia skupia się na głównie na studiach inżynierskich, technicznych, gdzie bardzo duży nacisk stawia się na wiedzę ścisłą. Uniwersytety mimo iż mają w ofercie studia inżynierskie, są nastawione bardziej na kształcenie humanistyczne, licencjackie i tym podobne.". Nawet się mówi, że uniwersytety wydają tylko nauczycieli.smiley

Pozdrawiam.

0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Zależy w jakim mieście chcesz iść. Na uniwerku pewnie masz więcej humanów na ogólnouczelnianych, bo u mnie na PWr, to sporo matematycznych (tylko ja jestem na elektronice).

Poza tym uniwerki zawsze jeżdżą ostro po politechnikach - raczej przez to, że nam łatwiej pracę znaleźć i więcej pracodawców oferuje się na uczelniach technicznych. ;)
komentarz 15 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
U mnie w trójmieście to studenci z politechniki się śmieją z "tych tam". :)
komentarz 15 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Co nie zmienia faktu, że takie dogryzanie, to bezsensu (wybacz, ale musiałem trochę sobie "ulzyć" pisząc o Uniwerku :D). U mnie w sumie tak wygląda, że jak ktoś z uniwerku usłyszy, że ktoś jest z polibudy, to od razu pojazd, a na odwrót bardzo rzadko się zdarza. :)

To tylko po to, aby zapokoić swoje EGO. smiley

No tak. :) Ja raczej od tego trzymam się zdaleka, bo jak ktoś ogarnięty, to i nawet po TiRze znajdzie pracę jako programista. :p
edycja 15 kwietnia 2015 przez Wiktor

Oczywiście, że tak. Właśnie wypowiedziałem się w jednym temacie, że studia nie są żadnym wyznacznikiem a liczą się posiadane przez nas umiejętności.

smiley

Właśnie, to samo się dowiedziałem, bo miałem myśli żeby z elektroniki przenieść się na Informatykę, ale ludzie odradzali, bo tak na prawdę nie patrzą na jakich studiach byłeś, tylko ile kodowałeś. :)
1
edycja 15 kwietnia 2015 przez Wiktor
Może jeszcze nie jestem studentem, ale wiem jedno, jeżeli chcesz się przenieść to zrób to i nie patrz na ludzi, bo po co masz robić coś czegoś nie lubisz. Jest to jest TWOJE życie i w takich sytuacjach nie powinno się słuchać ludzi. Takie jest moje zdanie. :)
Nie, nie chodzi o to, że mi się elektronika nie podoba, bo podoba. Byłem w technikum elektronicznym i dlatego poszedłem na elektonike. Szczerze mówiąc chciałem być akustykiem, ale dobrze, ze mi się odwidziało. Po prostu u mnie na elektronice przez ostatnie 3 semestry będzie dużo kodzenia, co w sumie na plus. :)

Zawsze w zakresie "czystego" kodzenia możesz się uczyć tzw. po godzinach w zaciszu domowym. smiley

I to jest właśnie to co uwielbiam. :)
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Mateusz M. Początkujący (350 p.)
Mogę co nieco powiedzieć o studiowaniu na politechnice, obecnie jestem na drugim roku. Cóż... O ile w przypadku uniwersytetu podobno najtrudniej jest na pierwszym roku, to na politechnice (przynajmniej na tej, w której ja studiuję) jest odwrotnie - na pierwszym semestrze mieliśmy stosunkowo mało zajęć, najtrudniejszym przedmiotem była Matematyka Dyskretna, a egzaminy wydawały się stosunkowo łatwe. Z każdym kolejnym semestrem zajęć było (i jest) coraz więcej, coraz trudniej jest przerobić materiał, który mamy na zajęciach. Mimo, że jest to informatyka - mamy stosunkowo sporo przedmiotów fizycznych, które ku naszemu rozczarowaniu są traktowane priorytetowo. Ktoś powie pewnie, że Metrologia, Elektronika albo Podstawy Fizyki mogą się przydać w przyszłej pracy zawodowej, prawda jest taka, że przez sprawozdania, wejściówki i egzaminy, brakuje czasu na realizowanie własnych projektów i samorozwój.
komentarz 16 kwietnia 2015 przez 1110200039910 Gaduła (4,630 p.)
Więc czy opłaca się w ogóle pójść na studia informatyczne, skoro dostane tam ogrom fizyki i nic nie warty papierek?
komentarz 16 kwietnia 2015 przez Mateusz M. Początkujący (350 p.)
Na to pytanie będę mógł Ci odpowiedzieć za jakieś 1,5 roku :)
komentarz 17 grudnia 2017 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)
Więc jak byś dziś odpowiedział? :)
komentarz 27 listopada 2018 przez ARQ1338 Nowicjusz (140 p.)

