Dobry wieczór.
A więc.. zacznę od tego, że na zajęciach z programowania co lekcję jest nowy "wykład", a na końcu każdego są ćwiczenia kontrolne. Teraz staram się zrobić jedno, ale mam problem. W tym ćwiczeniu chodzi o to, że jest gracz i smok i oni się tam tłuką. Napisałam sobie już funkcje ataków i w ogóle, ale.. problem jest przy samym pokazaniu stanu zdrowia. Po uruchomieniu otwiera się pusta konsola (nie licząc napisu "Process returned 0...."), a chciałabym jak na razie, aby pokazało owy stan zdrowia. Pomógłby mi ktoś znaleźć co jest nie tak? (Mam nadzieję, że kod ładnie się pokaże...)
#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;
int a=1000; //hp smoka
int b=100; //hp gracza
int c=4; //liczba potionow
int main()
{
void stan();
return 0;
}
void fireball()
{
a=a-400;
b=b-40;
cout << endl << "Uzyles ataku Fireball! Zadales smokowi 400 pkt obrazen!" << endl;
}
void stan()
{
std::cout << endl<< "Twoje hp wynosi: "<<b<<" pkt." << endl << "HP smoka wnosi: "<<a<<" pkt."<<endl;
}
void topor()
{
a=a-150;
b=b-15;
cout << endl << "Uzyles ataku toporem! Zadales smokowi 150 pkt obrazen!"<< endl;
}
void luk()
{
a=a-50;
cout<<endl<<"Uzyles ataku lukiem! Zadales smokowi 50 pkt obrazen"<<endl;
}
void lekarstwo()
{
if(c > 0)
{
c=c-1;
b=b+40;
cout << endl<< "Uzyles potiona! Odzyskales 40pkt zdrowia! "<<endl<<"Liczba pozostalych potionow: " << c << " ." << endl;
}
else
cout << endl << "Nie posiadasz juz potionow!" << endl;
}
void atak_smoka(int x)
{
x=a*0.05;
b=b-x;
cout << endl << "Smok Cie zaatakowal! Zadal Ci " << x << " pkt obrazen!" <<endl;
}