• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki był twój pierwszy język programowania?

VPS Starter Arubacloud
+24 głosów
4,368 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2015 w Offtop przez niezalogowany
Jak w temacie, co było pierwsze: C, czy B ;) Nie no, z jakim językiem zacząłeś swą programistyczną przygodę? Czy to było spontaniczne, czy planowane tygodniami? W moim przypadku to był tak: oglądałem sobie filmik, w którym na końcu był znaczek Unity. Gdzieś go widziałem, a że jedyne co umiałem "zaawansowanego" na komputerze to modelowanie w Blenderze, to myślałem, że to kolejny program do grafiki 3D. Okazało się, że to był silnik do gier. Myślę: ,,Biorę". I zacząłem pisać skrypty w C# z pomocą oficjalnych tutoriali. Następnie wymyśliłem postanowienie noworoczne, żeby się nauczyć C++, no i znalazłem Pana Zet ;) Następnie się u niego nauczyłem HTML, CSS, JS, a zamierzam jeszcze później PHP i MySQL. A jak to było u ciebie?
komentarz 27 sierpnia 2020 przez helena.jedrz. Początkujący (280 p.)
Oczywiście Python! :)

56 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
Mój pierwszy język programowania to był Pascal. Poznałem go w liceum. Nauczycielka mogła wybrać czego nas uczyć C++ czy Pascala i wybrała Pascala.
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
Ja strasznie chcialem zrobic gre i od tego sie zaczela przygoda z programowaniem

Najpierw bylo The game factory 2 potem RPG maker i Construct lecz albo mi licencja nie odpowiadala albo srodowisko mialo za malo mozliwosci i przez to zaczolem uczyc sie mojego pierwszego jezyka czyli C++
komentarz 25 maja 2015 przez niezalogowany
To prawie tak jak ja, zaczęło się od gier ;)
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez MrWeb Stary wyjadacz (10,200 p.)
edycja 25 maja 2015 przez MrWeb

Moim pierwszym językiem programowania był...

BASCOM!

Ha! Tego nikt nie przebije!

 

Ps. sorry za odkopanie tematu...

komentarz 25 maja 2015 przez niezalogowany
Ale weź zwiększ czcionkę tego PhotoShopa, nie masz mnie za co przepraszać, lubię jak ktoś odkopuje mój temat, lubię kiedy moje pytanko jest popularne :3
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez ssnake Obywatel (1,860 p.)
Amos, później ANSI C
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez Rodzyn Użytkownik (980 p.)
Akurat u mnie był to Amxx (specjalnie przerobiony pawn pod cs'a 1.6), potem pascal a teraz java :P W przyszłości planuję Pythona ;)
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez cka Początkujący (400 p.)
Pascal, później C++ i php
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez NeroTestero Gaduła (3,240 p.)

Moim pierwszym językiem programowania był...BRAINFUCK

Nie żartuje tylko :P

Takim naprawde pierwszym to Lua

komentarz 26 maja 2015 przez niezalogowany
Brainfuck powinien być ostatnim językiem programowania ;)
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2015 przez Kozerski Igor Użytkownik (610 p.)
ja zacząłem programować od turbo pascal w technikum, wcześniej były strony internetowe, ale tego bym nie wliczał
0 głosów
odpowiedź 28 maja 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Ja zaczynałem od C++, bo w czasach w jakich zacząłem się tym wszystkim interesować dostępu do internetu raczej to nie było. Dowiedziałem się tylko, że istnieje coś takiego jak C++ i w tym się gry robi, więc gdzieś tam u kumpla, który miał wtedy dostęp do internetu, a w tamtych czasach ktoś kto miał internet to był mega gość, znalazłem w sieci poradnik Od Zera do Gier Kodera i tak zaczęła się moja przygoda z programowanie. Po jakimś czasie dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak C# i w nim napisałem parę prostych gierek, następnie już w pracy musiałem nauczyć się Pythona co było bardzo fajne i bardzo się cieszę z tego powodu, a obecnie zajmuję się programowaniem w Ruby i nie narzekam ;) Aczkolwiek z perspektywy czasu mogę śmiało odradzić C++ jako pierwszy język są łatwiejsze drogi do zostania programistą, a C++ jest dość hardcorowym językiem jak na nasze czasy i może odstraszać ;)
komentarz 28 maja 2015 przez niezalogowany
A tam, bez przesady, wystarczy dobre wprowadzenie jak Pan Zelent i usolidnienie jak książka ,,Symfonia C++" i nauczysz się go bez problemu ;) Chociaż rzeczywiście, C++ ma w sobie wszystko :3
komentarz 28 maja 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
"Umieć" a umieć to dwie inne rzeczy. Weźmy na przykład taki język obcy powiedzmy angielski, większość osób potrafi coś w nim tam powiedzieć, ale gdy przyjdzie potrzeba swobodnej i naturalnej komunikacji w tym języku to już większość osób wymięka, a niby go umie, a tu się okazuje, że tak do końca wcale nie jest. Tak samo jest z programowaniem, nauczenie się składni i paru podstawowych rzeczy z nim związanych nie oznacza, że potrafisz programować, po prostu znasz składnię tego języka i tyle. C++ potrzebuje strasznego nakładu pracy i czasu, aby go opanować na przyzwoitym poziomie, więc zdecydowałem się przejść na coś bardziej powiedzmy "ludzkiego". Wcale nie twierdzę, że C++ jest zły, ale po co się męczyć gdy nie potrzeba ;)
0 głosów
odpowiedź 28 maja 2015 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Mój pierwszy kontakt z porgramowaniem, szeroko pojętym miałem w szkole średniej na zajęciach z automatyki przemyłowej "programowałem" sterowniki PLC(drabinkowy język), potem na studiach miałem C, potem więcej ale to były takie podstawy podstaw ;)

