• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy ten kod jest poprawny ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
192 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w C# przez kuba7528 Obywatel (1,320 p.)

Witam

Pytanie tak jak w temacie, mianowicie chodzi o to czy to naciśnięcie przycisku poprawnie wyświetla losowe liczby z zakresu jaki został podany jest w dwóch textBoxach ? Z góry dziękuje za pomoc.

     private void button3_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            int z1 = int.Parse(textBox1.Text);
            int z2 = int.Parse(textBox2.Text);
            Random r = new Random();                                                                 
             wynik = r.Next(z1,z2);
              z1 = int.Parse(textBox1.Text);
              z2 = int.Parse(textBox2.Text);
             z1.ToString(textBox1.Text);
             z2.ToString(textBox2.Text);
             listBox1.Items.Add(wynik);    
            listBox1.Text = wynik.ToString();           
        }

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2016 przez JachuPL Bywalec (2,950 p.)

Nie wiem po co parsujesz ponownie z1 i z2 po wylosowaniu już liczby, w dodatku nie robisz z nimi potem nic sensowego (z1.ToString(x) zwraca string, który ginie, bo nic z nim nie robisz, podobnie następna instrukcja). Wywaliłbym linijki 7-10. Zastanawiam się co chciałeś zrobić w linijce nr 12. Jak dla mnie ta linijka również jest niepotrzebna smiley Ogólnie zamiast parsowania użyłbym albo Convert.ToInt32, albo metody int.TryParse. Poczytaj o różnicach pomiędzy nimi na msdnie.

0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2016 przez kuba7528 Obywatel (1,320 p.)
Dzięki za pomoc zastosowałem się do twoich wskazówek a linijka 12 faktycznie jest nie potrzebna  ,kombinowałem jak dodać itemy do listboxa niestety nie zauważyłem linijki wyżej :)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,218 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 483 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2016 w JavaScript przez iozeke Obywatel (1,820 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 274 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2017 w PHP przez Totek Użytkownik (860 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,630 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...