@Mateusz M., 

Czas już dawno minął, ale fajnie byłoby poznać twoją opinię po tej politechnice.

komentarz 23 lipca przez XdekHckr Nowicjusz (100 p.)

@Mateusz M.,  time is out!

0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Różnią się tym czego tak na prawdę będziesz się uczył przez większość swoich studiów :P
Bo jak sam zrozumiesz, na studiach zawsze jest najmniej tych przedmiotów, które cieszą :D
Polecam polibude
0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2015 przez Evexis Początkujący (460 p.)
Problem jest w tym że Uniwersytet nie musi się róźnić od Politechniki. Na przykład dam AGH, uczelnię która od jakiegoś czasu nie jest już Akademią a Uniwersytetem (Uniwersytet AGH - wiem dziwnie brzmi) ponieważ jeśli na danej uczelni są wszystkie wymagane wydziały z różnych dziedzin nauki (w tym humanistyczny) to uczelnia staje się Uniwersytetem i dostaje więcej piniędzy od państwa :D

Więc wszystko jedno gdzie pójdziesz jeśli zrobisz to z głową :P
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2015 przez matti_94 Użytkownik (510 p.)
Myślę że jeżeli chodzi o informatykę to wielkiej róznicy nie zrobi czy jestes po Uniwersytecie czy Politechnice, są widoczne róznice ale to już zależy od uczelni i wydziału. U mnie np w Toruniu są dwa wydziały na której jest informatyka, z czego po jednym z wydziałów jest inżynierem. Sam jestem na wydziale fizyki i studiuję fizykę techniczną (inżynieria systemów pomiarowych). Jeżeli moje studia są nastawione na kształcenie humanistyczne to chyba któs pomylił wydziały, gdyż nie jest to łatwy kierunek. Dlaczego? Bo mam zajęcia z informatyką stosowaną, automatyką  i fizyką teoretyczną i swoje specjalistyczne. Rozwój jest bardziej ogólny z zdecydowanym ukierunkowaniem co jest dla mnie trudne, gdyż mam przemioty czysto fizyczne z politechnicznymi typu mechanika kwantowa, pracownia miernictwa, matlab itp. Ja poszedłem tam gdzie poszedłem ze względu na to że gdybym chciał zostać na uczelni to lepsze perspektywy mam po kształceniu na uniwersytecie, tak przynajmniej jest na moim wydziale. A gdybym chciał wybyć po zakończeniu studiów to problemu wielkiego też raczej z pracą nie będzie.
Jeżeli chodzi o fizykę dla informatyków to u nas to kojarze że mają raczej wszystko w pigułce, bez podziału mechanika, elektromagnetyzm, optyka, temodynamika, kwantówka. Po prostu fizyka, więc to raczej trudne nie jest.
Prawdą jest niestety to że nie ma czasu na rozwój osobisty, wgl. U mnie najtrudniejszy jest drugi rok, na którym obecnie jestem, tak mówili i tak jest. A czasu nie mam na cokolwiek bo piszę ciągle raporty i przygotowuję sie na pracownie żeby mnie z hukiem za drzwi nie wywalili :/, smutne ale tak niestety jest.
komentarz 23 lipca przez XdekHckr Nowicjusz (100 p.)
i co byś powiedział teraz po ukończeniu tego kierunku (jeśli cię nie wywalili, jak sam mówisz)?
–1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
Bardzo fajnie powiedziane :)

Podobne pytania

+2 głosów
4 odpowiedzi 1,301 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 409 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

92,954 zapytań

141,913 odpowiedzi

321,141 komentarzy

62,286 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...