Mój wydział to typowy High-Tech jedyny w polsce po którym nie ma pracy w tym kraju co jest notabene żenujące bo np na świecie rynek MEMS'ów to wielomiliardowy rynek do 2020 ma się podwoić jego wartość a w polsce wartość tego rynku do dokładnie 0 groszy.
Przy czym 30% ceny pożądnego samochodu to MEMS'yco pokazuje poziom naszej gospodarki.
 

Z powyższego powodu zainteresowqałem się pracą inż związanąz programowaniem, zaciekawiłem się tym(lubie pomyśleć nad problemem od strony algorytmicznej) i uczę się teraz rozwiązuje SPOJ'e z C++(żeby ugruntowć to co umiem), szukam w internecie przydatnych funkcji a po sesji planuję wakacyjną przygodę z C# i pewnie .NET'em.

PS.Jeżeli można uznać to za programowanie(chodź HTML nie jest językiem programowania) to w podstawówce(kiedy nie każdy miałw domu komputer-około 50% ludzi których znałem, a internet był praktycznie tylko w kafejnach@ ) mój nauczyciel z informatyki pokazał nam jak napisać najprostrzą stronę internetową, pamiętam do tej pory że wpisywałem randomowe liczby i uzyskiwałem randomowe kolory tła :)
komentarz 28 maja 2015 przez niezalogowany
"HTML to nie język programowania, HTML to znaczniki" że tak pojadę sucharem na początek :D No, trochę żenujące jest to, że kraj nie inwestuje w technologię :/
komentarz 28 maja 2015 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Żeby pokazać powagę sytuacji odnośnie nie inwestowania w nowe technologie to powiem coś co powtarzała moja prowadząca z grubych warstw(żędu setek nana i mikro metrów):

Dzieścia lat temu przyszli do nich wojskowi i zapytali czy można zrobić urządzenie które pokazywało by co jest po drugiej stronie ściany.

Wtedy odmówili, powiedziała że gdyby teraz zaproponowano im coś takiego to podjeła by się pod warunkiem wysokich funduszy.

Brzmi jak sience fiction, nie ?

Dodała że jest więcej niż pewna że przy nakładzie USA na technologie oni takimi użądzeniami dysponują.

Aż ciśnienie mi skacze kiedy czytam że wojsko na używki od stanów(f 16) i inny sprzęt który nie poprawi w żaden sposób gospodarki ani też nas nie obroni przed żadną hipotetyczną inwazją zbrojną wydaje się miliardy złotych(już 2% PKB), w najbliższych 7 latach wyda się na obronność 130 MILIARDÓW, a w tym samym czasie na high-tech tkóry mógł by pociągnąć naszą gospodarkę(patrz Japonia) w tym samym czasie 7 lat w sumie na badania itd przeznaczy się pewnie z kilkanaście milionów złotych czyli mniej niż dostaną partie polityczne(nawet najmniejsze, 5%) na utrzymanie.

