• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bezpieczeństwo systemu windows

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+3 głosów
645 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
Ktoś może powiedzieć, jakiego antywirusa używać pod Windowsa? Jak przeprowadzać konserwacje systemu, bądź czyścić system z nieporządanych błędów, rejestrów, czy wirusów? Ktoś zna jakiś dobry poradnik?

7 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

Co do pierwszego, to polecę Ci Kaspersky Anti-Wirus oraz Eset'a.

Co do drugiego pytania, to skanowanie powyższymi programami oraz usuwanie zarażonych plików. Błędy rejestru można naprawić za pomocą darmowego CCleanera - 3 kliknięcia.

• Uruchamiamy Program
  • Przechodzimy do zakładki "Rejestr"
  • Napraw rejestr

Program powiadomi nas o zapisaniu obecnego rejestru na wypadek problemów. Czyściłem jużtym programem rejestr masę razy i jeszcze nigdy takowego nie było, ale no cóż zawsze może się powinąć noga.

Pozdrawiam

komentarz 15 kwietnia 2015 przez Toxc Dyskutant (8,580 p.)
CCleaner słabo sobię radzi z rejstrami
+2 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Dobry antywirus pod Windows to na pewno będzie Kaspersky.
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Jeśli chodzi o antywirusy to Avast lub Microsoft Security Essentials jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli chcesz usprawnić pracę komputera i wyczyścić rejestr to CCleaner jest programem, którego szukasz.
komentarz 15 kwietnia 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

Przepraszam kolego, ale oba te antyvirusy mają żałosny poziom ochrony i nie wyobrażam sobie instalacji Avasta w firmie, no chyba, że jakąś wersję enterprise. To samo Essentialano

O wiele lepszym rozwiązaniem jest Kaspersky bądź Eset - antywirusy mają nawet opcję sprawdzania stron internetowych pod kątem dopinania się niebezpiecznych plików js etc.

komentarz 15 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Dotychczas korzystałem z Essentiala i nigdy nie miałem żadnych problemów. Ale faktycznie, masz rację. W rankingach Kaspersky i Eset wypadają lepiej. Dzięki, chyba czas zmienić antywirusa :)
komentarz 15 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ja dzisiaj zmieniłem system :D Linux będzie myślę bezpieczniejszy :)
komentarz 15 kwietnia 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

No w sumie, ja też jestem udany - sam korzystam z Avasta, bo nie chcę piracić angel
Hejter, a sam używa laugh

komentarz 15 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ja na windowsie używam tego majkrosoftowego. A dzisiaj doinstalowałem linuxa i jest super, bo tu antywira nie potrzeba :D
komentarz 15 kwietnia 2015 przez Toxc Dyskutant (8,580 p.)

Holly Stewart, która pełni rolę managera programu Microsoft Malware Protection Center, w dość zaskakującym wywiadzie przynała właśnie, że MSE ma obecnie zapewniać tylko podstawowy poziom bezpieczeństwa i w celu osiągnięcia lepszej ochrony należy korzystać z rozwiązań antywirusowych firm trzecich.

0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
Co z bardziej zaawansowanymi programiami? To, co tutaj podajciecie, to oczywista oczywistość, czyli antywirus :P CCleaner również jest podstawą :)
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Toxc Dyskutant (8,580 p.)
Comodo Internet Security (firewall + Hips)

RegSeeker
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)
Najlepszym antywirusem jest swoj wlasny mozg. Najlepszym sposobem unikniecia zainfekowania przez malware jest zainstalowanie sobie przeglarki Sandboxie

http://www.sandboxie.com/

Prosze zobaczyc i poczytac sobie na ten temat. Jest to przegladarka ktora podczas instalowania jakiegokolwiek programu czy zalacznika z internetu uruchamia tzw srodowisko wirtualne ktore jest odizolowane od naszego komputera. Wiec jesli nawet dochodzi do infekcji to poprostu zamykamy przegladarke.

Natomiast antywirusy wg mnie sa przereklamowane i w ogole nie potrzebne (To jest oczywiscie moje zdanie).

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Każdy antywirus ma jakieś tam udziły w monitorowaniu użytkownika. Łączy się z siecią i nie wiadomo co robi jeszcze oprucz swojej pierwotnej funkcji.
komentarz 15 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Też racja, ale tak samo jest z przeglągarkami, instalatorami (z tymi to szczególnie), do tego słyszałem, że instalując Win10 dobrowolnie zgadzasz się na podsłuchiwanie cię przez microsoft :P większość dużych firm lubi myszkować i nic na to nie poradzimy, ryzyko jest zawsze.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 766 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez yapyap Obywatel (1,730 p.)
+1 głos
8 odpowiedzi 7,890 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 949 wizyt

93,440 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,678 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...