Jak już tak poruszyliśmy ten temat to chyba musiałem sobie ulżyć i ponażekać, sorry :)
komentarz 28 maja 2015 przez niezalogowany
Spoko, mnie nie przeszkadza, zdrowo jest tak się pownerwiać, pokrzyczeć ;)
komentarz 20 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Piotrze, w Internecie jest Language Tool, albo poświęć teraz trochę czasu na rozeznanie, w których wyrazach pisze się "ż" a w których "rz". To razi.
komentarz 20 września 2015 przez niezalogowany
@event15 - e tam, zaledwie parę błędów gramatycznych ;) Poza tym całkiem dobrze napisane. Są przecież o wiele gorsi. No, tylko że jak się inteligentnego poprawi to przynajmniej weźmie to sobie do serca ;)
0 głosów
odpowiedź 28 maja 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)

Pluginy do amxx pisane w Pawnie cool

0 głosów
odpowiedź 28 maja 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
Moim pierwszym językiem był i jest PHP ale oglądanie filmów pana Zelenta zacząłem od kilku odcinków kursu C++
0 głosów
odpowiedź 29 maja 2015 przez Crimson Nowicjusz (140 p.)
Pierwszy był PHP, poznałem go oczywiście podczas tworzenia pierwszych stron w HTML i CSS. Później w szkole Pascal. :)
0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez Piotr Zborowski Obywatel (1,670 p.)
edycja 5 czerwca 2015 przez Piotr Zborowski
Moim pierwszym językiem programowania jest C++, a skryptowym Batch, chociaż nie wiem, czy można go tam do końca zaliczyć xD. Ogółem to zacząłem programować w wieku lat 11 a obecnie mam 12 :_:
komentarz 4 czerwca 2015 przez niezalogowany
Co nie :D Ja też tego tak za bardzo nie zaliczam, ale jakieś tam pierwsze programy typu pojawiający się tekst po wciśnięciu spacji albo zapętlone, przelatujące, jaskrawozielone 1 i 0 były robione właśnie w Bacie, ale tego nie zaliczam, bo to było takie nic, tak o sobie wszedłem na internet i skopiowałem tekst do notatnika ;)
komentarz 5 czerwca 2015 przez Piotr Zborowski Obywatel (1,670 p.)
Na dodatek był "wolny jak stare toki". :D
komentarz 20 września 2015 przez Anonim Mądrala (6,000 p.)
Ja identycznie.
0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez Michau Xlow Pasjonat (15,190 p.)
Cześć Wam, moim pierwszym językiem programowania był HTML, chwilę później Turbo Pascal, podstawy C++
2
komentarz 28 września 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
HTML nie jest językiem programowania. To tylko hipertekstowy język znaczników, język opisowy bazujący na xml.
0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
batch, ale ledwo liznąłem, a potem, nie pamiętam jak, trafiłem na kanał Pana Mirka i... :) C++
komentarz 10 czerwca 2015 przez niezalogowany
No załóźmy, że masz podobnie jak ja ;)
0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
C++ C++ C++ C
komentarz 10 czerwca 2015 przez niezalogowany
A gdzie dwa plusy na końcu? ;)
komentarz 10 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
A skąd wiesz, że to nie na początku ich brakuje?
komentarz 10 czerwca 2015 przez niezalogowany
Aaa, rzeczywiście, no nie wiem :3
0 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2015 przez Maurycy0621 Bywalec (2,140 p.)
Pierwszym moim językiem programowania była... lua XD

Uczyłem się jej z https://www.youtube.com/watch?v=HqnDTCwhaBI ponieważ miałem na komputerze minecrafta, z modem "ComputerCraft"

Drugim językiem był C++.

Trzecim: Brainfuck XD
komentarz 30 czerwca 2015 przez niezalogowany
Ja też grałem w Minecrafta! :3 Ale mi się Java zje***a -.- Ale gra jest super ;)

PS: Brainfuck powinien być ostatnim językiem ;D
0 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,730 p.)
Batch

Batch

Batch
komentarz 30 czerwca 2015 przez niezalogowany
No dobra, muszę się przyznać, że moim pierwszym językien programowania był Batch :3 Ale jednak go nie zaliczam, bo wziąłem go tylko na spróbowanie, zrobiłem w nim dwa małe programiki i od razu skończyłem ;)
0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez niezalogowany
W "znienawidzonej" przeze mnie Javie.
komentarz 20 września 2015 przez niezalogowany
Ja też Javy nie lubię ;) Ale i tak kiedyś muszę chociaż troszkę się jej nauczyć.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 620 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Offtop przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
+8 głosów
6 odpowiedzi 669 wizyt
0 głosów
9 odpowiedzi 3,658 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2016 w JavaScript przez dewe Gaduła (4,300 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...